0

Interjú – Gyakori kérdések

Miben nyújthat többet a pszichológus egy bölcs barátnál, aki ismeri szinte az egész életünket?

Gy.A.: Nagyon sokban más. Egyrészt nem mindenhez szabad hozzányúlni, a puszta jószándék is okozhat károkat. Másrészt a terapeuta semelyik fél irányában sem elfogult. A pszichológus nem a saját megoldását akarja a párra erõltetni, hanem több lehetõséget lát meg, hogy merrefelé lehetne menni, így átértelmezések tömkelegével találkozhat a pár.

Mit csinál tulajdonképpen a pszichológus a terápián: jól kérdez, vagy tanácsol, értékel, elemez is?

Gy. A.: Nem (úgy) ad (és fõleg nem egy megmásíthatatlan) tanácsot, nem bíráskodik, nem megmondó-ember, hanem mozgatja a kliensek kommunikációját. A terapeuta több dimenzióban gondolkodik a kapcsolatokról. Abban segít, hogy két ember képes legyen a köztük levõ potenciális teret minél gazdagabbá tenni.

Említenél néhány párterápiás technikát, amit alkalmaztok?

Gy. A.: A kognitív- és viselkedésterapeuta szavakbeli átértelmezéssel, visszatükrözéssel dolgozik, otthoni gyakorlati feladatok feladásával. A szexuálpszichológiai edukáció a legegyértelmûbb: megtanítható, hogy hol kell megfogni a makkot ahhoz, hogy ne legyen merevedési zavar. Adhatók paradox feladatok: minden este veszekednek? Akkor tessék kötelezõen minden este nyolckor veszekedni! Ettõl aztán ott állnak és röhögnek, hogy mi a fenén veszekedjünk. Pár példa, még rengeteget felhozhatnék.
Az interjúért köszönettel tartozom Nap Dorottyának, A UNIT magazin érdeklõdõ és értõ újságírójának. A cikk a magazin 2010. februári számában jelent meg.

admin

Leave a Reply