0

Szexuális averzió

Szexuális averzió ( korábbi nevén szexuális fóbia)
A szexuális averzió leírása:
A szexuális mûködészavarok közé tartozó szexuális averzió esetén, a szexuális érintkezés lehetõsége okoz olyan mértékû félelmet vagy szorongást, hogy az egyén elkerüli a szexuális kapcsolatot. A nemi vágy csökkenésének súlyos formája a szexuális averzió. Ebben az esetben a nemi vágy az ellentettjébe fordul. A szexuális fantáziák is hiányoznak a beteg életébõl. Ha mégis sor kerül az egyén életében az aktusra, azt élvezi, bár az orgazmusig sokszor képtelen eljutni.
A szexuális averzió típusai:
– Elsõdleges averzió: kialakulhat szexuális trauma, vagy túlzott konzervatív nevelés eredményeként, de kiválthatja az elsõ szexuális élmény is, amit kellemetlennek, fájónak él meg a nõ
– Másodlagos averzió: egy normálisan megélt szexuális életszakasz után következik be valamilyen trauma, fájdalom vagy kapcsolati problémákból adódóan az elkerülõ viselkedés
– Idõszakos averzió: akkor beszélünk errõl a típusról, ha csak egy bizonyos partnerrel szemben lép fel az averzió
– Állandósult averzió: a probléma tartóssá válásakor beszélünk errõl a típusról
A szexuális averzió gyakorisága:
Leginkább a nõk érintettek ebben a betegségben, a férfiaknál alacsonyabb arányban fordul elõ. Ez nagyrészt a neveltetésnek köszönhetõ, hiszen a nõket sok esetben szigorúbban nevelték. Kutatások alapján a nõk 20-35 százaléka szenved ettõl a betegségtõl, míg a férfiaknál ez a szám csak 1-15 százalékra esik. Inkább az idõsebb korosztályra tehetõ, mint a fiatalokra. Viszont a férfiak adatai évrõl-évre nõnek.
A szexuális averzió lehetséges okai:
A szexuális averziónak sokféle oka lehet. A legtöbb esetben lelki gondok állhatnak a háttérben. Okot szolgáltathatnak a stresszes helyzetek, félelem a kudarctól, attól, hogy nem képes teljesíteni az illetõ, de a terhességtõl való rettegés is megölheti a vágyat. A munkahelyi problémákat is ide lehet sorolni, vagy az egyéb párkapcsolati gondokat. A szexuális averzió kialakulhat gyerekkori trauma következtében is, aminek hatására elhidegülhet az ember a szexuális együttlétektõl. Súlyos problémát okozhat, ha az illetõ szexuálisan tapasztalatlan, és ez frusztrálja is õt. Sok párral az is megesik, hogy mások a felek igényei, s ezek találkozásakor van, hogy elvész a vágy. Gyakran elõfordul, hogy az elsõ gyermek születése is kiválthatja a vágy csökkenését.
Közrejátszhatnak még a kulturális tényezõk, ilyen például az erõs vallásosság vagy a rossz neveltetés.
Biológiai tényezõk is kiválthatnak szexuális averziót. Ebben az esetben meg kell említeni a hormonok szerepét, hiszen magát a szexuális vágyat okozzák. A túl sok és a túl alacsony hormonszint is problémához vezethet. A nõknél a klimax is közrejátszhat a kialakulásban. Akár még a fogamzásgátló is lehet a szexuális averzió oka, hiszen nõi hormont tartalmaz.
A gyógyszerek, az alkohol, vagy a kábítószer is csökkenthetik a vágyat.
Segítségnyújtás:
Mivel számos oka lehet a betegségnek, emiatt több eljárás is alkalmas lehet a gyógyításra, a gyógykezeléstõl kezdve a tanácsadásig és az intenzív pszichoterápiáig. Leginkább a magatartás direkt befolyásolását célzó magatartásterápiák váltak be eddig. Párkapcsolati problémák esetén a kezelés kiegészíthetõ csoport- vagy párterápiával. A szorongásos tünetek sok esetben kezelhetõek gyógyszerekkel.

admin

Leave a Reply