0

Mérlegen a szex – Még, még, még, még, még!

Mérlegen a szex – Még, még, még, még, még!

Mennyi szexet akarunk? Annyit, amennyi a világon sincs! Minden férfi és minden nő több szexet akar, mint amennyi van. A kérdés az, hogy vajon akkor ki vagy mi tartja vissza őket? Az önkielégítést a legtöbben nem szégyellik, a kitöltőink nagy része kapcsolatban is él. Mi akkor a gond?

Íme a Szexteszt mutatói:

Az attól függ, hogy kit kérdezünk, a férfiakat, vagy a nőket. Ez nem a Szexteszt sajátja, azóta így van ez, mióta a szexet kérdőíves módszerekkel mérni próbáljuk. A matematika máris nem olyan egzakt tudomány, ha az emlékezeten keresztül, az ítéleteink kezdik azt használni. Azt kérdeztük például, hogy mennyiszer közösült a válaszadó az elmúlt egy évben átlagosan. Egy év már elég hosszú ahhoz, hogy megszépítse vagy tetszés szerint akár leértékelje a válaszadó. Ugyanakkor azt is kérdeztük, hogy milyen gyakran él nemi életet, amibe egyesek az önkielégítést is beleszámolhatták, ami férfiaknál gyakoribb. De miért pont a szex mennyiségben különböznek, mikor annyi minden másban egyetértenek? Mindkét válasznál láttuk, hogy a férfiak kicsit több szexre emlékeznek. Teszik ezt úgy, hogy hajszálra pontosan egyforma mennyiségű közös pornónézés, ugyanannyi gyerek, ugyanannyi különleges helyszínen elkövetett szexuális aktus van, azaz: sok minden másban látszik, hogy a nők ezeket a férfiakkal közösen „csinálják”. Miért emlékeznek (kicsivel ugyan, de mégis) több szexre a férfiak vagy kevesebbre a nők?

A két kérdésre lehet, hogy ugyanaz a válasz. Szexszelni divat. Aki nem szexszel, az valamit rosszul csinál, az „el van romolva”. Divat a fiúknak folyamatosan vágyni és potenciállal rendelkezni a szexre, humorosan és társaságban válaszolni a szexuális ingerekre, vagy kreatívan felhozni azokat. A nők esetében már szóltunk róla, hogy a modern nő márpedig szexszel és kívánja.

Azon kívül mindenki máshogy szexszel és így máshoz viszonyítja, hogy sokat szexszel, vagy keveset. Számít, hogy az illető férfi vagy nő, házas vagy élettárs, van gyereke, vagy nincs, és még számos egyéb dolog.

Mennyi szex van mégis? Lássuk a számokat!

Nem érdemes azt vizsgálni, hogy az idősebbek vagy a fiatalok szexelnek többet, mivel az idősebbek egyszersmind hosszabb kapcsolatokban vannak, és a kapcsolat hossza sokkal többet nyom a latba, a szex gyakoriságát tekintve, mint az életkor.

Az idősebbek fellélegezhetnek, meglepően keveset csökken az aktivitás.

Mennyi szex van a kapcsolat hossza szerint?

A férfiak és a nők nem egyformán számolnak, alább láthatjuk, mekkorák az eltérések a nemek szex-matematikájában:

A kapcsolat első két évéig a férfiak 75%-a hetente többször, 90%-a hetente legalább egyszer szexszel. A nőkkel megegyezően, itt még mindenki egyetért a szex-mennyiségben.

2-4 év között már csak a férfiak 70%-a szexszel hetente többször, 85%-uk legalább hetente egyszer. A nőknél ez kicsit máshogy alakul, 65% és 82%. A heti szex mennyiségében még mindig egyetértünk, a hetente hányszor már kezd csorbulni…3-5% -os az eltérés.

4-7 év közötti kapcsolatok: A nők 55%-a szexel hetente többször, 75% hetente legalább. A férfiak 60%-a hetente többször és 80% legalább hetente. Itt 5% az eltérés.

A 7. évtől 50%-uk hetente többször, 73% hetente. Itt is egyetértünk, bár a nőknél csökkenő a tendencia a további évek alatt, a férfiaknál állandó.

A kapcsolat első évében kiugróan sok a szex.

Összességében azonban elmondható, hogy a nőknél az életkor előre haladásával egy ideig csökken, majd nő a szexuális aktivitás. Nem tévedés, előbb csökken, aztán nő! Hogy mikortól és mennyit, azt most megnézzük.

A kapcsolat első fél éve az udvarlás, a másik megismerésének, a kíváncsiság ideje, ez az a korszak, amikor magas, de nem a legmagasabb a szexuális aktivitás a párkapcsolatban.

A 21-40 év közötti nők 68-72%-a legalább hetente szexszel a friss kapcsolataikban.

40 éves kor fölött a hetente többszöri szex népszerűsége ugyan csökken a hetente egy szex javára, de egyébként 3-4%-os eltéréssel a különböző korosztályok szexuális élete szinte megegyezik.

A kapcsolat második fél éve…

Nos ez a párok szexuális aktivitásának ideje. Az udvarlás és kialakulás után ez az időszak egyértelműen párkapcsolati, a legnagyobb benne a szexuális aktivitás.

30 alatt a nők 90%-ának legalább hetente egyszer van része szexben, 40-45 éve között már csak 80%-ukra jellemző ez.

És ez így is marad a kapcsolat 2. évéig, kivéve, hogy a 40 és 50 év közötti nők szexuális aktivitása meredekebben nő ebben az időszakban, valószínűleg ők később bíznak annyira a partnerben, hogy elengedjék magukat, nem az első év, hanem a második jelenti a szexuális csúcsot. A kapcsolatok első két évét tekintve azonban érdekes megállapításra jutottunk:

a 21 és az 50 évesek heti legalább egy szexuális aktivitását tekintve csupán 5% eltérés tapasztalható. A hetente többszöri szex népszerűsége 12%-ot csökken a 30 és 50 éves kor között. De csak az ötvenesekhez képest!

A szex második nyara ( 35-évtől )

A szexuális vágy és teljesítmény nem egyenletesen változik a kor előre haladtával. (továbbra is egyforma hosszú kapcsolatokat hasonlítunk össze egymással)

21-30 év között a vágy és aktivitás csökken, ám 35-45 év között ismét nőni kezd.

Vannak olyan esetek, amikben ez nem olyan feltűnő (például a kapcsolat elején), de mindenhol érezhető a tendencia. És nem a gyerekek léte/száma az „ok”, mivel az azonos mennyiségű gyerekkel rendelkezőknél is ugyanez látszik.

Tehát a szexuális vágy és aktivitás nem egyenesen nő vagy csökken az életkorral,

Hanem leír egy S betűt.

A tendencia így néz ki:

21-25 között a létező legmagasabb a szexuális aktivitás, innentől 36 éves korig lejt, majd ismét emelkedni kezd.

Mi lehet ennek a magyarázata?

A legvalószínűbb, hogy társadalmi okai vannak, és 25-35 év között az egzisztencia építésével van elfoglalva mindenki, kevesebb idő jut a szexre.

Lehetséges azonban az is, hogy ez generációs hatás. Divat minden korosztályban a huszonévesek életét élni…

A társadalmi trendek beszámolnak manapság egy érés-késés nevű jelenségről, amit re-generációnak nevezhetünk, mert arról szól, hogy újra és újra huszonéves mindenki, és ezt az életérzést bizonyos jellegzetességek segítségével érik el. Aki ténylegesen huszonéves, annak nincs szüksége ebbéli megerősítésekre, viszont aki már felette jár, nos annak mankókra van szükségük. Így lesz az újra-generáció egy karikatúrája annak, amelyiket helyettesíteni/lemásolni igyekszik. Tele lesz a mankókkal, a ráutaló jelzésekkel, a felvett tollakkal. A szex is lehet egy ilyen újra-generációs mankó.

