0

Nõi orgazmus zavarai

( orgazmus késése vagy hiánya, orgazmusképtelenség, gátolt nõi orgazmus, anorgazmia)
A nõi orgazmus zavar, orgazmusképtelenség leírása:
A nõknél akkor beszélhetünk orgazmus zavarról, ha az izgalmi szint, a nedvesedés megfelelõ szintjét elérve, nem képes a nõ az orgaztikus szakaszba jutni. Bár izgalmi szintjük megfelelõ, kívánják partnerüket, és az aktust is kellemesnek találják, képtelenek átlépni az orgazmus küszöbértékét. Ez egy idõ után csalódottsághoz, meg nem felelési érzéshez, végsõ esetben a párkapcsolat megromlásához is vezethet.
A nõi orgazmus zavar, orgazmusképtelenség gyakorisága:
A probléma napjainkban a nõk nagy csoportját érinti. Kutatások alapján az orgazmus hiánya a nõk 15- 20 százalékánál fordul elõ. A klimax után gyakoribb az elõfordulása. A nõk kb. 10 százaléka egész életében egyetlen egyszer sem él át orgazmust.
A nõi orgazmus zavar, orgazmusképtelenség lehetséges okai:
A jelenség hátterében fizikai és lelki tényezõk egyaránt állhatnak.
A lelki tényezõk között szerepel a meg nem feleléstõl, a kudarctól való félelem, az önbizalom hiánya. Ez leginkább a kapcsolat kezdetére jellemzõ, amikor a nõ attól tart, csalódást okoz partnerének. A saját testtel kapcsolatos negatív gondolatok, a tapasztalatlanság, illetve az ügyetlenség érzése megakadályozza az ellazulást, ami pedig az elsõ, alapvetõ lépés az orgazmushoz.
Szintén gyakori problémát jelentenek a gyermekkori gátlások, beidegzõdések. Sok nõ retteg az önkontroll elvesztésétõl és “állati” ösztöneinek felszínre törésétõl. Ezeket ugyanis illetlennek, bûnösnek tartja, vagy egyszerûen fél az önfeledtséggel járó kiszolgáltatottságtól.
A betegség lehet a párkapcsolat zavarának a következménye is, például az egymáshoz való alkalmazkodás hiánya, a nem megfelelõ szexuális kommunikáció
A múltba eredeztetõ okok lehetnek a korábbi kellemetlen vagy traumatikus szexuális tapasztalatok, a kihasználás, nem megfelelõ szexuális nevelés, vagy kultúra.
Az anorgazmia néha gyógyszerek (például antidepresszánsok) mellékhatásaként jelentkezik.
Testi okok is vezethetnek nõi orgazmus zavarhoz. Ilyenek például az ér- és idegrendszeri betegségek és a cukorbetegség.

Segítségnyújtás:
E funkciózavar sok esetben pszichés okokra vezethetõ vissza, ezért pszichoterápiás módszerekkel jól kezelhetõ. Javulás érhetõ el szexuálterápiával és viselkedésterápiával.

admin

Leave a Reply