0

Ismertető

Gyakran Ismételt Kérdések

Milyen problémákkal fordulnak az emberek szex- és párterapeutához?
Mi történik egy rendelõben?
Hogyan találjuk meg a megfelelõ terapeutát?
Milyen módszerek vannak?
Honnan tudom elõre, milyen irányzatot képvisel a terapeuta?

Milyen problémákkal fordulnak az emberek szex- és párterapeutához?

Potenciazavarok, Temperamentum beli eltérések, orgazmuszavar vagy hiány, csökkent vágy (a partner iránt vagy általában), a pár szexuális életében bekövetkezett kellemetlen változások, kapcsolatban fellépõ kommunikációs zavarok például gyakori okok. A pszichés meddõség, a gyermek szexuális megnyilvánulásai, gyerekkori önkielégítés, furcsa szokások szintén jellemzõ okok.

Mi történik egy rendelõben?

Idõpontegyeztetés után az elsõ alkalom a kliens részérõl a a probléma elõadásával, a terapeuta részérõl pedig a terápiás keretek ismertetésével telik.
A kliens megtudja, mire számíthat a terápia során, meghallgatja a terapeuta értelmezését, közösen megbeszélik a lehetõségeket (Pár beavatása, bevonásának lehetõségei, közös találkozások, házifeladatok, gyakorlatok, stb.) és cél(oka)t. Végül egyeztetnek új idõpontot.

Hogyan találjuk meg a megfelelõ terapeutát?

A legtöbb szakembernek van honlapja, de legalább is közzéteszi elérhetõségét az interneten. Az általános  pszichológusok is ismerik egymás módszereit, õk is ajánlhatnak szakirányú terapeutát. A pszichiátriák és egyéb egészségügyi intézmények is javasolnak szakembert. Sõt, az egészségügyi ellátásba bekerülõ bármilyen panasz esetén, amelyik nem kizárólag orvosi eredetû, automatikusan ajánlanak nekünk pszichológust. A szexuális zavarok esetében ez több, mint gyakori.
Tipp: Ingyenes Online Terapeutakeresõ és Információs Szolgálat Próbálja ki tesztüzemben lévõ szolgáltatásunkat!

Milyen módszerek vannak?

Általában jellemzõ, hogy egy szakember nem csak egy módszerrel dolgozik, hanem problémához és klienshez igazítja a terápiát. Egy-egy tervben tehát a fogékonyság és a hatékonyság függvényében vegyesen elõfordulhatnak kognitív- viselkedés- rendszerszemléletû-, dinamikus-, szimbólumterápiás, analitikus, stb. elemek is. A repertoárnak csak a terapeuta érdeklõdése és szaktudása szab határt.
Létezik például olyan szakember, aki autogén tréninggel, relaxációval, reikivel is kiegészíti az egyébként alapos szakismeretre épülõ praxisát. De van olyan is, aki inkább a gyakorlati, direkt feladatok adására és az orvosi ismeretekre építi fel a terápiát.

Honnan tudom elõre, milyen irányzatot képvisel a terapeuta?

A pszichológus szakirányok valóban nem mondanak sokat a laikusoknak, sõt, gyakran félreértéshez vezet a név alapján próbálni következtetni a módszerre. Minden esetben igaz viszont az, hogy a pszichológus rendelkezik szakirányú végzettséggel, többnyire többel is, amelyek jól mutatják az érdeklõdését és a módszereit is bejósolják.

Viselkedésterápia

Gyakorlati, irányított, direkt és konkrét házi feladatokat fognak kapni a párok. Lejátszatni a vitákat, receptre felírt közös tv nézés az anyóssal, elõre megbeszélt ruhatárvásárlás ilyen terapeutánál jellemzõ.

Kognitív terápia

A “miért” kérdés változatosan megfogalmazva a végtelenségig. Akkor válasszuk, ha képesek vagyunk hosszú gondolatmenetünket két mondatban átfogalmazva visszahallani és minden ellentmondásával szembenézni. A rossz hír, hogy ez a rész többnyire általános és kikerülhetetlen.

Pszichoanalitikus irányzatok

A klasszikus helyzet, noha díványra már csak akkor kell feküdni, ha mindenképp szeretnénk, a gyerekkor boncolgatása, álmok, rajzok elemzése jellemzõ. Érdemes megpróbálni emlékezni a 2-5 éves korunkra is, ha ilyen irányultságú terápiába megyünk.

Szimbólumterápia, Individuálpszichológia

Rajzok, álmok, feladatok “Képzelje el, hogy hajótörést szenved egy szigeten” “Meséljen el egy történetet arról, hogy hogyan történhetne meg, hogy…” “Válasszon ki egy kártyát, az lesz Ön, egy másik pedig a párja!” “Rajzoljon egy férfit!” “Képzelje el, hogy egy réten áll…mesélje el, mit lát!”. “Mesélje el, mi jut eszébe az agresszió szóról!”

Feltáró-motivációs módszerek, klinikai tesztek

“Mondja el, mit lát a képen!” “Írjon forgatókönyvet ehhez a képhez!”. A tünetek megjelenésének körülményei, változások elemzése az idõben, saját diagramok és személyes érzések rendelése eseményekhez.

Gestalt-terápia

Jelszó: itt és most! Aki a múlton rágódik, vagy a jövõ miatt aggódik, az elfelejt most létezni. És akárhogy fogalmazzuk is meg a szemrehányást – egy saját érzésünk bújik meg mögötte. Ebben a terápiában kimondatják ezeket az érzéseket. Megtanuljuk a zsiráf-nyelvet, és a párunkra nézve befejezzük az “Én most azt gondolom rólad…” “Én itt és most annak örülnék a legjobban, ha…” “Azt kérem tõled, hogy…” “Legjobban az bánt most, hogy…” “Félek attól, hogy…”mondatokat.

Rendszerszemlélet

Nincs Én Te nélkül. A lélek nem bennem van és nem is benned van, hanem kettõnk közt van, félúton.  Egy család, egy pár, egy közösség: egy egész. Szerepek vannak, lehetõségek és korlátok. Változások és egyéni lehetõségek a változásra. Minden szerep egyszemélyes, és a legjobb gyõz. Ha pedig megváltozik valami, borul vele minden. Ha valami változni szeretne, erõk tarthatják vissza. Ebben a terápiában az derül ki, hogy bárkivel is van a gond, mindenki ugyanannyira hibás.

Kommunikációs irányzat

Minden viselkedésünk kommunikáció, jelentést hordoz. Az is, és fõleg ezek a bûnösök, amelyekrõl nem látjuk elsõ ránézésre, mit is jelentenek, de valamiért bosszantóak. Ne csodálkozzunk, ha a terápiában rájövünk, azért mondja az anyós, hogy nem mosogatunk szépen, mert szeretné, ha vendégként éreznénk magunkat a fia lakásában. Az is kiderül, hogy a párunk nem arrogáns, amikor mi annak hisszük, csak mi képzeljük úgy. Õ ilyen, mikor vitatkozik. Lehet, hogy fél.

Relaxáció, autogén tréning

Kényelmes pozícióban izomfeszítési-ernyesztési gyakorlatok, képzeleti feladatok és hasonló, könnyen érthetõ utasítások követése.

Az egyes terapeuták azután kiegészítik a repertoárt egyéb ismereteikkel is, legyen ez akár orvosi, ezoterikus, tánc- és kifejezésterápiás, vagy pszichodrámai ismeret. A pszichológiai módszerek széles skálája használható ezen a területen is.

Gyimesi Andrea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *