0

Nõknél: A szexuális ingerlésre adott csökkent válasz

Izgalmi fázis zavarai nõknél – A szexuális ingerlésre adott csökkent válasz (a hüvely nedvesedésének hiánya)
A nõi izgalmi fázis zavar leírása:
A szexuális ingerlésre adott csökkent válasz, a hüvely nedvesedésének és egyéb jellemzõinek (megduzzadás, vérbõség) hiánya az aktus közben. A gyakorlatban azonban a tünetek sok esetben nem érzékelhetõek a hüvelyi nedvesítõk, síkosító anyagok használata miatt.
A nõi izgalmi fázis zavar gyakorisága:
A kutatások szerint a nõk 43 százalékánál fordul elõ alkalmanként a zavar.
A nõi izgalmi fázis zavar lehetséges okai:
A szexuális ingerlésre adott csökkent válasz kialakulásának számos oka lehet, hasonlóan egyéb funkciózavarokhoz. Megkülönböztethetünk lelki és testi kiváltó tényezõket.
A lelki okok között szerepel a testkép és önbizalomzavar, sajnos napjainkban ennek elõfordulása nagy mértéket ölt. Korábbi kellemetlen szexuális élmények, traumák, bántalmazás szintén vezethetnek hüvelynedvesedés hiányához. Állhat a háttérben szorongás és depresszív állapot is. Azoknál, akik nem rendelkeznek megfelelõ szexuális tapasztalattal vagy a nemi szervekkel kapcsolatban ellenérzésük van kialakulhat izgalmi fázis zavara.
A fizikai tényezõk között szerepelnek a hormonális zavarok, a fogamzásgátlók használata és a neurológiai kórképek.
Segítségnyújtás:

A segítségnyújtásban kiemelendõ a pszichoterápia jelentõsége. Ha a zavar mellé még párkapcsolati probléma is társul, akkor érdemes pár- és családterápiát is bevezetni.

admin

Leave a Reply