Merevedési zavarok Okai

Merevedési zavar Ismeretek , gyakorlati tanácsok olyan esetekkkel kacsolatban, amelyeket nem mindig tudunk megoldani tapasztalatok hiányában. Sokszor elveszítjük a partnerünket a gyakorlatlanságunk miatt. Talán segít az a néhány ismeretterjesztő anyag , amelyeket közreadunk. Az okok megkeresése a legfontosabb, és az őszinteség és bátorság hogy tanácsot merjünk kérni. Mivel sok oka lehet a jelenségnek segítséget kell kérni, titkolózni és várakozni nem érdemes.

Dohányzás, alkohol és kábítószerek

A mértéktelen alkoholfogyasztás vagy kábítószer-élvezet, dohányzás károsíthatja azokat az ereket, amelyek befolyásolják a merevedési képességet.
Ha az ember felhagy e szokások bármelyikével, az előnyös hatással járhat nemi életére, feltéve, hogy idejében szokik le. Így is beletelhet egy időbe, amíg szervezete felépül az alkohol, a kábítószerek vagy a cigaretta fogyasztásának hatásaiból. Kezelőorvosa jó tanáccsal láthatja el, hogy mire számíthat.

Betegségek, balesetek, műtétek

Betegségek
Az életkor előrehaladtával számos olyan betegség fordulhat elő, melyek mindegyike megnehezítheti a férfi számára azt, hogy a hímvesszője elérje és fenntartsa a közösüléshez elegendő keménységet. Az olyan betegségek, mint az artériák falának megkeményedése, a magas vérnyomás, a gutaütés (stroke), a szívbetegség, a szívrohamok, a cukorbetegség (amikor a szervezet nem képes ellenőrizni a vércukorszintet) és a nemi szervek sérülései mind okozhatnak problémákat. Ha egy férfinak rákja van és kemoterápiával, sugárterápiával vagy műtéttel kezelik, ez ugyancsak okozhat problémákat a szexuális életében. Más betegségek, mint például a vese- és májbetegségek is károsan befolyásolhatják a nemi életet, különösen, ha ezeknek a szerveknek a működése kezd elégtelenné válni.

Gyakran előfordul, hogy amikor egy betegség kialakulóban van, a férfi nehéznek érzi a merevedés elérését vagy fenntartását. Krónikus betegségek esetén ez a folyamat lassú, és a merevedési képesség elvesztését egy ideig akár észre sem veszi a férfi.

Betegségek

A nem megfelelő mértékű vagy időtartamú erekció számos betegség következménye lehet:

Azok a betegségek, amelyek a vér áramlását befolyásolják szervezetben, merevedési zavart okozhatnak. A cukorbetegség, a szívbetegség, illetve a magas vérnyomás mind korlátozzák a vér áramlását azáltal, hogy kárt tesznek a véredényekben, idegpályákban, a sima izomzatban, vagy azokban a rostos szövetekben, amelyek szerepet kapnak a merevedés kialakulásában, illetve megmaradásában.

Balesetek, műtétek

A merevedési zavarok hátterében balesetek, sérülések és műtéti beavatkozások is állhatnak, mert ezek következtében károsodás érhet bizonyos — többek között a merevedésért is felelős — idegeket, ereket. A medencét és lágyéktájat érintő balesetek vagy műtétek következtében fellépő idegkárosodás, valamint a medence- és csípőcsont törése vagy a gerincsérülések következtében roncsolódó erek és idegek merevedési zavarhoz vezethetnek. A prosztata, a húgyhólyag vagy bizonyos bélműtétek ugyancsak kihatással lehetnek a szexuális életre.

Az említett betegségek, műtétek és sérülések mindegyike megzavarja a merevedéshez vezető, szervezetben lezajló eseménysorozatot.

Pszichés problémák


Lelki problémák

Tisztán pszichés problémákra a merevedési zavaroknak csak kis része vezethető vissza. Depresszió, szorongás, stressz szintén merevedési zavarhoz vezethet.

Bár az érzelmi problémák jelentős szerepet játszhatnak a merevedés elérésének és fenntartásának képességében, igen keveset tudnak ezekről.

A szexuális problémák egyik gyakran emlegetett oka a stressz. Manapság kevés az olyan ember, aki teljesen mentes a stressztől vagy szorongástól. Mind otthoni, mind munkahelyi környezetünk stresszhatásai részévé váltak életmódunknak.

Mivel a stressz csökkenti a szervezet fontos férfi nemi hormonjainak szintjét, a férfi esetleg nem akar olyan gyakran nemi életet élni, és amikor megpróbálja, csökkenhet az elért teljesítmény.

Néhány egyéb érzelmi probléma, amely szexuális problémákat okozhat:


Az önbecsülés hiánya és a kudarctól való félelem is ronthatja a szexuális teljesítményt, de ennek szerepéről és jelentőségéről megoszlanak a vélemények. Más érzelmek, mint például a lehangoltság, az aggodalom vagy a harag ugyancsak befolyásolhatják a nemi életet. Néha ezek az érzések annyira mélyek, hogy a férfi nincs is a tudatában azoknak és hatásaiknak. Ez az az eset, amikor az orvos javasolhatja egy lelki tanácsadás felkeresését, ahol szakember segíti érzelmi problémáinak feltárását és megoldását.


Pszichés okok

A párkapcsolati, családon belüli és munkahelyi problémák, a partner túlzott elvárásai, a túlhajszoltsággal együtt járó stressz számos esetben befolyásolhatja a merevedési képességet.
A férfiak többsége súlyos kudarcként éli meg, ha az említett okok miatt merevedése nem megfelelő mértékű vagy túl rövid ideig tart. (Gyakori, hogy a merevedés kezdetben létrejön, és akkor szűnik meg, amikor a hímvesszőt be akarják vezetni a hüvelybe.) Ennek következtében az újabb együttlétre már eleve szorongással tekintenek. Szeretnék elérni a kellő merevséget, de pontosan ez az igyekezet, illetve a kudarctól való félelem akadályozza az erekciót. A tisztán lelki eredetű merevedési zavarra jellemző, hogy gyakran szituáció, illetve partnerfüggő, tehát más hölggyel való együttlétkor esetleg nincs probléma.

Életkor és gyógyszerek


Életkor
Néha az életkor előrehaladtával változás áll be a férfiak szexuális szokásaiban és képességeiben. Ez nem mindenkivel történik meg, de megváltozhat a merevedés eléréséhez és fenntartásához szükséges idő és a hímvessző keménysége.
Mindez tökéletesen természetes, és könnyű lehet a megoldás is. Ha egy idősebb férfi nehéznek találja a közösülést, extra előjáték és odafigyelés megoldhatja a problémát. Ez elegendő lehet ahhoz, hogy a szexuális élete visszazökkenjen a régi kerékvágásba.
Az alábbiakban néhány olyan különbség látható, amely az életkor előrehaladtával jelentkezik a férfiak körében.

Tizenévestől negyvenig

A fiatalabb férfiaknak általában szinte akármikor lehet merevedésük, ha csak a szexre gondolnak. Általában erősebb a nemi késztetésük is, mint az idősebb férfiaknak, és a kilövellés után rövid idővel, akár néhány perc elteltével, máris újra készek a közösülésre.

40-70

A férfi reakciója a szexuális gondolatokra lassúbbá válik és általában több előjátékra lehet szükség. Esetleg manuális segítség is szükséges ahhoz, hogy a hímvessző elég merevvé váljon a közösüléshez.

70 felett

Egy idősebb férfi merevedései kevésbé kemények, és nehézségei adódhatnak az ismételt közösüléssel akár órákkal is az első kilövellés után. A hetvenes éveikben járó férfiak számára ez eltarthat 12 - 24 órát is.

Életkor

Az öregedés természetes velejárója, hogy a hímvessző veszít merevségéből vagy több idő szükséges a kellő merevség eléréséhez, esetenként pedig az ejakulációhoz is. Ezeket az életkorral járó, intenzívebb ingerléssel „orvosolható” változásokat nem szabad összetéveszteni a merevedési zavarral. A merevedési zavar közvetlen módon nem függ össze az öregedéssel.

Gyógyszerek
Számos gyógyszerről mutatták ki, hogy mellékhatásként merevedési zavart okozhatnak. Ide tartozik a szív- és érrendszeri betegségek néhány gyógyszere (pl. egyes vízhajtók), illetve központi idegrendszer betegségeinek kezelésére használatos számos gyógyszer is, de a szteroidok vagy a fekélybetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek egy része is. Fontos, hogy a merevedési zavar észlelése esetén a kezelőorvost kérjük meg arra, hogy vizsgálja át a rendszeresen szedett gyógyszereket, mert egyik vagy másik gyógyszer helyettesítésével akár a merevedési zavar is megszűntethető.

Gyógyszerek

A merevedési zavarral járó esetek körülbelül 25%-át olyan gyógyszerek okozzák, amelyeket más betegségek (magas vérnyomás, szívbetegség, depresszió) kezelésére használnak. A rákos megbetegedések kezelése során alkalmazott kemoterápia is okozhat problémákat a szexuális életben.


A leggyakoribb, erekciót befolyásoló gyógyszerek:


Matematikai magyarázat az impotenciára

Berlin/Budapest, 2007. május 4. (MTI) - Egy 200 éves matematikai formula logikus magyarázatot ad az impotenciára.

A Die Welt című német napilap online változata beszámolt arról, hogy Daniel Udelson urológus, aki egyben az űrhajózási technika professzora a bostoni egyetemen úgy véli, hogy ha egy férfinak erekciós problémája van, akkor az nem csak a hímtag nagyságától és formájától függ, hanem attól az ellenállástól is, amivel a pénisz találkozik.

A professzor a híres 18-ik századi német matematikus, Euler formuláját hívta segítségül a probléma magyarázatához. Euler egy képlettel kiszámította az oszlopok teherbíró képességét, amit Udelson továbbfejlesztett úgy, hogy egyénileg meg tudja határozni, meddig terjed egy adott esetben a hímtag "teherbíró képessége". Ez ugyanis függ a belső nyomástól, amellyel a vér a péniszbe áramlik.

Egy egészséges férfi esetében a nyomás 60 és 90 higanymilliméter (hgmm). Az impotencia esetében akár 30 higanymilliméterig is csökkenhet a nyomás. Matematikailag nézve a belső nyomásnak mindig nagyobbnak kell lennie, mint a külső ellennyomásnak, amely akkor keletkezik, ha a hímtag behatol a vaginába. Ha a nyomás kisebb, akkor a behatolás nem lehetséges.

A modell megbízhatóságát 57 férfival tesztelték, mégpedig úgy, hogy sós oldat befecskendezésével mesterséges erekciót állítottak elő. Ezután a pénisz végére addig gyakoroltak nyomást, amíg az le nem lankadt. A nyomás nagyságát mérték, és így osztályozták, hogy méret és forma szerint mi az ellennyomás, amit a hímtag még elvisel.

A módszer 80 százalékban bizonyult megbízhatónak - írja a német napilap online kiadása.

(MTI-Panoráma)

Félmillió magyar férfit érint a merevedési zavar

Becslések szerint mintegy félmillió férfit érint Magyarországon a merevedési zavar, de jelentős részük szégyenérzetből, szeméremből vagy önmaga egészsége iránti közönyből nem fordul szakorvoshoz, és jóval kevesebben keresik fel a szakrendelőt, mint ahány férfinak erre szüksége lenne - mondta Tóth Károly, a fővárosi Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház kardiovaszkuláris ambulanciájának vezetője.

Sokan abban reménykednek, hogy idővel majd rendeződnek a gondok, míg mások saját maguk próbálják orvosolni a panaszokat, pedig egyik módszer sem jelent megoldást. Bármilyen kézenfekvő is a válasz, hogy csak szakorvos tud segíteni a problémán, kevesen keresik fel a szakrendelőt. Az egyik legnagyobb akadály a szégyen- vagy szeméremérzet, de sokan gondolják azt is, hogy nekik már úgyis mindegy, és nem foglalkoznak az egészségükkel.

Tóth Károly, a fővárosi Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház kardiovaszkuláris ambulanciájának vezetője szerint fontos hangsúlyozni, hogy a merevedési zavar nem természetes velejárója az öregedésnek. Ugyanis elvileg minden férfinál a végső korhatárig megvan a merevedési képesség. Sokkal inkább azt kell tudni, hogy ez a tünet (mert a merevedési zavar nem betegség) mindig valamilyen - legtöbbször érrendszeri - megbetegedés figyelmeztető jele.

A főorvos elmondta: egyik páciensénél, aki merevedési zavar miatt kereste fel a szakrendelőt, kiderült, hogy súlyos koszorúér-bántalma van. Mint mondta, a legtöbb páciensnél érrendszeri megbetegedés váltja ki a tünetet, például magas vérnyomás, érelmeszesedés vagy cukorbetegség. Ilyen esetben nemcsak a merevedési zavart, hanem a szervi betegséget is gyógyítani kell, és egyáltalán nem mindegy, milyen gyógyszereket szed egyidejűleg a páciens. Ezt a "menüt" csak szakorvos tudja összeállítani.

