0

Nemi szerepek

A kislányok és a kisfiúk különböznek. De ez döntés/nevelés kérdése vagy velünk született?
Néhány tudományos kutatás eredménye a nemi szerepekkel kapcsolatban.

Különbségek a lányok és fiúk között

A viselkedés már a születés után néhány nappal különbözik (mozgás, mosolygás, agresszivitás).
Különbségek az értelmi képességekben: lányok – nyelv, fiúk – téri, matematikai. (Videojáték)
Lányoknál a bal félteke, fiúknál a jobb félteke fejlõdik gyorsabban; fiúknál kifejezettebb a lateralizáció. Korán érõ, illetve késõn érõ lányok és fiúk.
Teljesítmény – motiváció.
Vizuális ingerekre a férfiak, tactilis ingerekre a nõk érzékenyebbek.

Nemi identitás

Transzszexuálisok, homoszexuálisok. A szexuális identifikáció és a szexuális orientáció közötti különbség. A homoszexuálisoknak nincs identitászavaruk, tudják melyik nemhez tartoznak.
Transzszexualitás: a nemi identitás zavara. Áldozatai tartósan úgy érzik, hogy valami katasztrofális tévedés folytán rossz testbe kerültek, és mindent elkövetnek annak érdekében, hogy megszabaduljanak ennek a rossz testnek az elsõdleges és másodlagos nemi jellegeitõl, megszerezzék a másik nemre jellemzõeket. Saját nemi szerveiket általában visszataszítónak tartják. Gyakran sújtja õket depresszió és foglalkoznak öngyilkossági gondolatokkal. Öltözékük a másik nem szokásait fogja követni, de itt nem transzvesztitizmusról van szó, hiszen a transzvesztita fetisiszták azért öltenek magukra a másik nemre jellemzõ ruhákat, mert csak így juthatnak szexuális kielégüléshez.
Transzvesztita: az egyén átöltözik a másik nem ruhájába. Ez már társulhat homoszexualitással. De általában heteroszexuális férfiak közül kerülnek ki.
A nemmel való azonosulás a 18-24 hónapos korban alakul ki, a beszédfejlõdéssel áll kapcsolatban. 3 éves korra meglehetõsen szilárd.

Nemi szerepek, nemi szereppel kapcsolatos sztereotípiák

Egy általánosan használt kérdõív 4 csoportja:
1.erõsen kötõdik a férfi szerephez
2.erõsen kötõdik a nõi szerephez
3.semlegesek mindkettõre
4.mindkét nemhez tartozó androgynek

Androgynek: eredményesebbek, mindkét nem tulajdonságaival rendelkeznek, nem feministák, otthonosan mozognak mindkét nem világában, jól érzik magukat mindkét nem csoportjában, kultúrafüggõ, pl. az európai kultúra nem szab határokat a nemeknek, itt több androgyn lehet, mint pl. az arab világban.


Homoszexualitás

(homosexual, lesbian) Nem vagy-vagy jelenség, az emberek egy kontinuum mentén helyezkednek el, amely két végpontján találhatók a kizárólagosan heteroszexuális és kizárólagosan homoszexuális egyének. Kizárólagosan homoszexuális a nõk 1-2, a férfiak 4 %-a Kinsey szerint, más felmérések szerint ezek a számok nagyobbak (férfiaknál 10 %), újabb eredmények szerint ennél ritkább a kizárólagos homoszexualitás.
Nemrég még elmebetegségnek, abnormális perverziónak tartották. 1974 óta a normális szexualitás egyik változatának tekintik. (WHO Egészségügyi Világszervezet)
Lehetséges okok:
Hormonális ok: alacsonyabb testosteron – szint? Testosteron injekció a szexuális orientációt nem befolyásolja, csak a szexuális drive-ot fokozza. Tehát nem tekinthetõ a hormonhatás oknak.
Genetikai ok: homoszexuális ikrek vizsgálata, az egypetéjû ikerpárban gyakoribb, mint a kétpetéjûben vagy a testvérben. A nõi és férfi homoszexualitás egymástól függetlenül öröklõdik? Kérdéses. Nem találtak a homoszexualitásért felelõs gént.
Freud elmélete a homoszexualitás és a paranoia kapcsolatáról: reakcióképzés és projekció.
Prenatális stressz szerepe? Ward (1972, 1977) terhes patkányokat stressznek tett ki. Az így született hím kölykök szexuális reakciói inkább irányultak hímekre. A nõstény kölykök nem különböztek a többi nõsténytõl. Elmélet: a stressz hatására a mellékvesekéregben termelõdõ hormon gátolja a testosteron – termelést. A tapasztalatok szerepére utal az, hogy ha a prenatális stressznek kitett hímeket nõsténnyel nevelték egy ketrecben, inkább fordultak a nõstények felé. (Ward, Reed, 1985). Humán adat a prenatális stresszel kapcsolatban: Stressz súlyossága a 3. trimeszterben a homoszexuális férfiak anyjánál 2,3, a többi anyánál 1,5 egy 4-fokú skálán mérve (Ellis et al, 1988). Ez nem teljes bizonyíték.
Korábban úgy gondolták, a domináns vagy elutasító anya és a távoli, közömbös apa hajlamosít a homoszexualitásra. Mások szerint a szülõi hatás nem sokat számít.
Bizonyos koragyermekkori magatartásminták összefüggnek a késõbbi homo-szexualitással: effeminate fiúk, sissies, gender nonconformity.

1500 homoszexuális férfi és nõ interjúja alapján (Bell et al, 1981):

1.Már a serdülés elõtt eldõl a szex. preferencia.
2.A szexuális érzések 3 évvel megelõzték a homosex. tevékenységet.
3.A homoszexuális férfiak gyermekként nem voltak a heteroszex. élmények hiányában. Nem voltak mások, mint a heteroszexuális társak.
4.Erõs kapcsolat a gender nonconformity és a homoszexualitás között.
5.Az ellentétes nemû szülõvel való azonosulás nem játszott szerepet.
6.Az apával való rossz kapcsolat fontosabb szerepet játszott, mint az anyával való kapcsolat (férfiaknál, nõknél egyaránt)
7.A férfiaknál a gender nonconformity, a nõknél a családi kapcsolatok szerepe nagyobb volt.

Homoszexualitás és szociális fejlõdés: Storms, 1981: sex drive jelentkezése, homoszociális vagy heteroszociális környezet, e két tényezõ interakciója.
Új eredmény: a hypothalamus magjai közül az egyik hiányát vagy elsorvadását találták AIDS-ben elhunyt homoszexuális férfiak agyában. (De mi van, ha ezt az AIDS okozza?)

Gyimesi Andrea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *