Merevedési zavarok, Kezelési lehetőségek

Merevedési zavar Ismeretek , gyakorlati tanácsok olyan esetekkkel kacsolatban, amelyeket nem mindig tudunk megoldani tapasztalatok hiányában. Sokszor elveszítjük a partnerünket a gyakorlatlanságunk miatt. Talán segít az a néhány ismeretterjesztő anyag , amelyeket közreadunk. Az okok megkeresése a legfontosabb, és az őszinteség és bátorság hogy tanácsot merjünk kérni. Mivel sok oka lehet a jelenségnek segítséget kell kérni, titkolózni és várakozni nem érdemes.

Kezelési lehetőségek

Hogyan kezelhető a merevedési zavar?
A merevedési zavarok több, mint 90%-a ma már eredményesen kezelhető valamilyen módszerrel. Nem kell tehát lemondani a szexuális élet örömeiről, az esetek többségében orvosaink segíteni tudnak.

A merevedési zavar nem csak a férfi problémája
A merevedési zavar feszültté, ingerlékennyé teszi a férfit. Munkahelyén és otthon is kevésbé tudja ellátni a feladatait.
A nő gyakran saját magában keresi a hibát: már nem tetszem neki, szeretője van? Ez újabb viták, veszekedések forrása lehet, amely elmérgesítheti a párkapcsolatot, károsíthatja a szülők és a gyermekek közötti viszonyt, sőt akár családok felbomlásához is vezethet. Pedig a probléma az esetek túlnyomó többségében eredményesen kezelhető.

Életmód-változás
A helyes táplálkozás, rendszeres testmozgás csökkentheti az elhízás, illetve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Alkohol és kábítószerek elhagyása, a cigarettáról való leszokás, a stressz csökkentése is javíthatja a merevedési zavarokat.

Orvosi kezelés
A merevedési zavar kezelésének célja a teljesen merev és kemény erekció elérése, amelyet a férfi elég hosszú ideig képes fenntartani. A kifogástalan merevedés a férfi és a nő orgazmusának is az egyik legfontosabb feltétele.
A merevedési zavarok több mint 90%-a ma már eredményesen kezelhető valamilyen módszerrel. Nem kell tehát lemondani a szexuális élet örömeiről, az esetek többségében orvosaink segíteni tudnak.
A merevedési zavarnak többfajta kezelési módja lehetséges.
Orvosa tudja eldönteni, hogy melyik módszerrel érheti el legegyszerűbben a gyors és erőteljes merevedést, és melyik terápia jelenti a legkisebb kockázatot az Ön számára. Amennyiben Ön egyéb okok miatt valamilyen gyógyszeres kezelésben részesül (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, prosztata-megnagyobbodás), orvosa segíthet a biztonságos terápia megtervezésében.
A hatékony orvosi kezeléseknek lehetnek nem kívánt hatásai is. A jelenleg leginkább elterjedt, bizonyítottan hatékony módszerek helyes használata mellett alig fordul elő, hogy mellékhatások miatt a kezelést meg kell szakítaniuk a férfiaknak.
Legyen türelmes! Előfordul, hogy a kívánt erőteljes merevedést csak a 4-6. alkalommal sikerül elérni. Amennyiben ekkor sem érzi a javulást, forduljon ismét bizalommal orvosához, mert elképzelhető, hogy akár minimális módosítással az eredetileg kiválasztott terápia eredményességén is sokat lehet javítani.
Ne feledje, hogy az orvosi kezelésnek csak az egyik, talán egyszerűbben megoldható célja a merevedési zavar megszüntetése, a másik, legalább ilyen fontos cél a merevedési zavar kialakulásához vezető okok kiderítése, majd lehetőség szerinti megszüntetése (a vérnyomás, a cukor- és a koleszterinszint helyes beállítása, a gyakran tünetmentes urológiai problémák rendezése stb.).
Jelenleg a merevedési zavarok legnagyobb része egyszerűen és sikeresen megoldható. Forduljon orvosához, mert a szakember tudja igazán eldönteni, hogy melyik az a terápia, amellyel Ön a lehető legnagyobb biztonság mellett a legerőteljesebb merevedés elérésére lehet képes.

