Potencia zavar

Erekciós zavar, merevedési zavar, erektilis diszfunkció, (erekciós képtelenség, legátolt szexuális arousal, impotencia)
Régebbi, ma már nem használatos nevén: impotencia
                                                                                                         
                                                                                               
Erekciós zavar, merevedési zavar, erektilis diszfunkció leírása:

Erekciós zavar esetén a  pénisz nem képes olyan szintű merev állapotra, amely lehetővé teszi a behatolást. A merevedési zavar nem kizárólag azt jelenti, hogy nincs merevedés. Akkor beszélünk ilyen problémáról, ha a szexuális aktushoz szükséges merevedés vagy nem jön létre, vagy nem kellő fokú, vagy nem tart kellő ideig, és ez az állapot legalább 3 hónapja fennáll, vagy visszatérően jelentkezik. Ritka, hogy egy férfinél élete során soha ne jelentkezzenek erekciós zavarok. A férfiakban a szexuális vágy gyakran csökken merevedési zavar esetén, de azért előfordul, hogy a libidó továbbra is fennmarad. A szexuális vágy változásától függetlenül, merevedési zavarral küzdő férfiaknak nehézségeik vannak a nemi közösülésben való részvétellel, mivel vagy a hímvesszőjük nem elég merev, vagy nem elég hosszú vagy nem emelkedik fel eléggé a behatoláshoz, vagy a merevedése nem tart sokáig.

   
Erekciós zavar, merevedési zavar, erektilis diszfunkció gyakorisága:

Magyarországon több mint 350.000 férfi szenved merevedési zavarban. Hazánkban kb. minden 14. férfit érinti. Előfordulási gyakorisága a kor előre haladtával nő, bár annak nem szükségszerű velejárója. A fokozottan érintettek mellett, a férfiak további 18 százaléka is gyakran tapasztal erekciós zavarokat. Gyakorlatilag minden férfinál adódik élete során múló vagy hosszabb ideig fennálló merevedési zavar. Különösen veszélyeztetettek a betegség szempontjából a cukorbetegek, az érbetegek és a hipertóniások.


Erekciós zavar, merevedési zavar, erektilis diszfunkció lehetséges okai:

