MEREVEDÉSI ZAVAROK (orvosi kézikönyv)

(Impotentia) A közösüléshez szükséges erectio kialakulásának vagy fennmaradásának hiánya. Az impotentia kifejezést a kevésbé pejorativ merevedési zavar (erectilis dysfunctio) helyettesíti. Becslések szerint az USA-ban 10-20 millió 18 éven felüli férfi lehet érintett. Az állapot praevalentiája a 40-70 éves férfiak között 52%, és az életkorral növekszik. A férfiak egész életükben sexualisan aktívak lehetnek; bár az ejaculatum mennyisége és ereje, valamint az izomtónus csökken, a merevedési zavar kialakulása az életkor előrehaladásával nem szükségszerű, akár 70-80 éves korban sem.

Kóreredet

Ritkán, a merevedési zavar primaer (a betegnek sosem volt képes erectióra vagy annak fenntartására), amely csaknem mindig psychés tényezők (sexualis bűntudat, az intimitástól való félelem, depressio, súlyos szorongás) következménye, és csak néha áll a háttérben biológiai tényező (általában alacsony testosteron szinttel kapcsolatos és a hypothalamus-hypophysis-gonad tengely betegségére utal). Secundaer merevedési zavarról akkor beszélünk, ha egy korábban erectióra képes személynek többé nincs merevedése. Utóbbi esetek több, mint 90%-a organicus eredetű.

A merevedési zavar leggyakoribb oka vascularis; további pathogeneticai tényezők lehetnek a hormonalis betegségek, a gyógyszerszedés és a neurológiai kórképek. A bármely okból keletkezett átmeneti merevedési zavarra másodlagosan psychés tényezők rakódhatnak, így a probléma összetetté válik. A merevedési zavar alkalmi is lehet, amely a helyszínnel, időponttal, az adott partnerrel, néhány kudarcélménnyel és a megtépázott önbecsüléssel állhat kapcsolatban. Az organicus okhoz kapcsolódó psychés tényezőkről sohasem szabad megfeledkezni, és minden esetben figyelembe kell venni őket. Okai és következményei lehetnek a merevedési zavarnak.

Vascularis betegségek: A merevedési zavart okozó legfontosabb vascularis problémák közé tartozik a hímvessző arteriáinak atherosclerosisa, a venás elfolyás nem megfelelő gátlódása (venás vér "elszökése"), vagy a kettő kombinációja. Az életkorral és az alapbetegségek (pl. atherosclerosis, hypertonia) jelentkezésével az arteriák dilatatiója és a simaizmok elernyedése romlik, így csökken a hímvesszőbe kerülő vér mennyisége. A venás vér elszökése megnehezíti a hímvesszőben az erectióhoz szükséges vérmennyiség visszatartását. Az atherosclerosist súlyosbító betegségek (pl. diabetes, dohányzás, hypertonia) növelik a merevedési zavarok praevalentiáját. Az értónust szabályozó anyagokról (pl. nitroxid) szerzett újabb ismereteink további terápiás lehetőségeket eredményezhetnek.

Hormonalis betegségek: A hormonalis problémák (pl. magas prolactin szint, hypo- és hyperthyreosis, Cushing-kór) merevedési zavarokat okozhatnak. Bár a hypogonadismus (alacsony testosterin szint és kevés élettanilag felhasználható testosteron) a libido csökkenésével jár, a testosteron és a merevedési képesség közötti kapcsolat nem tisztázott.

Gyógyszerszedés: Az esetek mintegy 25%-át gyógyszerek okozzák (lásd 220-1. Táblázat)

Neurológiai betegségek: A neurológiai betegségek (pl. agyvérzés, halánték lebeny eredetű görcsök, sclerosis multiplex, sensoros és autonom dysfunctio, gerincvelő sérülés) gyakran állnak a merevedési zavarok hátterében.

A prostata transurethralis resectióján átesett férfiak 40%-ában fordulnak elő erectiós problémák. Kiterjedtebb prostata műtétek gyakrabban okoznak merevedési zavarokat. A prostata transurethralis resectióját gyakran követi retrograd ejaculatio (az ondó a húgyhólyagba áramlik) is.

