0

Gyakori kérdések – A Párterápiáról…

“Még a legtökéletesebb kapcsolat is változik. Változnak benne a felek, a körülmények. Velük változnak a fantáziáik, értékrendjük, elvárásaik, az igények, szükségletek, és sorolhatnánk. Az egymás mellett fejlõdés néha távolabb, majd közelebb sodor bennünket egymáshoz.

Amikor a változások negatívan érintik a feleket és a próbálkozások ellenére sem javul a helyzet, akkor merülnek föl kétségek a közös jövõt illetõen. A destruktív válás vagy  szenvedést okozó kompromisszumok lehetséges alternatívája a kapcsolatépítõ, -kísérõ beszélgetés, a párterápia . A célja mindig az, olyan tapasztalásokat hívjon életre, amelyek az átélés után belsõ és énazonos, önindította változásokat eredményeznek. ”

A párterápiáról…

A párterápia nem bíráskodást, szerelmi gyorstalpaló tanfolyamot, vagy lelki problémára felírt receptet jelent.

A pszichológus nem mondja meg, ki a hibás, nem erõltet valamely általa üdvözítõnek vélt döntést, magatartást.

Akkor jelent segítséget, mikor nehézségek, felfokozott érzelmek hatására a kommunikációs próbálkozások eredmény nélküliek, ismétlõdõek vagy beszûkültek. A felek – tanácstalanságukban, félelmükben vagy értelmezésük alapján – olyan módon kezelik a helyzetet, amely nem javít kapcsolatukon.

Céljait tekintve a párkapcsolati tanácsadás, terápia, mediálás  abban segít, hogy objektívebben és egymásnak idõt hagyva, a felek méltóságukat megõrizve legyenek képesek kommunikálni.

Általános feladata, hogy a számukra releváns módszerrel segítse a pár tagjait a tehetetlenség-érzés, tanácstalanság legyõzésében, megelõzve ezzel a késõbbi bûntudatot, sérelmek kialakulását és egy esetleges mély nyomot hagyó gyászfolyamatot.

Kik foglalkoznak vele?

Coach, mediátor, szexuálpszichológus, családterapeuta, pszichiáter, tanácsadó egyaránt foglalkoznak párterápiával.

Nincs törvényben elõírva, hogy ki hírdetheti, hiszen egyik módszernek sincs joga kisajátítani a terápia szót.

Minden párterápia egyforma?

Sokan és sokféle végzettséggel (vagy anélkül) hírdetik, hogy foglalkoznak párterápiával. Hogy mit értenek alatta, az attól is függ, hogy kihez fordulunk segítségért!

Elég tágan értelmezve valóban nevezhetõ így minden segítõnek szánt folyamat, melyben egy pár és annak problémája érintett. Még az azonos végzettség sem mindig garancia arra, hogy a segítõk azonos elveket vallanak vagy módszereket használnak.

admin

Leave a Reply