VAN GYÓGYÍR A "FÉRFIGONDOKRA"!
2007.10.31
Interjú Papp György andrológus professzorral

A szexuális zavar napjainkban már nem tabutéma. A média aktivitásának köszönhetően a lakosság egyre több ismeret birtokába jutott a férfiak merevedési problémájával kapcsolatban. S amilyen megszokott volt mindig is, hogy a lányok, asszonyok nőgyógyászhoz járnak, ugyanennyire természetes dolog lett mára a férfiak számára, hogy felkeressék panaszukkal a "férfigyógyászt". A "férfigyógyászat" - orvosi nyelven andrológia - tudományának jeles művelője dr. Papp György, az Állami Egészségügyi Központ Urológiai Osztályának vezetője, a Magyar Andrológus Társaság elnöke. A professzor elmondta, miért érdemes orvoshoz fordulni mindazoknak, akik vissza akarják nyerni elveszettnek hitt férfiasságukat
- A merevedési zavar - orvosi nyelven erektilis diszfunkció, rövidítve ED - manapság valóságos "sztártémának" számít. Professzor úr szerint miért?
Hála a média világszerte és Magyarországon is egyre fokozottabban megnyilvánuló aktivitásának, a lakosság széles körből informálódhat az egészségmegőrzésről, a betegségek kezelési módjairól. Olyan állapotokról is, mint a merevedési zavar, amelyről korábban nyilvánosan még beszélni sem mertek. Először a 80-as évek közepén terelődött a figyelem erre a kérdésre, és az emberek hamar megértették, hogy miután a merevedés egy az emberi test jól ismert funkciói közül, a fiziológia (élettan) általános szabályai vonatkoznak rá. Ha ma megkérdezne bárkit az utcán arról, hogy van-e fogalma, miként zajlik le testünkben a merevedés folyamata, valószínűleg helyes választ kapna. Vagyis az illető elmondaná, hogy egy biokémiai folyamatról van szó. Az erek kitágulnak, adott mennyiségű vér beáramlik a péniszbe, melynek barlangos testecskéi megtelnek vérrel, a hímvessző megmerevedik, majd az erekció megszűnésekor megnyílik az elvezető vénás rendszer, és eláramlik a vér.
- Mi okozza a merevedési zavart?
A 90-es években - amikor az ED-t mint keringési rendellenességet, véráramlási problémát taglalta már a sajtó - a téma egyáltalán nem volt idegen a közvélemény számára. Később a folyamat biokémiai hátterét is sikerült megismertetni az emberekkel, hogy megértsék, miként állhatnak e probléma hátterében olyan rendszerbetegségek, mint a diabétesz, a hipertónia, a depresszió, egyes pajzsmirigybetegségek, krónikus vese- és májbetegségek, illetve a balesetek, vagy az urológiai műtétek utáni állapotok. És természetesen tudják és elfogadják azt is, hogy a szexuális funkciók romolhatnak pusztán az életkor előre haladta miatt is, mint ahogy öregkorra gyengülhet a látásunk. S ahogyan a szemész felírja a szemüveget, ugyanúgy meg lehet találni az erektilis diszfunkció "szemüvegét" is.

