0

Csökkent vágy ( Hypoaktív szexuális vágy zavar)

(csökkent, alacsony szexuális vágy)

(Inhibited Sexual Desire Disorder, Hypoactive Sexual Desire Disorder)
Hypoaktív szexuális vágy zavar leírása:
A szexuális vágy csökkenését akkor tekintjük zavarnak, ha ez problémát vagy éppen szenvedést okoz a személy számára, és nem magyarázható mással, például szexuális mûködési zavarral, gyógyszerekkel, betegségekkel vagy legyengült általános egészségi állapottal.
A szexuális tevékenység iránti érdeklõdés jelentõs csökkenését hypoaktív szexuális vágy zavarnak nevezzük. Ez nemcsak a szexuális érintkezések ritkulását, vagy csökkent gyakoriságát jelenti, hanem a szexuális tartalmú álmok és fantáziák, az erotikus tartalmú ingerek, a szexuális tevékenységre késztetõ vágyak hiányával is jellemezhetõ. A szexuálisan hypoaktív személy azonban a partner unszolására részt vehet a szexuális aktusban.
Két fajta vágyhiányt különböztetünk meg:
–        Átmeneti vágyhiány: valamilyen átmeneti helyzet okozza a zavart. Ilyenek például a stresszes események, munkahelyi kimerültség, terhesség vagy szülés utáni állapot. Az állapot megoldódhat, de akár súlyosbodhat is.
–        Tartós vágyhiány: ebben az esetben fent állt a vágy, de valami hatására megszûnt. A partnerre nézve a következõ két eshetõség a leggyakoribb. Az egyik az, hogy az illetõ a partnerén kívül mást sem kíván. A másik pedig az, hogy az illetõ másra vágyódik, de a partnerére nem
Hypoaktív szexuális vágy zavar gyakorisága:
A csökkent nemi vágy férfiaknál és nõknél egyaránt elõfordul. A nõk 20-35%-át, és a férfiak 1-16%-át érinti ez a probléma. A szakemberek a csökkent szexuális vágy kutatásában eléggé elmaradtak.
Hypoaktív szexuális vágy zavar lehetséges okai:
A csökkent szexuális vágy kialakulásnak pszichológiai és fizikai okai is lehetnek. Pszichológiai okok között szerepel a munkahelyi stressz, otthoni problémák, párkapcsolati gondok. A pár közötti tartós konfliktus csökkentheti a szexuális vágyat. A korábban átélt traumák is kiválthatnak vágy zavart. Veszélyeztetõ tényezõ a partner túlzott elvárása is, hiszen ha nem sikerül az illetõnek megfelelnie ezeknek az elvárásoknak, akkor frusztrálódhat. A nem megfelelõ szexuális nevelés hatására is kialakulhat alacsony szexuális vágy. Meg kell említeni itt a téves hiedelmeket és a szülõi tiltást.
Fizikai okok között szerepelnek a különbözõ betegségek. Mint például pajzsmirigy problémák, ciszták, húgyhólyag- gyulladás, agyi zavarok, cukorbetegség, szív és érrendszeri betegségek, prosztata és belgyógyászati problémák. A szexuális hormon, a tesztoszteron alacsony szintje is okozhatja a HSDD kialakulását mindkét nem esetében. Különbözõ gyógyszerek (pl. egyes vérnyomás-csökkentõk, antidepresszánsok, nyugtató-szerek), vagy alkohol és drogok következményeként is felléphet vágyhiány.
A vágyhiánynak lehetnek súlyos szövõdményei is, mentális és viselkedészavarok léphetnek fel: aggódás, bûntudat, csalódottság, feszültség érzése, hangulat változékonysága és nyomottsága, reménytelenség érzése, szenvedés érzése, szégyenérzet, érzelmi labilitás, önvádlás, emberi kapcsolatok csökkenése, örömképtelenség, szorongás, neurotikus zavarok, depresszió, alkoholba vagy drogokba való menekülés.
Segítségnyújtás:
A kezelésben kulcsfontosságú a háttérben álló okok megkeresése, és az ennek megfelelõ terápia kiválasztása. Így a csökkent szexuális vágy kezelésében is számos tudományterület vehet részt beleértve a pszichiátert, a pszichológust és a természetgyógyászt. A tanácsadás vagy a viselkedésterápia, pl. az érzékeny hely technika, (gyakorlat, melynek során a párok intim szexuális viszonyulást tanulnak meg) elõsegítheti a partnerkapcsolat javulását. Azokban a ritka esetekben, amikor a háttérben a férfi alacsony tesztoszteron szintje áll, a kezelés tesztoszteron injekciókkal, vagy tesztoszteron tapaszokkal történik. Ha valamely gyógyszer használata miatt alacsony a nemi vágy, az adag csökkentésével vagy az illetõ szer cseréjével javítható a helyzet.

Gyimesi Andrea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *