0

Irányzatok

Irányzatok


  • Viselkedésterápia
  • Kognitív terápia
  • Pszichoanalitikus irányzatok
  • Szimbólumterápia, Individuálpszichológia
  • Feltáró-motivációs módszerek, klinikai tesztek
  • Gestalt-terápia
  • Rendszerszemlélet
  • Kommunikációs irányzat
  • Relaxáció, autogén tréning

Nem teljes lista, csak ízelítõ

Honnan tudom elõre, milyen irányzatot képvisel a terapeuta?


A pszichológus szakirányok valóban nem mondanak sokat a laikusoknak, sõt, gyakran félreértéshez vezet a név alapján próbálni következtetni a módszerre. Minden esetben igaz viszont az, hogy a pszichológus rendelkezik szakirányú végzettséggel, többnyire többel is, amelyek jól mutatják az érdeklõdését és a módszereit is bejósolják.

Viselkedésterápia


Gyakorlati, irányított, direkt és konkrét házi feladatokat fognak kapni a párok. Lejátszatni a vitákat, receptre felírt közös tv nézés az anyóssal, elõre megbeszélt ruhatárvásárlás ilyen terapeutánál jellemzõ.


Kognitív terápia


A “miért” kérdés változatosan megfogalmazva a végtelenségig. Akkor válasszuk, ha képesek vagyunk hosszú gondolatmenetünket két mondatban átfogalmazva visszahallani és minden ellentmondásával szembenézni. A rossz hír, hogy ez a rész többnyire általános és kikerülhetetlen.

Pszichoanalitikus irányzatok


A klasszikus helyzet, noha díványra már csak akkor kell feküdni, ha mindenképp szeretnénk, a gyerekkor boncolgatása, álmok, rajzok elemzése jellemzõ. Érdemes megpróbálni emlékezni a 2-5 éves korunkra is, ha ilyen irányultságú terápiába megyünk.

Szimbólumterápia, Individuálpszichológia


Rajzok, álmok, feladatok “Képzelje el, hogy hajótörést szenved egy szigeten” “Meséljen el egy történetet arról, hogy hogyan történhetne meg, hogy…” “Válasszon ki egy kártyát, az lesz Ön, egy másik pedig a párja!” “Rajzoljon egy férfit!” “Képzelje el, hogy egy réten áll…mesélje el, mit lát!”. “Mesélje el, mi jut eszébe az agresszió szóról!”

Feltáró-motivációs módszerek, klinikai tesztek


“Mondja el, mit lát a képen!” “Írjon forgatókönyvet ehhez a képhez!”. A tünetek megjelenésének körülményei, változások elemzése az idõben, saját diagramok és személyes érzések rendelése eseményekhez.

Gestalt-terápia


Jelszó: itt és most! Aki a múlton rágódik, vagy a jövõ miatt aggódik, az elfelejt most létezni. És akárhogy fogalmazzuk is meg a szemrehányást – egy saját érzésünk bújik meg mögötte. Ebben a terápiában kimondatják ezeket az érzéseket. Megtanuljuk a zsiráf-nyelvet, és a párunkra nézve befejezzük az “Én most azt gondolom rólad…” “Én itt és most annak örülnék a legjobban, ha…” “Azt kérem tõled, hogy…” “Legjobban az bánt most, hogy…” “Félek attól, hogy…”mondatokat.

Rendszerszemlélet


Nincs Én Te nélkül. A lélek nem bennem van és nem is benned van, hanem kettõnk közt van, félúton.  Egy család, egy pár, egy közösség: egy egész. Szerepek vannak, lehetõségek és korlátok. Változások és egyéni lehetõségek a változásra. Minden szerep egyszemélyes, és a legjobb gyõz. Ha pedig megváltozik valami, borul vele minden. Ha valami változni szeretne, erõk tarthatják vissza. Ebben a terápiában az derül ki, hogy bárkivel is van a gond, mindenki ugyanannyira hibás.


Kommunikációs irányzat


Minden viselkedésünk kommunikáció, jelentést hordoz. Az is, és fõleg ezek a bûnösök, amelyekrõl nem látjuk elsõ ránézésre, mit is jelentenek, de valamiért bosszantóak. Ne csodálkozzunk, ha a terápiában rájövünk, azért mondja az anyós, hogy nem mosogatunk szépen, mert szeretné, ha vendégként éreznénk magunkat a fia lakásában. Az is kiderül, hogy a párunk nem arrogáns, amikor mi annak hisszük, csak mi képzeljük úgy. Õ ilyen, mikor vitatkozik. Lehet, hogy fél.


Relaxáció, autogén tréning


Kényelmes pozícióban izomfeszítési-ernyesztési gyakorlatok, képzeleti feladatok és hasonló, könnyen érthetõ utasítások követése.


Az egyes terapeuták azután kiegészítik a repertoárt egyéb ismereteikkel is, legyen ez akár orvosi, ezoterikus, tánc- és kifejezésterápiás, vagy pszichodrámai ismeret. A pszichológiai módszerek széles skálája használható ezen a területen is.

admin

Leave a Reply