0

A párterápiákról

Egyesek szerint a házasság idejétmúlt intézmény és a kapcsolatok csak meghatározott ideig (egy nagyobb veszekedésig) szólnak.

A szerepek változása minden egyes kapcsolatban egyedi, egyéni szabályokat eredményez, így az adódó konfliktushelyzeteknek nincs készen kapott megoldási mintája. Itthon mégsincs kultúrája annak, hogy az emberek a pszichológia eredményeit a saját szeméyiségük fejlesztése vagy a kapcsolataik lehetõségeinek bõvítése érdekében használják.  Pedig ma már nem kérdés, hogy az ember a saját lelki müködésére sohasem lát rá tisztán, belülről nem tudja megismerni. De kreatív játékok és egy másfajta beszélgetés révén a szakértõk  elõtt  a kapcsolatok új utakat és kommunikációs módot találhatnak.  Az emberek egy része talán konok és  úgy érzi, hogy valamiért magának kellene rálátnia a megoldásra, s tovább erőlteti a rossz megoldási módokat, elfelejtve, hogy azok eddig sem hoztak sikert, vagy csak tovább mélyítették a konfliktust.

Félti a kapcsolatát megmutatni bárki másnak, mert fél, hogy a kapcsolatában elõnyöket veszít.

Egy másik része félti a kapcsolatát megmutatni bárki másnak, aki ráláthatna, mert fél, hogy az irracionális helyzetet majd valaki kívülrõl megváltoztatja és a kapcsolatában elõnyöket veszít. Pedig aki többet tud a kapcsolati dinamikai szakmáról, a párterápiáról, magánpszichológusról, szexuálpszichológusokról, az tudja, hogy a fentiek egyike sem ellenérv az esetükben. Noha valóban sok a képzetlen  párterápiával foglalkozó praxis, a jó szakemberhez járó párok.
A kapcsolatuk érdekes pilanataiként emlegetik azt, amikor elmennek a terapeutájukhoz.
Azok is, akik eleinte (egyébként jellemzõ módon) krízis miatt, vagy pl. szexuális problémával keresik fel elõször a praxist, késõbb is lelkesen járnak kreatív játékokra, hétvégi csoportos párkapcsolati-és önismereti kirándulásokra, pszichológus vezette tánc- és kifejezésterápiás kurzusokra. Gyakran elkérik a teszteket vagy a játékokat, hogy otthon vagy a baráti társasgágban továbbadhassák õket.
Azt állítják egyes szociológusok, hogy itthon nincs megfelelő kultúrája az önismereti igénynek. Nálunk nem tanítják iskolában, hogy a sikerhez az út a személyiségfejlődés néha fájdalmas kihívásain át vezet.  Szerencsére itthon is léteznek helyek, ahová párok együtt járhatnak és a hétköznapok gondjaiból előnyt kovácsolhatnak maguknak.

admin

Leave a Reply