Sok férfi próbálja az orvost kikerülve beszerezni a kezelésére szolgáló szert, és egyáltalán nem biztos, hogy a számára legmegfelelőbb, leghatékonyabb potencianövelőt vásárolja meg. Arról nem is beszélve, hogy a nem legálisan vásárolt készítmények többnyire hamisítványok. Az még a jobbik eset, ha a szerben egyáltalán nincs vagy csak kevés hatóanyag van, mert legfeljebb elmarad a várt hatás. De rosszabb esetben - és erre is volt már példa - a hamisítványok egészségre káros anyagokat, alkalmanként kábítószert tartalmaznak. A merevedési zavar valódi okára pedig nem derül fény.

A kérdésre, hogy a férfiak hogyan küzdhetik le vonakodásukat az orvoshoz fordulástól, a főorvos azt felelte: ha szeretik partnerüket, és nem akarnak szomorúságot okozni neki, akkor az már lehet egy hajtóerő. De a páciens megkérheti orvosát arra is, hogy maradjanak négyszemközt, s ekkor még az asszisztensnő sem lesz jelen.

MTI

Kutatás: nem ritka a merevedési zavar a tinédzsereknél

A 18-25 év közötti korosztályban is gyakran előfordul merevedési zavar, és a fiatalok nem ritkán gyógyszerhasználattal próbálnak segíteni e problémán - derült ki egy vizsgálat eredményeiből, amelyet a Northwestern University''s Feinberg School of Medicine, illetve egy gyermekkórház kutatói három chicagói egyetem hallgatóinak bevonásával végeztek.

A vizsgálat azt a váratlan eredményt hozta, hogy már e korosztály tagjainál is jelntős számban fordul elő a nemi teljesítménnyel való elégedetlenség. A fiatalemberek ilyen esetekben, orvossal való konzultálás nélkül is könnyen nyúlnak az elérhető teljesítményfokozó gyógyszerekhez. Már az is elegendő a tabletták bekapkodásához, ha rosszkedvűek, vizsgaizgalmat, egyéb feszültséget éreznek, depressziós hangulatban vannak, vagy egyszerűen csak az átlagosnál jobb hétvégi „programot” akarnak.

A kutatók szerint veszélyes jelenségről van szó, mert a merevedési zavarok kezelésére gyártott készítményeket gyakran együtt használják más, úgynevezett kedélyjavító szerekkel. A tanulmány készítői arra hívják fel az urológiai és andrológiai szakembereket, hogy kapcsolódjanak be a fiatal felnőtt férfiak erektilis diszfunkciójának kutatásába.

A kutatás érdekes megfigyelése szerint meglehetősen sokan (25 százalék) arról számoltak be, hogy a kondom felhúzása idézi elő a merevedési zavart. Ebben a csoportban négyszer többen vallották, hogy csak olykor-olykor folyamodnak a védekezés e formájához. A megkérdezetteknek mindössze 13 százaléka állította magáról, hogy sosem tapasztalt még merevedési zavart.

MTI

Forrás: http://www.pointernet.pds.hu/tini/szex/merevedes/20080409131157896000000481.html

Hasznos olvasmányok, cikkek, szemelvények
Magyar Szexuálterápiás és Párterápiás Egyesület
MENÜ
_______________________________________________
Főoldal
_______________________________________________
Olvasmányok - Párterápia
_______________________________________________
Olvasmányok - Szexualitás
_______________________________________________
Szexuálterápia, Szexuális zavarok
_______________________________________________
SZEXUÁLIS FUNKCIÓZAVAROK
_______________________________________________
Férfi orgazmus zavar
(gátolt férfi orgazmus, gátolt magömlés, retardált ejakuláció, elégtelen magömlés, megkésett ejakuláció)
_______________________________________________
Korai ejakuláció
(korai magömlés, korai orgazmus, ejaculatio praecox)
_______________________________________________
Potenciazavar
(erekciós zavar, erektilis diszfunkció (téves nevén: impotencia)
_______________________________________________
Női orgazmus zavarai
(orgazmus hiánya vagy késése, orgazmusképtelenség, gátolt női orgazmus, anorgazmia)
_______________________________________________
Szexuális averzió, szexuális fóbia (nem csupán szexuális "gátoltság", "gátlásosság")
_______________________________________________
Csökkent nemi vágy
(hypoaktív szexuális vágy zavar, ISD, libidócsökkenés, alacsony szexuális vágy)
_______________________________________________
Vaginizmus, hüvelygörcs
_______________________________________________
Fájdalomérzés szex alatt, előtt, közben (Dyspareunia, fájdalmas közösülés)
_______________________________________________
Nehéz elélvezés: A szexuális ingerlésre adott csökkent válasz

Olvasmányok, Érdekességek