A KŐRISBOGÁRPORTÓL A SZÍNES TABLETTÁKIG
- Lehetséges, hogy azért is foglalkozunk e tünet-együttessel többet, mert napjainkra egyre jobban kezelhetővé vált?
Ami a kezelhetőséget érinti, valóban forradalmi változások történtek e téren. Az elmúlt kétszáz évben az emberiség kínjában az orrszarvútülök őrleménytől a kőrisbogárporig már minden vélt gyógymódot kipróbált, eredménytelenül. A mindennapi terápiában jól hasznosítható eredmények akkortól kezdve születtek, amikor ismertté vált az erektilis diszfunkció pathofiziológiája és biokémiája. Nagy lökést adott az ún. foszfodieszteráz bénító gyógyszerek megjelenése - a különböző színű tabletták összességére gondolok -, amelyek közül bármelyikkel biztonságosan kezelhető a beteg. A ma rendelkezésre álló kezelési módszerek összessége csak egy igen kisszámú betegcsoportot zár ki a kezelésből, főleg az olyan szív-, vagy tüdőbetegségben szenvedő férfiakat, akiknek a szexuális élet mint fizikai megerőltetés nem ajánlott. A merevedési zavar ma egy biztonsággal kezelhető probléma, kár fölöslegesen szenvedni tőle. A tudomány már túl is haladt ezen a kérdésen, és sokkal inkább az orgazmus zavarral foglalkozik.
- Mit kell tudnunk a "színes tabletták" alkalmazásáról?
Nagyon jó effektussal alkalmazhatóak ezek a gyógyszerek, amelyek bármelyike adott esetben - időleges megoldásként, néhány órás hatástartammal - maradéktalanul megoldhatja a férfiak merevedési problémáját. A bevételt követően egy félóra múltán várható a hatás. Tréfásan azt szoktam mondani a betegeimnek, hogy ez idő alatt patkoljanak lovat, vagy fessenek porcelánt, magyarán foglalkozzanak bármivel, csak a szexualitással ne. Félóra elteltével, ha az illetőt szexuális inger éri, a gyógyszer választ fog adni, és esti bevétel esetén hatásának a nyomait még a másnap reggeli időszakban is fel lehet fedezni. Azaz: biztosra lehet menni!
Ezek a készítmények a gyakorlatban már beváltak. Felméréseink szerint válogatás nélküli betegkörben 80-90%-ban hatékonynak bizonyultak. Ez azt jelenti, hogy viszonylagos biztonsággal jogos eredményt várhatunk e szerektől anélkül, hogy túlságosan mélyre mennénk a diagnosztikában. Természetesen nem nélkülözhetjük a beteg kikérdezését, kivizsgálását, hiszen a terápia megválasztásakor ismernünk kell a háttérben meghúzódó kóros folyamatokat, amelyeket az imént említettem.
- Mire számíthat az, aki merevedési zavarával felkeresi az andrológus szakrendelést? Mit mondjon az orvosnak?
Túlságosan sokat mondani nem kell, mert az andrológusnak az a dolga, hogy megkeresse a problémát. Elég annyi tehát, hogy "doktor úr, merevedési zavarom van". Ezután az orvos egyszerű kérdéseket fog feltenni. Például azt, hogy a merevedés nehezebben jön-e létre, mint korábban, vagy esetleg nem kellő fokú-e, és mióta tart a probléma. Rá fog kérdezni bizonyos belgyógyászati betegségekre, pl. a cukorbetegségre, a magas vérnyomásra, a szívbetegségre. Szükség esetén laborvizsgálatokra, illetve képalkotó vizsgálatokra is sor kerülhet.
- Fáj-e az andrológiai vizsgálat?
Az egész kivizsgálás fájdalommentes. Egyetlen olyan vizsgálatot sem végez az andrológus, ami fájdalmas.
- Professzor úr említette a szívbetegséget. Szedhetik a "színes tabletták" valamelyikét a szívbetegek?
Igen, akár még komoly szívbetegek is, természetesen orvosi ellenőrzés mellett. Kritikával alkalmazhatók e szerek bizonyos gyógyszerek (pl. a prosztata megnagyobbodása elleniek) mellett. Egyetlen esetben tilos bevenni ezeket a gyógyszerfajtákat: nitrát tartalmú készítmények szedése mellett.