Étkezés, alkohol befolyásolja-e a potencianövelő gyógyszerek hatását?
Egy könnyű, nem zsíros étkezés általában nem befolyásolja a gyógyszerek hatását. Nehéz, zsíros ételek fogyasztása megnyújthatja az egyes szerek hatásának a kialakulását.
Alkohol egyik szer felszívódására és kiürülésére sincs hatással, de nagy mennyiségű alkohol fogyasztása jelentős mértékben rontja a merevedési képességet.
A grape-fruit mind a rövidebb, mind a hosszabb hatású szerek kiürülését lassíthatja, így valószínűleg a hatásukat és a mellékhatásukat is megnyújthatja.

Nem gyógyszeres
Aki nem akar vagy nem kaphat gyógyszert, annak megoldás lehet az ún. vákumeszköz használata. A merevedést ekkor külső vákuumpumpa segítségével idézik elő. Az eszköz műanyag harangja a hímvesszőre húzható, a hozzá kapcsolódó pumpa segítségével vákuumot hozunk létre, amelynek hatására a pénisz felületes elvezető vénái összenyomódnak, és ennek következtében létrejön a körülbelül fél óráig tartható merevedés. Ezt olyanoknál lehet alkalmazni, akiknél a gyógyszerek használata fokozott kockázatot jelent, például a nagyon idős emberek, szívbetegek, keringési betegek.

Sebészi
Amennyiben a gyógyszeres kezeléssel és az egyszerűbb eszközökkel nem lehetett eredményesen kezelni a merevedési zavart, lehetőség van pénisz protézisek beültetésére is, amelyet néhány centrumban már hazánkban is évek óta elvégeznek.
Ennek a módszernek az a lényege, hogy műtéti úton a barlangos testekbe merevítő implantátum kerül. A protézis többféle lehet. Egyik formája a félmerev vagy rugalmas szilikonrúd, a másik formája az ún. hajlítható protézis, amelyeknek külseje általában szilikon, belsejében pedig valamilyen fém, pl. ezüstszál található. Ezeknél a merevedés állandó, a hajlítható változatnál a nyugalmi helyzetben a pénisz kézzel elfordítható, és a nemi élet megkezdésekor pedig kiegyenesíthető. A harmadik protézis fajtánál folyadékkal töltött szilikonrudak kerülnek beültetésre. A rudak zárt rendszert képeznek egy folyadékot tartalmazó tartállyal és egy pumpával. A merevedés a bőr alá beültetett pumpa nyomogatásával idézhető elő, ugyanis ez feltölti a barlangos testben lévő szilikonrudakat a tartály folyadékával. Ez nagyon kényelmes módszer, de természetesen a legdrágább is.

Jelenleg a merevedési zavarok legnagyobb része egyszerűen és sikeresen megoldható tablettás kezelés formájában. A lehetőségek tárházának ismertetésével teljes képet igyekszünk nyújtani a kezelés módszereiről.

Kezelési lehetőségek

A szó szoros értelmében a merevedési zavar nem gyógyítható, de normál esetben hatásosan kezelhető. A merevedési zavarban szenvedő férfiaknak azonban csak elenyésző hányada fordul orvoshoz. Köszönhetően az újabb és kényelmesebb kezelési módok megjelenésének és a téma növekvő publicitásának, egyre többen kérik szakember segítségét. Ma már nem kell lemondani a szexuális együttlét nyújtotta örömökről azoknak, akik merevedési zavarral küszködnek, hiszen a probléma - személyre szabott módon - kiválóan orvosolható. A kezelési lehetőségek között a vényköteles gyógyszerek teljesen új generációja is megtalálható, melyek lehetővé teszik a férfiak számára, hogy a természetessel azonos - mi több, spontán - módon reagáljanak a szexuális ingerekre.

Merevedési zavar észlelése esetén az első lépés az okok feltárása, mert ezek alapján kell megválasztani a kezelési módot. Ugyancsak szükséges a betegek általános vizsgálata az addig még fel nem ismert betegség(ek) kimutatása céljából. A pácienssel folytatott beszélgetés sok mindenre fényt deríthet (kapcsolatbeli problémák, életmód, káros szenvedélyek, egyéb betegségek, gyógyszerek). A nemi szervek és a prosztata vizsgálata szintén fontos, mert számos, merevedést befolyásoló probléma kerülhet felszínre (gyulladások, hormonzavar, fitymaszűkület stb.). A ki nem mutatott általános betegségek és hormonális eltérések gyanújakor a kezelőorvos laboratóriumi vizsgálatokat javasol. A "Mit tegyek?" című fejezetben további részleteket olvashat arról, hogy mi zajlik a rendelőben.