Diagnózis

A teljes orvosi kivizsgálás része a gondos anamnesis (gyógyszerek, alkohol, dohányzás, diabetes, hypertonia, és atherosclerosis); a nemi szervek vizsgálata fibroticus kötegek és plaque-ok irányában (Peyronie-betegség); valamint a vascularis, hormonalis és neurológiai betegségek tüneteinek és jeleinek keresése.

A laboratóriumi vizsgálatok során mérni kell a vércukor szintet, a pajzsmirigy funkciót és a serum testosterin szintet (teljes és élettanilag felhasználható [nem-sexhormon kötő globulin által kötött testosteron]). Hasznos lehet a luteinisáló hormon, folliculus stimuláló hormon és a prolactin szint meghatározása is; csupán a teljes testosteron koncentráció alapján a hypogonadismus megfelelő diagnosztizálása nehézséget okoz.

Ha az eredet tisztázatlan, az éjszakai penis merevedési teszt (nocturnal penile tumescence - NPT) elvégzése segítséget jelenthet, de rendszerint nem az idősebb betegekben. Időseknek ugyanis megfelelő erectio mellett kóros NPT tesztjük lehet, és fordítva. Az NPT epizódok gyakran az alvás REM (rapid eye movement) fázisaihoz társulnak. A beteg éjszakai erectióit speciális alvási laboratóriumban monitorizálhatják. Az éjszakai merevedések hiánya erősen organicus ok mellett szól. Ugyanakkor az éjszakai merevedések megléte nem jelenti azt, hogy a beteg éber állapotban is megfelelő erectiókra képes.

Segítséget jelenthet a vascularis indexek meghatározása. Például a hímvessző vérnyomás - felkar vérnyomás index (a penis systolés vérnyomása osztva a felkaron mért systolés vérnyomással) akár tünetmentes betegekben is előre jelezhet egyéb, nagyobb vascularis eseményt (pl. agyvérzés, szívinfarctus).

Lényeges a depressio felderítése is, amely nem mindig nyilvánvaló. A Beck Depression Scale vagy a Yesavage Geriatric Depresssion Scale idősebb emberekben egyszerűen és könnyen használható. A személyi kapcsolati rendszer felderítése szintén fontos. Amennyiben konfliktusra derül fény vagy a partnerrel való kommunikáció nehezült meg, a tanácsadás segítséget jelenthet.

Kezelés

Ha a kiváltó okot megtaláltuk (pl. prolactinoma, hypothyreosis), a terápiának az alapbetegségre kell irányulnia.

A gondos fizikális és laboratóriumi vizsgálat után az első lépés a beteg megnyugtatása. Lényeges a hiedelmek és tévhitek eloszlatása. Minden erőfeszítést meg kell tenni azért, hogy a partnert is bevonjuk a probléma megoldásába. Számos megoldási lehetőséget kell a beteg számára felvázolni, hogy partnerével kiválaszthassa a számukra leginkább megfelelőt. A venás vér elszökése esetén fémből vagy műanyagból készült leszorító gyűrűk, vagy csattal ellátott bőrszalagok (a sexboltokban penisgyűrüként árusítják) hasznosak lehetnek. Azonban e gyűrük nem segítenek, ha a betegnek nincsenek erectiói. Az organicus merevedési zavar kezelésében alkalmazzák a vacuummal merevedést előidéző eszközöket, amelyek negatív nyomás segítségével szívnak vért a penisbe, majd a hímvessző tövére kötött szalaggal és gyűrűvel fenntartják az erectiót; e módszer olyan stabil kapcsolatban élő személyek esetében hatásos, akik heti 1-2 alkalommal közösülnek. A módszer néhány hátránya a hímvessző zúzódása, a penis végének lehűlése, valamint a spontaneitas hiánya.

A penisbe adott alprostadil (PGE1) injectio átlagosan mintegy 60 percig tartó erectiót eredményez. A beavatkozás veszélye a penissérülés, bevérzés és a priapismus (lásd a 219. fejezetet). A befecskendezett anyag mennyiségét az orvosnak úgy kell megállapítania, hogy a priapismus veszélye minimálisra csökkenjen; a beteg az injectiót otthon önmagának adja be. Intraurethralisan alkalmazott PGE1 esetén a priapismus incidenciája kisebb, mint a hímvesszőbe adott injectio esetén.

A sildenafil nemrég forgalomba került gyógyszer. Merevedést segítő hatása úgy érvényesül, hogy fokozza a nitroxid hatását az erek simaizomzatára, így növeli a penis véráramlását. Merevedést kiváltó hatása olyannyira physiologiás, hogy csak egyidejű sexualis izgalom esetén hat. A gyógyszert a sexualis aktus előtt 30-60 perccel kell bevenni, és kontraindikált olyan személyekben, akik nitratokat szednek; a gyógyszert szedők mintegy 16%-ában fejfájást okoz.

A penis prothesis beültetése a merevedés visszaállítását eredményezi, azonban magában foglalja az anaesthesia, a fertőzés és a prothesis rossz működésének veszélyét. Néhány vizsgálatban az ?-blockoló yohimbin nem bizonyult hatékonyabbnak a placebónál. Psychogen merevedési zavarban hatékony, ugyanakkor a hypertonia és a májműködési zavar korlátozza használatát.

A hypogonadismus testosteron kezelése lényegesen javítja a libidót. A testosteron injectiós vagy transdermalis formája előnyben részesítendő az oralissal szemben, amely jelentősen növeli a májműködési zavar kockázatát. A mellékhatások közé a polycythaemia (és a megnövekedett agyvérzés kockázat), gynecomastia, prostata megnagyobbodás és a Na, illetve vízvisszatartás tartozik. A haematocrit szintet 3 havonta, a prostata vizsgálatot, a prostata-specifikus antigén meghatározást és a májfunctiós teszteket szintén rendszeresen ismételni kell. Ha a haematocrit ?54%, a testosteron adását fel kell függeszteni; ha a beteg folytatni szeretné a testosteront, phlebotomia szükséges.

A szorongás és a depressio viselkedés- és egyéb terápiája, valamint a tanácsadás a kapcsolati zavarok megjavítására szintén a kezelés része. A partner problémáit (pl. atrophiás vaginitis, biztonságos sex) szintén számításba kell venni. A merevedési zavar nem elkerülhetetlen és megváltoztathatatlan.

Forrás: http://www.pointernet.pds.hu/tini/szex/merevedes/20080409134149927000000950.html
Hasznos olvasmányok, cikkek, szemelvények
Magyar Szexuálterápiás és Párterápiás Egyesület
MENÜ
_______________________________________________
Főoldal
_______________________________________________
Olvasmányok - Párterápia
_______________________________________________
Olvasmányok - Szexualitás
_______________________________________________
Szexuálterápia, Szexuális zavarok
_______________________________________________
SZEXUÁLIS FUNKCIÓZAVAROK
_______________________________________________
Férfi orgazmus zavar
(gátolt férfi orgazmus, gátolt magömlés, retardált ejakuláció, elégtelen magömlés, megkésett ejakuláció)
_______________________________________________
Korai ejakuláció
(korai magömlés, korai orgazmus, ejaculatio praecox)
_______________________________________________
Potenciazavar
(erekciós zavar, erektilis diszfunkció (téves nevén: impotencia)
_______________________________________________
Női orgazmus zavarai
(orgazmus hiánya vagy késése, orgazmusképtelenség, gátolt női orgazmus, anorgazmia)
_______________________________________________
Szexuális averzió, szexuális fóbia (nem csupán szexuális "gátoltság", "gátlásosság")
_______________________________________________
Csökkent nemi vágy
(hypoaktív szexuális vágy zavar, ISD, libidócsökkenés, alacsony szexuális vágy)
_______________________________________________
Vaginizmus, hüvelygörcs
_______________________________________________
Fájdalomérzés szex alatt, előtt, közben (Dyspareunia, fájdalmas közösülés)
_______________________________________________
Nehéz elélvezés: A szexuális ingerlésre adott csökkent válasz

Olvasmányok, Érdekességek