Az erekciós zavar mögött lelki és szervi okok is húzódhatnak. Régebben úgy tartották, hogy a merevedési problémák 70-80 százaléka lelki eredetű. Ma már tudjuk, hogy az esetek 80 százalékában szervi okokra vezethető vissza a zavar, és mindössze 20 százalékban beszélhetünk tisztán pszichés eredetről. Ha az erekciós zavar egyik napról a másikra alakul ki, az okok általában pszichés eredetűek. Ha viszont fokozatosan jelentkezik, valószínűleg szervi okokat célszerű keresni.
A szervi háttér leggyakrabban ér-eredetű zavart jelent. Ebben az esetben valamilyen betegség folytán sérül az érfalak rugalmassága, és a vérellátás zavara okoz merevedési problémát. Ilyen kiváltó ok lehet például a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, vagyis minden olyan betegség, ami károsítja az érfalakat. A csökkent rugalmasság miatt ilyenkor az erek nem tudnak annyira kitágulni, hogy létrejöjjön a megfelelő vérbőség. Óriási kockázatforrás a cukorbetegség, ami egyrészt roncsolja az ereket, másrészt neuropátiát, vagyis idegi károsodást is okoz. Mondhatjuk, hogy összességében a cukorbetegség a merevedési zavarok hátterében álló egyik legfőbb ok. Beszélhetünk még anatómiai deformitásokról, szerzett sérülésekről, esetleg idült gyulladásokról is. Utóbbiak alatt általában a prosztata és az ondóhólyag idült gyulladásait kell érteni, ezek szintén károsíthatják a merevedési képességet.
Számos gyógyszer hathat a hímvessző merevedésére, mindez elsősorban idős emberek esetében fordul elő. Merevedési zavart gyakran okozó gyógyszerek a vérnyomáscsökkentők, az antidepresszánsok, néhány nyugtató, a cimetidin, a digoxin, a lítium és az antipszihotikumok. Bizonyos szakmák gyakorlóinál ugyancsak jellemzőbbek a merevedési zavarok. Teherautósofőrök, sokat motorozók könnyen megnyomhatják heréiket, és ez erekciós problémákhoz vezethet. Ugyancsak az okok között szerepel a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás.
Lelki tényezők között szerepel például depresszió, bűntudat, az intimitástól való félelem, nem egyértelmű érzések a szexuális irányultsággal kapcsolatban. A lelki tényezők szerepe gyakoribb fiatal férfiak körében. Bármilyen új stresszes élethelyzet, például a szexuális partner változása vagy kapcsolati, munkahelyi problémák szintén hozzájárulnak mindehhez.
Az erekciós zavar legközvetlenebb oka a teljesítményszorongás. A férfi fél, hogy nem fog megfelelni az ágyban, és ha már egyszer kudarcot vallott, legközelebb még inkább erőt vesz rajta a szorongás, ami a kudarc előrevetítéséből fakad.
Súlyos esetekben az ödipális konfliktus megoldatlansága a kiváltó ok. A férfi ugyanis partnerét tudat alatt anyjával azonosítja, fél az incesztustól, vagy annak büntetéseként nem merevedik.
Alkalmanként hormonális zavarok, például a tesztoszteron rendellenesen csökkent szintje is okozhatnak merevedési zavart. Hormonális eredetű problémák fiatalabb korban ritkábban fordulnak elő, általában a merevedési zavarok 2-3 százalékánál beszélhetünk ilyenekről.Szolgáltatások
  • Telefonos időpontegyeztetés
  • Szakmai színvonal biztosítása
  • Ingyenes diagnosztikai interjú
  • Diszkréció ( nincs váróterem, asszisztens, várakozási idő.)
  • Eset utógondozása ( A terapeuták számára kötelező szupervízió biztosítja az esetekre fordított megfelelő mennyiségű és minőségű időt.)
  • Módszerspecifikus átirányítás és továbbküldés

Az Egyesület nagy figyelmet fordít a biztosított szolgáltatások kontrollált, magas színvonalának biztosítására.

Időpontegyeztés
Titkárság:

Hétfő - Péntek

9:00 - 18:00

06 (1) 600 61 30

Ügyelet:

Szombat

9:00 - 13:00

06 20 26 93 753
Hasznos olvasmányok, cikkek, szemelvények
Magyar Szexuálterápiás és Párterápiás Egyesület
MENÜ
_______________________________________________
Főoldal
_______________________________________________
Olvasmányok - Párterápia
_______________________________________________
Olvasmányok - Szexualitás
_______________________________________________
Szexuálterápia, Szexuális zavarok
_______________________________________________
SZEXUÁLIS FUNKCIÓZAVAROK
_______________________________________________
Férfi orgazmus zavar
(gátolt férfi orgazmus, gátolt magömlés, retardált ejakuláció, elégtelen magömlés, megkésett ejakuláció)
_______________________________________________
Korai ejakuláció
(korai magömlés, korai orgazmus, ejaculatio praecox)
_______________________________________________
Potenciazavar
(erekciós zavar, erektilis diszfunkció (téves nevén: impotencia)
_______________________________________________
Női orgazmus zavarai
(orgazmus hiánya vagy késése, orgazmusképtelenség, gátolt női orgazmus, anorgazmia)
_______________________________________________
Szexuális averzió, szexuális fóbia (nem csupán szexuális "gátoltság", "gátlásosság")
_______________________________________________
Csökkent nemi vágy
(hypoaktív szexuális vágy zavar, ISD, libidócsökkenés, alacsony szexuális vágy)
_______________________________________________
Vaginizmus, hüvelygörcs
_______________________________________________
Fájdalomérzés szex alatt, előtt, közben (Dyspareunia, fájdalmas közösülés)
_______________________________________________
Nehéz elélvezés: A szexuális ingerlésre adott csökkent válasz

Olvasmányok, Érdekességek