Az impotencia minden férfi rémálma. Ha a szeretkezés nem sikerül, akkor sokan kétségbeesésnek. Szégyenkeznie viszont senkinek sem kell, hiszen szinte minden férfinál előfordult már hasonló. Az impotencia nem betegség, a merevedési problémák hatékonyan orvosolhatók!

Az impotencia kifejezés hallatán általában közösülési képtelenségre gondolunk. Ez azt jelenti, hogy a férfi nem képes közösülni. Ez többnyire csak múló zavar, de ha mégsem múlna el, akkor sem kell szégyellni, mert ez nem "szégyen", hanem betegség, amelyet idejében kezelve gyógyítani lehet. Azért fontos idejében kezelni, hogy minél kevesebb kudarcélmény rontsa, vagy hátráltassa a gyógyítás esélyeit. Az impotenciák legnagyobb részének pszichikai oka van: a sikertelen éjszaka rossz emléke, vagy a félelem a terhességtől, nemi betegségektől. Esetleg a körülmények zavaróak, a nő türelmetlen vagy a férfi túlságosan izgul, ideges, esetleg feszélyezi valami. A nő megértő magatartásával sokat segíthet az impotencia gyógyításában.

A férfi test szexuális működése sokoldalú, bonyolult folyamat, a nemi szervek, és a szervezet általános állapotától függ.

A férfi szexuális működési zavara
A férfi szexuális zavara, vagyis kielégítő szexuális viszonyra való képtelensége a következő funkciók működésének csökkenéséből fakadhat: a libidó, a nemi vágy, az erekció, a sperma kibocsátása, az ejakuláció, az orgazmus, közösülésre való képtelenség, nemzésre való képtelenség.

Merevedési zavarok
A merevedés erőssége, időtartama csökkent és nehezíti a szexuális együttlétet. Amennyiben ez a panasz hat hónapon belül az esetek több mint felében előfordul, orvoshoz kell fordulni.

Impotencia
A férfi képtelen elérni és fenntartani hímvesszője elegendő merevedését ahhoz, hogy kielégítő szexuális együttlétet tegyen lehetővé. Akkor beszélünk impotenciáról, ha ez sem éjszaka, sem önkielégítéssel, sem partnerrel nem sikerül és legalább három hónapon keresztül fennáll. A férfinak tehát ebben az esetben nincs olyan merevedése, amely elég kemény és elég tartós ahhoz, hogy normális szexuális tevékenységet tudjon végezni.
Impotencia helyett az erektilis diszfunkció ED kifejezés a helyes.

Az átmeneti alkalmi vagy szituációhoz kötött impotencia minden férfi életében legalább egyszer előfordult. Leggyakrabban stressz, testi és szellemi kimerültség, aggodalom, alkohol vagy drog túlfogyasztása okozza. Ez a hirtelen kialakult impotencia igen gyakori.

Lehet azonban az impotencia tartós, lassan kialakuló, krónikus. A kudarcok a szexuális életben csökkentik a szexuális kezdeményező készséget, mert a férfi fél az újabb sikertelenségtől. Különösen vonatkozik ez az idős férfiakra, akik igen érzékenyek és a visszahúzódás általános állapotukra, erőnlétükre is hat.

Vannak férfiak, akiknek az ED nem okoz problémát, nem jelent megrázkódtatást életvitelükben. Másoknál a szexuális közösülés teljesületlen óhaja, az elmaradt orgazmus, és magömlés csalódást, akár sorscsapást jelent. Kihatással szűkebb családi és tágabb környezetére is.

Sok férfi szenved ED-ben, de ezt magának sem vallja be. Sajnos ez az önámítás megakadályozza őket abban, hogy ismét rendszeresen élvezetet találjanak a szexuális életben.
Az ED sikeres kezeléséhez szükséges a férfi meggyőződése, erős érzelmi motivációja, de nélkülözhetetlen a partner támogatása.

Először is mindenképpen orvoshoz kell fordulnia, mert az impotencia nem betegség, hanem tünet, valamilyen elváltozás miatti másodlagos állapot, amelynek kiderítése az orvos feladata. Amennyiben ez elmarad, fennáll annak a veszélye, hogy valamilyen betegséget nem ismernek fel, és nem kezelnek.

A merevedés mechanizmusa
A merevedés akkor jön létre, ha a hímvessző barlangos testeibe kellő mennyiségű vér jut és megfelelő a közösülési képesség, ha a magömlésig nem folyik el onnan.

