0

Korai magömlés

( korai ejakuláció, korai orgazmus, ejaculatio praecox)
A korai magömlés, korai ejakuláció leírása:
Korai magömlésrõl akkor beszélünk, ha a férfi szándéka ellenére nem tudja megfelelõen kontrollálni magömlésének idejét, és a hüvelybe hatolás elõtt, illetve azt követõen rövid idõn belül, a partner kielégülése elõtt következik be a magömlés. Kórosnak tekinthetõ az, ha az ondó kilövellése rövid idõn belül ( 1-2 perc) jön létre. Semmi esetre sem kóros, ha a magömlés a bevezetést követõen 3 percen túl következik be. A korai magömlés fogalma viszonylagos. Viszonylagos, mert egy percek alatt bekövetkezõ magömlés sem okoz semmi fennakadást a kapcsolatban, amennyiben a partnernek ez idõ alatt orgazmusa volt, ám egy hosszú idõ után bekövetkezõ ejakuláció is lehet az adott partnerhez képest korai, ha annak orgazmusa késõbb következik be.
A korai ejakuláció komoly problémát jelenthet a párkapcsolatban. Ha az ejakuláció a partner orgazmusa elõtt következik be, õ kielégítetlen marad és sértõdötté válhat, ami a partnerek közötti feszültség forrása lehet.
A korai magömlés, korai ejakuláció gyakorisága:
A korai magömlés elõfordulása hazánkban 80 százalékos gyakoriságot mutat, ezzel jelentõsen megnehezítve a nõk orgazmusának átélési lehetõségét. A korai ejakuláció fõként tizenéves, illetve fiatal felnõtt férfiakat érint.
A korai magömlés, korai ejakuláció lehetséges okai:
A korai magömlés leggyakoribb oka egyértelmûen pszichés. Viszonylag gyakran fordul elõ serdülõknél, esetleg fiatal felnõtteknél tapasztalatlanságukból adódóan, amit tovább fokozhat a helytelen nevelés, a nemi élet helytelenségét, bûnösségét hangoztató szülõi hozzáállás. Hozzájárulhat a felfedezéstõl, a partner teherbe ejtésétõl, a nemi úton terjedõ betegségektõl való félelem.
A teljesítményszorongást (fõként új partnerrel való elsõ néhány együttlét alkalmával) szintén kiváltó tényezõként említhetjük. A pesszimizmus, és az együttlétekkel kapcsolatos negatív gondolkodás tovább ronthatja a tüneteket.
A korai magömlés hátterében állhat a stressz is, amely ideiglenesen vagy tartósan megnehezíti az orgazmus kontrollját, melynek következtében az orgazmus a férfi akarata ellenére bekövetkezik.
A korai magömlésnek oka lehet a férfiszerep téves értelmezése is, amely során a férfi félreértelmezi a párkapcsolatban és a szexuális életben rá háruló feladatokat, szerepeket.
A korai ejakuláció hátterében ritkán húzódik meg testi ok, a nemi szervek gyulladásai (például prosztatagyulladás) vagy idegrendszeri rendellenességek szóba jöhetnek.
Segítségnyújtás:

Ha ismert, vagy bebizonyosodik a kiváltó ok (például gyulladás), annak kezelése a korai magömlést is megszünteti. Nehezebb a helyzet az eredendõen fennálló korai magömléssel, mert ebben az esetben a páciens magatartása és idegrendszere erre a mintázatra állt rá, ám ilyenkor is adódnak lehetõségek.
A kezelés egyik lehetséges módja az ingerület csökkentése. Ez történhet óvszerrel is, valamint történhet érzéstelenítõt tartalmazó krémek illetve spray-k használatával.
A kezelés elsõ állomása az orvosi vagy szexológiai rendelõ, ahol az orvos, vagy terapeuta elmagyarázza a párnak a korai ejakuláció mechanizmusát, és egyszerû tanácsokkal szolgál, segít a lehetséges nevelésbõl, szorongásból adódó okok feltárásában.
Eredményes lehet a pszichoterápia és a szextárapia is.
A korai magömlés kezelésére nem érdemes pszichiátriai gyógyszereket alkalmazni. Bár valóban van ezeknek a gyógyszereknek olyan mellékhatása, amely az orgazmushoz vezetõ idõt növeli, és így valóban hat a korai magömlésre is, ám fontos látni azt, hogy ezek olyan pszichiátriai gyógyszerek, amelyeknek egyéb hatásuk is van, és az orgazmushoz vezetõ ok csupán mellékhatás.

admin

Leave a Reply