Gyógyszeres kezelés

Ezek a - kizárólag vényre kapható - gyógyszerek a merevedési zavarok legnépszerűbb kezelési módjává váltak világszerte, köszönhetően egyszerű használatuknak és hatásmechanizmusuknak. A tablettát, mely kizárólag nemi ingerek hatására (érintésekkel és csókokkal tarkított előjáték) okoz merevedést, bizonyos idővel az együttlét előtt kell bevenni. A gyógyszer hatóanyaga fokozza a hímvesszőben az értágulatot és javítja a keringést, ezáltal elősegíti a merevedést. Ez a módszer a spontán merevedéshez hasonló élményhez juttatja a merevedési zavarral küzdő férfiakat. Bár ezeket a gyógyszereket világszerte több millió férfi használja sikerrel, mégsem felelnek meg mindenkinek.

Amennyiben Ön bizonyos szív- vagy szembetegségben szenved, illetve nitrátot tartalmazó gyógyszert szed, más megoldást kell keresni. Kezelőorvosa a kórtörténet ismeretében javaslatot fog tenni az Ön számára legmegfelelőbb kezelési módra.

Hormonzavar vagy hormonhiány esetén hormonpótló kezelés vagy speciális gyógyszerek alkalmazása is szükségessé válhat. Ezek a gyógyszerek is csak szakember javaslatára és ellenőrzése mellett alkalmazhatóak biztonságosan.

Egyéb, szájon át szedhető gyógyszerek

A merevedési zavar kezelési lehetőségei közé tartozik az "apomorfin" elnevezésű gyógyszer, amely nyelv alatt feloldódó tabletta formájában is hozzáférhető. A PDE5 inhibitorokkal szemben az apomorfin az agy nemi vágyat szabályozó központjaira hat.

Injekciós terápia

Az orvosi rendelvényre kapható injekciót közvetlenül a hímvessző barlangos testébe kell fecskendezni. Hatóanyaga a pénisz vérellátásának fokozásával merevedést idéz elő. Az alkalmazás feltétele a beteg számára egyénileg kialakított gyógyszeradag beállítása és az öninjekciózás elsajátítása. Ennek során a szakember megtanítja a beteget, hogyan adja be magának az együttlét előtt körülbelül negyed órával az értágító injekciót. A beadás a hímvessző tövénél történik, és mivel igen vékony tűt kell alkalmazni, a művelet gyakorlatilag fájdalmatlan. Az injekció a gyógyszereknél erősebb hatású, ezért komoly szervi problémák esetén is hatékony. Hatása a hímvesszőre korlátozódik, ezért akkor is alkalmazható, ha az általános értágító hatású tabletták már nem javasoltak.

Hátránya az öninjekciózás mellett az igen ritkán előforduló túlmerevedés, amikor az injekció hatására több mint hat órás, erős merevedés jön létre. Ekkor gyógyszeresen, injekciós leszívással vagy műtéttel kell megszüntetni a merevedést, különben súlyos hegesedés jön létre a hímvesszőben, és később csak műtéti úton hozható létre erekció. Az öninjekciózás éppen ezért csak szakember javaslatára, annak útmutatása és ellenőrzése mellett alkalmazható!

A gyógyszeres és az injekciós kezelések az erek tágítása és az önbizalom helyreállítása révén a merevedés javulását eredményezik, így lehetséges, hogy a kezelés egy idő után el is hagyható.

Műtét

Fiatal, nem dohányzó betegeknél, ha egy érszakasz szűkülete miatt kevés vér áramlik a hímvesszőbe, artériás érműtétet javasolhat az orvos. Ha a merevedési zavar hátterében a vér fokozott eláramlása áll, akkor az elfolyást okozó véna lekötése hozhat gyógyulást. A műtét hosszú távú hatékonysága sajnos csak 25-30%-os.

Húgycsőbe helyezendő tabletták

A hímvesszőbe helyezendő, kizárólag orvosi rendelvényre kapható tabletták vagy labdacsok elősegítik a merevedés kialakulását. A módszer alternatívát kínál azoknak a férfiaknak, akik ódzkodnak önmaguk injekciózásától. A húgycsőbe helyezendő tabletták használata sok férfinak fájdalmat okoz, és nem alkalmazható abban az esetben, ha a partner várandós vagy teherbe kíván esni.

