0

Vaginizmus, azaz a behatolás képetlensége

Mi a vaginizmus? Avagy a behatolás képtelensége

Fiatal, harminchoz közeledő csinos pár jelentkezik nálam. Szemérmes beszámolójukból /évek óta nem megy a szex…/, csak nehezen jövök rá, mi is a probléma. Pedig nem egyedi, ha nem is mindennapos dolog, hogy egy együtt élő párnak nem sikerül az aktus. Magyarán még a nő hosszú idő után is szűz. Sok pár él ettől még szexuális életet, ki is elégül, de a behatolás nélkül! Néhány esetben a sok kudarc miatt már az egész szex csak nyűg, és szép lassan el is marad. Akkor szokott a pár foglalkozni a problémával, amikor gyereket akar.

Mi is ez a szex gond ? Ez a vaginizmus, ami nem más, mint a hüvely és a medenceizom görcsös összehúzódása, ami a nemi aktus kisérletére történik. Néha megfigyelhető ezzel egy időben a combok reflexszerű összezárulása, a hasizmok görcsös összerándulása is.
Több fokozatát különithetjük el:
1.Ha a férfi nemi szerv hüvelybe való bevezetésekor jelentkezik. Sok esetben annyira erős a félelem, hogy már a nőgyógyászati vizsgálatot is lehetetlenné teszi, sőt a nő saját magának egy tampont, kúpot sem képes felhelyezni.
2. a reakció már érintésre, vagy a bevezetési póz felvételekor is bekövetkezik,
3. a nemi aktus ill. a nőgyógyászati vizsgálat elképzelésére is.

Ennyit a definicióról…, de miről is van szó? A vaginizmus mindig pszichés eredetű, szorongás sőt néha már fóbiás félelem van a háttérben. És a szorongás mitől van? Ennek több oka lehet. A pszichés eredet összefügghet a szűzhártya átszakitásától, ill. a fájdalomtól való félelemmel. A fizikai fájdalmat kevésbé tűrők, vagy, akik az elbeszélések alapján „szörnyűbbnek” gondolják az első szeretkezést, produkálják a tünetet.
Egy 26 éves páciensem, úgy beszélt a szűzessége leendő elvesztéséről, mint egy foghúzásról, amin jó lenne már minél hamarabb túl lenni. Amikor az eredményes beszélgetések hatására sikerült, csak ennyit mondott: „Ha tudtam volna, hogy ez nem is annyira fáj, már rég megtettem volna.
Azért nem mindig annyira egyszerű a dolog, mert sok esetben a személyiséget fel kell „növeszteni”. Hiába nőies, csinos egy lány, ha a lelke mélyén még kislány. Egy kislánynak pedig szűznek kell maradni! Ezért lehet az, hogy a petting alatt magas szexuális izgalmat is el tud érni, az orgazmust is átéli, de ha a partnere pénisze a hüvelyhez közeledik, elmúlik a varázs, megszűnik a nedvesedés, az izgalom, és beáll a görcs.

A beszélgetések során sok esetben kiderül, hogy a fizikai fájdalomtól való félelem mögött valós emlék húzódik. Ilyen lehet egy gyerekkori baleset. Pl. az egyik nő gyerekkorában biciglizéskor úgy esett el, hogy felhasadt a kis nemi szerve, össze kellett varrni. Egy másik anamnézisból egy szerencsétlen kamaszkori nőgyógyászati vizsgálatra derült fény.

A legérthetőbb félelem a terhességtől való félelem, ami szintén lehetetlenné teszi a szeretkezést. S ebben sajnos sokszor az a faramuci, hogy van, amikor hiába kezd a lány gyógyszert szedni, a szorongása ettől nem múlik el automatikusan. Amikor először hallottam egy nőtől, hogy hiába szed antibébit, a gumit is megköveteli az élettársától, meglepődtem, ma már nem. A szorongás ugyanis legtöbbször irreális, az illető a józan eszével tudja is, sőt kineveti saját magát, de mégis…
A tünetet a partner nem megfelelő magatartása is kiválthatja, fenn tarthatja /nemcsak szexuális magatartása!/, ügyetlensége, túlzott engedékenysége vagy éppen agresszivitása, szexuális kultúrálatlansága .

A vaginizmus lehet partner specifikus is tehát. Sőt, egy korábbi lelkileg traumás kapcsolat után a félelem át is vihető a következő kapcsolatba is!
A felsorolt helyzetekben a nőnek oly „sikeres” a védekezése, hogy évekig szűz is marad.
Van viszont az eseteknek egy olyan csoportja, ahol a nő már nem szűz, élvezetes, szexuális életet élt már, és egyszer csak mégis „beütött a ménkű”. Ez lehet kapcsolati gond, lehet egy nőgyógyászati betegség / gombásodás, gyulladás stb. /. Az utóbbi helyzetben a szeretkezés a viszkető, fájdalmas érzés miatt egyre fájdalmasabb lesz. S ki az, aki nem kerülné el a következő fájdalmas helyzetet? A személyiség nagyon is tudja a dolgát! A mechanizmus leegyszerűsitve a következő:
Folyás-nőgyógyászati kezelés/ közben tilos a szex/-újra szex-csipő érzés, folyás-nőgyógyász-tünetmentesség-szex-folyás stb. Az agyban végül összekapcsolódik a két dolog: „ha szex van, utána mindig mehetek a nőgyógyászhoz”. A szextől való félelem következtében a nő már nem tud igazán felizgulni, ennél fogva a nedvesedése sem kielégitő, és persze igy a behatolás fájdalmas, majd egy idő után lehetetlen. Kialakul a másodlagos vaginizmus. Hiába gyógyul meg szomatikusan a nö, a gyógyszerek megszüntetik a gyulladást, az agy memóriájában megmarad a fájdalmas emlék, hiába szünt meg a szomatikus ok. A psziché védekezik. Egy páciensem egy gyógyfürdői nyaraláskor kapott fertőzés következtében járta végig ezt az utat, s ennek, és a túl gyengéd, türelmes férj következtében négy évig állt fenn az aszkéta élet.
Sok esetben tehát a vaginizmust megelőzi a fájdalmas közösülés, de ennek részletei egy külön cikket érdemelnek.
A „klimaktériás vaginizmus” is a libidó csökkenésének, a nedvesedés hiányának köszönhető. Ebben az esetben is igaz, hogy a megfelelő libidó beinditja a szekréciót, de az tény, hogy a változás korában a hormon működés megváltozása következtében fiziológiailag is jellemző a száraz hüvely. Viszont itt is hangsúlyozom, hogy ez nem törvényszerű, és a nemi vágy sem kötelezően csökken. Általában, ha egy nő szexuális élete korábban sem volt élvezetes, a változás kora jó „alibi”, hogy be is fejezze. Viszont, akinek fontos marad a nemi élet, továbbra is élvezheti. Az esetleges elégtelen nedvesedést könnyen lehet orvosolni, ha a pár intim zselét, hüvely krémet használ. Ma már nem kell ezért szexboltba menni, gyógyszertárban, nagyobb áruházakban többfajta is található. A szorongás enyhébb fokánál különben minden korosztálynak tanácsolom, hogy még mielőtt kialakul a behatolástól való teljes félelem, használjon hüvely zselét.
A már kialakult vaginizmus pszichoterápiával kezelhető behavior terápiás feladatokkal és relaxációs módszerrel kombinálva. Sokszor sok időt igényel a szorongás feloldása, a kudarcok feldolgozása, viszont ha valaki minél tovább halogatja a kezelést, annál makacsabb a tünet, és annál nehezebb megoldani!

A cikk szerzője Bede Zsuzsa

honlap: http://szexhelp.hu

admin

Leave a Reply