0

Hogyan előzzük meg a női oldali csökkent vágy kialakulását – Fordító szótár szexhez férfiaknak

A női oldali csökkent szexuális vágy kialakulásának sok lehetséges oka van. Itt csupán az egyik (gyakori) kialakulási mód megelőzéséhez adunk otthon is használható, konkrét tanácsokat.

A női oldali csökkent vágy kialakulását sok esetben a két nem különböző szexuális kommunikációs stílusa okozza. Elég csak a „házastársi kötelesség” kifejezésre gondolnunk, hogy eszünkbe jusson, mennyi fájdalmas klisét hagytak örökül ránk a női emancipációt megelőző századok. Tévedés azt hinni, hogy ezek nyomtalanul eltűntek volna a köztudatból!

Barátnők, haverok és a szex-beszéd

Tankönyv-szagú, hogy a különböző szocializáció miatt a lányok és a fiúk más-más tapasztalatokkal rendelkeznek a szexuális kommunikációról.

Egy életszerű példa:

Lányok közt viszonylag ritkán fordul elő az alábbi párbeszéd:

„Bocsi, késtem, de egy olyan jó pornó videót találtam! Kicsit lefoglalt!”

„Komolyan? És mit csináltak benne?”

„Képzeld, a férfi úgy csinálta hátulról, hogy közben…”

Ezek a különbségek fájó félreértéseket okozhatnak a kapcsolatban.

A fiúk megtanulják, hogy

– direkten beszélhetnek a szexuális igényeikről

– beszámolhatnak a konkrét szexuális preferenciáikról („Nekem nagyon bejön az anális szex!”)

– beszélhetnek a pozíciókról azok érzelmi/kapcsolati hátterétől elvonatkoztatva is.

Míg a lányoknak többnyire illik érzelmek és érzések kissé globálisabb „felhőjébe” foglalva beszélni a szexről.

„Vele olyan érzéki az együttlét!”

„Szabályosan faltuk egymást!”

„Olyan felszabadultak vagyunk!”

„Biztos tudod, amikor az illatát, az ízét is imádod! Amikor úgy megvan a kémia!”

A női oldali csökkent szexuális vágy kialakulásának sok lehetséges oka van. Itt csupán az egyik (gyakori) kialakulási mód megelőzéséhez adunk otthon is használható, konkrét tanácsokat. Ezekben az esetekben elkerülendő/csökkentendő tehát az alábbi három kommunikációs típusba tartozó közlések száma:

Értékelő kommunikáció

Direkt utasítás

Fizikai (szükség) állapotként hivatkozni a szexre

Az első kettőre különösen igaz, hogy nagyon gyakran jelennek meg a pornófilmekben. A hölgyek számára ezek az asszociációk lehetnek kellemetlenek, a fiúk viszont gyakran láttak ilyen példákat, így rutinból is használják ezeket.

Semmi sem tilos, csak a változatosság kötelező!

Sok férfi bólogatna serényen, ha azt mondanánk: a változatosság gyönyörködtet és ez a szexre is igaz. Hogy mi köze ennek a kommunikációhoz?

Nem arról van szó, hogy az ilyen mondatokat száműzni kellene a szexből! Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy bizonyos dolgok a különböző szocializációs háttér miatt a nők számára adott esetben kellemetlen asszociációkat okozhatnak, a szexben pedig félreértéshez, és akár a csökkent vágy kialakulásához vezethetnek. Ahhoz, hogy a szex ne legyen unalmas eleve nagy segítség, ha a pár figyel arra, hogy változatos jelentéseket társítsanak hozzá. Ennek pedig egyik fontos eszköze a szexről történő kommunikáció.

Sok probléma elkerülhető tehát, ha a kifejezési módoknak is jellemzőjük a csereszavatosság.

Mit ne! (Példa) Mit igen! (Példa) Miért?
Értékelő kommunikáció Naagyon ügyes vagy/voltál! –          Ez most különösen  jól esett.

–          Olyan jó érzésem van most.

–          Olyan gyengédnek/ impluzívnak/ szenvedélyesnek éreztelek közben

Saját érzéseidről beszélsz, nem a társadat értékeled! (És még véletlenül sem juttatja eszébe a pornófilmeket senkinek.)
–          Ez a mostani orál egészen jó volt! –          „Valami isteni Veled a szex!” „Annyira egymásra voltunk hangolódva!”

–          „Azt éreztem, hogy teljesen elfogadsz!”

–          „Most valahogy rengeteg játékosság volt ebben a szexben!”

A kettőtök közötti érzésekről beszélsz, és konkrét érzéseidet fogalmazol meg, amiket átéltél. Ez jóval több alapot ad a további kommunikációra, megalapozva a kreatív és felszabadult szexet, mint ha csak annyit mondtál volna, hogy „jó” vagy „egész jó” volt.
Direkt utasítás –          Most fordulj meg!

–          Fogd marokra!

–          Erősebben csináld!

–          Tudnád egy kicsit valahogy erősebben csinálni? Ez kérés.
–          Most csináld szájjal!

–          Fordulj meg, legyél felül!

–          Jelzéssel, mozdulattal jelezni az esetleges irány/pozíció váltást és figyelni a reakciót, lehetőséget hagyni a visszafordulásra! Figyelmesség. Lehetőséget hagy az esetleges visszafordulásra, meghagyja a választás lehetőségét! Ha pedig semmi sem kötelező, akkor a „házastársi kötelesség” sem jut eszébe senkinek, ami adott esetben szintén nem hátrány.
Fizikai (szükség) állapotként hivatkozni a szexre –          Úgy rajtam van a kangörcs!

(Egyszerre dupla hiba. Egyrészt ezt üzeni, hogy fizikai igény kielégítése a leendő szex célja. Más részről ugyan nélkülözi a nyílt kérést, de burkoltan tartalmaz némi számonkérést. )

–          „Vágyom Rád!”

–          „Ez a szoknya különösen csinos Rajtad! A munkatársaid nem panaszkodnak, hogy nem tudnak figyelni másra rendesen?”

Érdemes elkerülni az olyan üzeneteket, melyek azt sugallják, hogy a leendő szex célja (ez által majdani jelentése) egy fizikai igény kielégítése lesz. Nem számonkérésre „hivatkozol”, hanem kérsz vagy érzéseket osztasz meg.
–          Már nagyon feszít/fáj, olyan régen szexeltünk! –          Nap közbeni simogatással, érintésekkel közelíteni, nem feltétlenül szexuális célzattal.

–          „Imádlak megölelni!” „Szeretek hozzád bújni” „Érints meg néha!”

–          (De a „hiányzik a szex” helyett a „hiányzik az érintés” is jobb, de a hiány kifejezés eleve a negatívumok kifejezése a megoldás, azaz a közeledés helyett.)

Az olyan üzenetek sem tesznek jót, melyek azt jelzik, hogy a szex „csak” szex és neked nem a közelséghez kapcsolódik. Azt üzend inkább, hogy a szex az érintések, közelség, intimitás kifejezésének színtere is számodra.
–          Én nem bírom ki szex nélkül! –          „A közelséged érzése nélkül minden szürkébb” Azt üzeni, hogy nem csak a szexet hiányolod, hanem Őt és a közelségét is. Az eredeti mondat félreérthető! Ha csak a szex hiányozna, akkor bárki lehetne a partner, viszont a monogám kapcsolatotokra hivatkozva ez felfogható kötelességeként is

admin

Leave a Reply