Vákuumos módszer

A szexuális együttlét előtt vákuumpumpa használatával érhető el a kellő merevség, mely a hímvessző tövére húzott gumigyűrű segítségével hosszabb időn át fenntartható. A módszer megbízható, de nem ajánlott 30 percnél hosszabb ideig használni a vákuumpumpát, mert fájdalmat okozhat. A vákuumpumpa használata azok számára ajánlott, akiknél a gyógyszeres kezelési mód fokozott kockázatot jelent, például idősek, szív- és keringési rendellenességben szenvedők

Péniszprotézis

A hímvesszőbe műtéti úton behelyezett protézist azoknak a betegeknek ajánlják, akiknél a többi, merevedést előidéző módszer nem használható. Az eljárás lényege, hogy a hímvessző barlangos testeibe műtéti úton különféle protéziseket helyeznek. A protézis lehet félmerev vagy rugalmas szilikonrúd, de léteznek hajlítható implantátumok, valamint folyadékkal feltöltött szilikonrudak is. Ez utóbbi esetben az erekció a bőr alá beültetett pumpa használatával idézhető elő. Az implantátumok a természetes merevedést a megtévesztésig hűen utánozzák, a kéjérzést, a magömlést és a vizelést nem akadályozzák. Alkalmazásukkal olyan érbetegségek esetén is biztosítható a megfelelő merevedés, amikor más módon a probléma nem orvosolható. Sok férfi - partnerével együtt - megelégedéssel számol be a péniszprotézisről, a műtéti beavatkozás azonban viszonylag költséges és esetenként fájdalmas lehet. A műtéti szövődmények aránya 10% alatti.

Pszichoterápia

Az ágyban sorozatosan kudarcot valló férfin eluralkodik a nemi tehetetlenség érzése, s ez - negatív visszacsatolásként - gátolja a hímvessző merevedését. A közösülés tartós elmaradása vagy a nem kielégítő együttlét a párkapcsolat megromlásához vezethet. Ezekben az esetekben az a leghatékonyabb, ha partnerével együtt felkeres egy szexuálpszichológust, aki feltárja a szexuális problémák pszichés eredetű okait és segít feloldani az esetleges gátlásokat, téves beidegződéseket. A sikeres kezelés érdekében a beszélgetéseken nemcsak a merevedési zavarral küzdő férfinak, hanem partnerének is ajánlatos részt vennie.

Alternatív kezelési lehetőségek - csak kiegészítésnek

A népi gyógyászatban évezredek óta számos szerrel, kenőccsel, gyógynövénnyel próbálnak segíteni a merevedési zavarban szenvedőkön. Ezen módszerek hatásossága gyakran megkérdőjelezhető. Mivel használatuk általában a probléma okának kiderítése nélkül történik, nem lehet velük biztosan megelőzni az újabb kudarcokat. Azonban a szervezet általános erejének fokozása és a keringés javítása révén - a probléma okának tisztázását követően - hasznos kiegészítői lehetnek az egyéb kezelési módoknak.

Forrás: http://www.pointernet.pds.hu/tini/szex/merevedes/20080409130706209000000860.html
Hasznos olvasmányok, cikkek, szemelvények
Magyar Szexuálterápiás és Párterápiás Egyesület
MENÜ
_______________________________________________
Főoldal
_______________________________________________
Olvasmányok - Párterápia
_______________________________________________
Olvasmányok - Szexualitás
_______________________________________________
Szexuálterápia, Szexuális zavarok
_______________________________________________
SZEXUÁLIS FUNKCIÓZAVAROK
_______________________________________________
Férfi orgazmus zavar
(gátolt férfi orgazmus, gátolt magömlés, retardált ejakuláció, elégtelen magömlés, megkésett ejakuláció)
_______________________________________________
Korai ejakuláció
(korai magömlés, korai orgazmus, ejaculatio praecox)
_______________________________________________
Potenciazavar
(erekciós zavar, erektilis diszfunkció (téves nevén: impotencia)
_______________________________________________
Női orgazmus zavarai
(orgazmus hiánya vagy késése, orgazmusképtelenség, gátolt női orgazmus, anorgazmia)
_______________________________________________
Szexuális averzió, szexuális fóbia (nem csupán szexuális "gátoltság", "gátlásosság")
_______________________________________________
Csökkent nemi vágy
(hypoaktív szexuális vágy zavar, ISD, libidócsökkenés, alacsony szexuális vágy)
_______________________________________________
Vaginizmus, hüvelygörcs
_______________________________________________
Fájdalomérzés szex alatt, előtt, közben (Dyspareunia, fájdalmas közösülés)
_______________________________________________
Nehéz elélvezés: A szexuális ingerlésre adott csökkent válasz

Olvasmányok, Érdekességek