0

Zsolt és Riza története

„Úgy mentünk oda, hogy ha az jön ki a végén, hogy nem megy ez nekünk, akkor hagynunk kell egymást…, de aztán nagyon nem ez jött ki.” – meséli Riza (30), aki párjával, Zsolttal (29) hét éve van együtt. Szövevényes történetük nehéz szakaszokon van túl: Riza az esküvõ elõtt pár hónappal döntött úgy, hogy eláll a frigytõl, az ezt követõ bõ egy éves szakítás óta azonban ismét egymásra találtak, és a párterápia óta sokkal sikeresebben tudják kezelni konfliktusaikat.
Hogy képzeljünk el egy átlagos terápiát a pszichológusnál, mi történik?
Riza és Zsolt: Bár a terapeutánk egy velünk egykorú fiatal nõ, a beszélgetés magázódva folyik, hiszen mi a kliensei vagyunk, nem a barátai. Elsõ ízben ismerkedtünk, a többi alkalom általában a házi feladatokkal kezdõdött, majd az õ irányításával beszélgettünk, felváltva.
Milyen házi feladatokat kaptatok a terapeutától?
Riza: Volt olyan, hogy egy drámát kellett írnunk közösen egy tipikus veszekedésünkbõl. A másik szerepét kellett megírnunk és eljátszanunk is. Máskor naplót kellett (volna) írnom. Kissé piszkálódós vagyok Zsolttal, az volt a feladatom, hogy a beszólogatás helyett inkább vessem papírra az indulatomat.
Tanultatok tõle valami maradandót, ami tartósan beépült a kapcsolatotokba?

Riza és Zsolt: Abszolút. A legfontosabb, hogy a feszültségünk okát általában magunkban kell keresni, és nagy hiba ilyenkor a másikra zúdítani, mert ez olyan ördögi körbe visz minket, amibõl nehéz kiverekedni magunkat.
Mondható, hogy megmentette-meggyógyította a kapcsolatotokat a párterápia?
Riza és Zsolt: Gyógymódot adott a kezünkbe, amit viszont mi használtunk, a kapcsolatunkat mi tettük rendbe. 5 alkalom után elértük a kitûzött célt, már nem járunk a terapeutánkhoz, de hiányzik, mindig izgatottan vártuk a kedd estéket nála.
Az interjúért köszönettel tartozom Nap Dorottyának, A UNIT magazin érdeklõdõ és értõ újságírójának. A cikk a magazin 2010. februári számában jelent meg.

admin

Leave a Reply