Az erektilis diszfunkció (ED) okai

Pszichés vagy lelki eredetű ED
Gyakran hirtelen lép fel és hosszabb időn keresztül tart. Minden férfi életében felléphet átmeneti pszichés eredetű ED, amikor is a különböző problémákat elfoglalják tudatát és tudat alatti énjét.

Szervi vagy testi eredetű ED
Idegi, hormon és ér eredetű okok. Bizonyos gyógyszerek, drogok fogyasztása, általános betegségek (cukorbetegség), egyéb szervi megbetegedések (infarktus).
Leggyakrabban cukorbetegség és az érbetegségek okoznak impotenciát. A diabétesz a hímvessző kis ereinek és idegeinek normális funkcióját akadályozza, és ezzel a barlangos testek kis sejtjeinek működését zavarja meg.
Az érbetegségek csökkentik a hímvessző vérellátását.

ED kezelési lehetőségek
Pszicho-szexuális tanácsadás és kezelés, életmódváltozás, akupunktúra, gyógyszeres kezelés, hormonok, külső vákuumkezelés, SKAT azaz öninjekciós kezelés, érműtétek, protézisek.

A kezeléseket mindig személyre szabottan kell kiválasztani, és annak megfelelően kombinálni. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a türelmetlenség az egyik legfőbb oka annak, hogy sok páciens abbahagyja a kezelést, és így a várt eredmény is elmarad.

A pszichés segítségnél a kezelés hatékonyságát növeli, ha a partner is részt vesz benne. A kezelés célja, hogy elterelje a figyelmet a teljesítménykényszerről, az esetleges kudarcról, oldja a gátlásokat, félelmet, aggodalmat, a pár intimebb kapcsolatba kerüljön és kialakuljon az egymás közötti jó szexuális kapcsolat.

Csökkenteni a munkahelyi, családi konfliktusokat, stresszmentesítés. Káros szenvedélyek elhagyása, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás.

Akupunktúrát csak kiegészítő kezelésként javasolják, ha az ED-t a vegetatív idegrendszer egyensúlyzavara okozza.

Merevedési problémák esetén felejtsük el az újságokban hirdetett csodaszerek alkalmazását. Ezek a készítmények gyakran azért nem használnak, mert azt más esetben kellene alkalmazni. A teljes körű kivizsgálás ezeknek a szereknek a használata előtt is célszerű.

Az impotencia sokkal kellemetlenebb, mint maga a kezelése - állítják a gyógykezelésen áteső páciensek. Ne hagyja, hogy néhány vizsgálat a kielégítő, teljes élet útjába álljon!

Forrás:
Aszódi-Brencsán: A házasélet abc-je (Medicina 1987)
Dr. Rózsahegyi József: Férfidolgokról nemcsak férfiaknak (Budakönyvek 1994)

Forrás: http://dieta.hu/potencia-tovabbi/potencia/impotencia-okok-es-valaszok.html
Hasznos olvasmányok, cikkek, szemelvények
Magyar Szexuálterápiás és Párterápiás Egyesület
MENÜ
_______________________________________________
Főoldal
_______________________________________________
Olvasmányok - Párterápia
_______________________________________________
Olvasmányok - Szexualitás
_______________________________________________
Szexuálterápia, Szexuális zavarok
_______________________________________________
SZEXUÁLIS FUNKCIÓZAVAROK
_______________________________________________
Férfi orgazmus zavar
(gátolt férfi orgazmus, gátolt magömlés, retardált ejakuláció, elégtelen magömlés, megkésett ejakuláció)
_______________________________________________
Korai ejakuláció
(korai magömlés, korai orgazmus, ejaculatio praecox)
_______________________________________________
Potenciazavar
(erekciós zavar, erektilis diszfunkció (téves nevén: impotencia)
_______________________________________________
Női orgazmus zavarai
(orgazmus hiánya vagy késése, orgazmusképtelenség, gátolt női orgazmus, anorgazmia)
_______________________________________________
Szexuális averzió, szexuális fóbia (nem csupán szexuális "gátoltság", "gátlásosság")
_______________________________________________
Csökkent nemi vágy
(hypoaktív szexuális vágy zavar, ISD, libidócsökkenés, alacsony szexuális vágy)
_______________________________________________
Vaginizmus, hüvelygörcs
_______________________________________________
Fájdalomérzés szex alatt, előtt, közben (Dyspareunia, fájdalmas közösülés)
_______________________________________________
Nehéz elélvezés: A szexuális ingerlésre adott csökkent válasz

Olvasmányok, Érdekességek