CSAK BIZTOS FORRÁSBÓL!
- Kell-e tartani attól, hogy netán hozzászokik a szervezet e tablettákhoz, és hosszabb ideig történő szedésük esetén már nem fejtenek ki kellő hatást?
Azt tudni kell, hogy az erektilis diszfunkció kiváltó oka nem szűnik meg attól, ha valaki sikerrel alkalmazza a színes tablettát. Éppen ezért számítani kell rá, hogy huzamosabb ideig szükség lesz a szedésére. A betegek 14-16 százalékánál előfordul, hogy próbaképpen el lehet hagyni a gyógyszert, mert - ahogy mi orvosok szoktuk mondani - "bejáratódnak az erek", és gyógyszer nélkül is létrejön a merevedés. Ám az esetek többségében egy életen át szükség lesz a gyógyszerre, ahogyan a vérnyomáscsökkentőt is életük végéig szedik a magas vérnyomásos betegek.
- Hol lehet megvásárolni a "színes tablettákat"?
Gyógyszertárakban, orvosi rendelvényre. Aki nem patikai forrásból, például az interneten keresztül próbál meg hozzájutni foszfodieszteráz gátló szerhez, annak számolnia kell azzal, hogy esetleg olyan dolgot vesz meg, amiben nincs benne a hatóanyag. Ez nem csak azért probléma, mert fölöslegesen dobta ki a pénzét az ablakon, hanem mert beszedi a "gyógyszert", ami természetesen nem fog hatni, s így olyan hamis információhoz jut, miszerint neki nem használ a készítmény. A nem gyógyszertárból történő beszerzés másik veszélye lehet, hogy olyan készítményt fog vásárolni az illető, amelyben kábítószer van. Igen, sajnos tudunk ilyen esetekről, és az sem ritka, hogy nem tisztított, mérgező, az egészségre ártalmas anyagokat kevernek ezekbe a pirulákba. A legfurcsább pedig: olyan tablettákat is árulnak a szabadpiacon, amelyek kis mennyiségben - hozzászoktatási célból - tartalmazzák a foszfodieszteráz gátló hatóanyagot.
- Mit gondoljunk a sajtóban reklámozott "csodaszerekről"?
Fenntartással kezeljük őket! Bár kaphatók a piacon rendszeresen hirdetett nem gyógyszerre vonatkozó közlemények, e "gyógymódok" vélt előnyei eltörpülnek a szakemberek által bizonyított szerekéhez képest. Tehát a köztük lévő anyagi különbséget - amely nem nagy - egyértelműen megéri kifizetnie annak, aki biztos megoldást szeretne találni a merevedési problémájára. Összefoglalva tehát mindenkinek azt tanácsolom, hogy gyógyszertárban kapható, bevizsgált, vállalható hatóanyagú szert szedjen.

Forrás: http://www.narancssarga.hu/page.php?item=132

Hasznos olvasmányok, cikkek, szemelvények
Magyar Szexuálterápiás és Párterápiás Egyesület
MENÜ
_______________________________________________
Főoldal
_______________________________________________
Olvasmányok - Párterápia
_______________________________________________
Olvasmányok - Szexualitás
_______________________________________________
Szexuálterápia, Szexuális zavarok
_______________________________________________
SZEXUÁLIS FUNKCIÓZAVAROK
_______________________________________________
Férfi orgazmus zavar
(gátolt férfi orgazmus, gátolt magömlés, retardált ejakuláció, elégtelen magömlés, megkésett ejakuláció)
_______________________________________________
Korai ejakuláció
(korai magömlés, korai orgazmus, ejaculatio praecox)
_______________________________________________
Potenciazavar
(erekciós zavar, erektilis diszfunkció (téves nevén: impotencia)
_______________________________________________
Női orgazmus zavarai
(orgazmus hiánya vagy késése, orgazmusképtelenség, gátolt női orgazmus, anorgazmia)
_______________________________________________
Szexuális averzió, szexuális fóbia (nem csupán szexuális "gátoltság", "gátlásosság")
_______________________________________________
Csökkent nemi vágy
(hypoaktív szexuális vágy zavar, ISD, libidócsökkenés, alacsony szexuális vágy)
_______________________________________________
Vaginizmus, hüvelygörcs
_______________________________________________
Fájdalomérzés szex alatt, előtt, közben (Dyspareunia, fájdalmas közösülés)
_______________________________________________
Nehéz elélvezés: A szexuális ingerlésre adott csökkent válasz

Olvasmányok, Érdekességek