Akárhonnan is nézzük, azért mindenhol akkor van több szex, ha:

  • a nő még nem csalta meg jelenlegi partnerét
  • ha a nő nem tudná elképzelni a nyitott kapcsolatot
  • ahol a nő már ítélt megcsalásnak olyasmit, amit a partner nem tekintett annak
  • ahol a nő azt gondolja a házasságról, hogy az jó, és mindenki erre vágyik
  • ahol a férfiak kipróbáltak már mindenféle szexet, akár bejött nekik, akár nem
  • ahol a legtöbbféle szex bejön
  • ahol a férfi szokott úgy lefeküdni a partnerével, hogy a férfinak nincs kedve a szexhez
  • ahol a nő nem szokott úgy lefeküdni a férfival, ha nincsen kedve
  • ahol a nő nem tér ki a szex elől (20% élettársaknál, 10% házasoknál) a nők kitérése jobban számít, mint a férfiaké, az élettársaknál jobban, mint a házasoknál.
  • ahol a férfi nem tér ki a szex elől (12% élettársaknál, 6% házasoknál)
  • ahol egyik fél sem használ egyedül szex-segédeszközt (20-22%)

– ahol a nő szerint nem megalázó az orális szex (10-12%)

– ahol a nő megtalálta már a G pontját (10%)

– ahol a nő szerint az anális szex nem megalázó (12%)

– ahol a nő nem játssza meg az orgazmust (10%)

– akik maszturbálás közben mindig a partnerükről fantáziálnak (házasoknál 7%, élettársaknál 10%)

– ahol a nő nem csak akkor szeret szexelni, ha harmónia van a kapcsolatban (élettársaknál 9%, házasoknál 12%)

– ahol a férfi el tudja mondani minden szexfantáziáját (házasok: 10-15%, élettársak: 15-20%)

– ahol a nő el tudja mondani a szexfantáziáját (10%)

– ahol az orális szex gyakori és meghatározó a szexuális életben (15%)

– ahol a férfit nem irritálja a partner direkt utasítása szex közben (5%)

– ahol a nőt nem irritálja a partner direkt utasítása szex közben (12%)

– aki elégedett a szexuális felvilágosultságával (10%)

– aki nem szégyellne segítséget kérni, ha szex-zavara lenne (10%)

– aki azt gondolja, hogy nem fordulhat elő egy jó párkapcsolatban az, hogy nem jó a szex évekig

– akit nem gátol a partnere személyes kibontakozásában (15%)

Van olyan, hogy túl sok szex?

Ilyen nincs ugyan a betegség-besorolások szerint – és ez talán új lehet olyanoknak, akik csak újságot olvasnak és csak ez által „tapasztalják”, de mindenki tapasztalatában van olyan, hogy azt látja: valahogy nem stimmel, valami elakad.

Hogy mi számít tünetnek, az adott esetben kultúrafüggő, pláne igaz ez a pszichés dolgokban, vagy akár csak ott igaz, nem tisztem megítélni a többit ugyanis.

A mi kultúránk nem olyan, hogy betegségnek címkézhetné azt, ha valaki túl sokat szex-szel. Nem sokkal az után lettünk ilyenek, hogy a boszorkányokat már nem égetjük el, és a feminista mozgalmak megküzdöttek a nők szexuális életének egyen-jogaiért. És mert alapvetően jó jelnek tartjuk manapság a szexualitást, az életerő, a vitalitás egyfajta megnyilvánulásaként szoktuk tekinteni. A szexhez leggyakrabban társított fogalmak között a vitalitás, életerő, élet-igenlés mellett a modern kifejezés gyakran elhangzik. És ez meglepő: hiszen a szex kezdetektől velünk van.

A Szexteszt szerint ha szex mennyiségről vagy gyakoriságról esik szó, akkor inkább az a baj, ha túl kevés szex, és ez gyakran előfordul, vagyis sok kapcsolatra jellemző. De vajon hányan akarunk több szexet, mint amennyi van?

Szex naponta?

Noha sokan gondolják, hogy ez lenne a kívánatos, az adatok alapján ez nagyon ritkán valósul meg.

A kapcsolatok második éve után átlagosan 5% alá esik azok száma, akik naponta élnek szexuális életet. De ha azt kérdezzük, hogy milyen gyakran igényelnék, természetesen sokan válaszolják azt, hogy lenne igényük ennyi szexre. A férfiak 40-32%-a, a nők 20-12%-a szeretné a napi erotikát megvalósítani (a kapcsolat hosszával egyértelműen csökkennek a számok. )

A férfiak szex utáni sóvárgása azonban világosan kiderül abból, hogy amíg a kapcsolat második éve után a férfiak 15-18%-a még naponta végez önkielégítést, a nők esetében ez csak 2-3%.

Félreértjük a vágy fogalmát:

Túl sok szex nincs, de sok szex van. Csak éppen sokan rosszul, rosszra használják, vagy félreértik a vágy fogalmát. Elég csak az étvágyra gondolni, és máris értjük, hogy van olyan, hogy túlzás és túlhasználás is van. De fontos tudni, hogy sosem jár önmagában. Az önmagában nem egy betegség, hogy „sok szex”. Együtt jár más kísérő jelenségekkel, így fel lehet ismerni.

Ahogy az evésen és az alváson is nyomot hagy az élet, úgy a szexen is. Érdekes, hogy az orvosok azt megkérdezik, hogy az alvási, evési szokások változtak-e mostanában, de a szexről nem kérdeznek. Talán félnek, hogy a beteg válaszol….

Szexuális „kényszeresség”

Először is fontos leszögezni, hogy önmagában a túl nagy szexuális vágy nem minősül klinikai értelemben betegségnek. Ez alatt mit is értünk? A betegségeknek, azoknak a „tünet-együtteseknek”, amik együtt járnak, van egy kódrendszerük.

Ebben a tünet-együttes csoportban régebben benne volt a nimfománia (nőknek) és a satiriasis (férfiaknak), de ezeket kivették az orvosok nem is olyan régen.

Ám csak azért, mert nincs külön neve, tünet-együttese, még előfordulhat olyasmi, ami klinikai értelemben is betegség és együtt jár azzal, hogy az ember fia/lánya nagyon sok szexuális aktivitásba vonódik be.

Vannak a kényszeres betegségek, amikben egyéb tünetekkel együttesen akár a szexualitás is érintett lehet, de ott is egyéb tünetekkel együtt jelenik meg. Aki kényszeres a szexben, az kényszeres más dolgokban is.

Vannak olyan személyiségzavarok is, amiknek tünete (egyik tünete) éppen a nagyon sok szexuális kapcsolat létesítése, ilyen lehet például a nárcizmus. Az egyén önigazolását a megvalósított szexuális kapcsolatokon keresztül éri el. De aki nárcisztikus itt, az nárcisztikus máshol is. Ilyen esetben nem a kényszeres zavarok tüneteit kell keresni, hanem az adott személyiségzavar tüneteit, és az biztos, hogy nem egyedül a szex lesz a tünetünk, lesz más is.

Az impulzus kontroll zavaroknak (melyek szélsőséges, túlzásba vitt, és destruktív magatartásformákkal járnak) szintén tünete lehet a nagyon sok szex.

Amit promiszkuis magatartásformának nevezünk, az is tűnhet a laikusnak úgy, hogy szex-mániás az illető. Ez a válogatás nélkül és sok partnerrel létesített szexuális kapcsolatokra vonatkozó kifejezés. Ennek hátterében leggyakrabban szexuális visszaélés van, a szexualitás „fizetőeszközként” jelenik meg, viszonya a szeretethez, szeretve levéshez, kapcsolódáshoz, bizalomhoz, kötődéshez nagyon terhelt és hibás.

A klinikailag „betegség”- nek nevezhető dolgokat vettük most számba tehát, és azt látjuk, hogy olyan nincs, hogy csak a szex a gond, ahol „túl sok” a szex, és nem az egészséges vágy van mögötte, (tehát: ami betegség) ott bizony más baj is van, és az alapján diagnosztizálják őket.

Hétköznapi dolgok

Van tehát olyan „túl sok szex”, amely klinikai értelemben is betegség és együtt jár azzal, hogy az ember fia/lánya nagyon sok szexuális aktivitásba vonódik be. A hibás személyiségműködés természetesen, a szexuális életen is meglátszik.

A szorongás és az agresszió kezelésének hibái is együtt járnak a helytelenül értelmezett vágy fogalmával és a túlzott szexuális aktivitással a klinikumban. Milyen sokat mond el a patológia az emberről! Két módon lehet elrontani a szexet (is), ha túlaggódjuk és töprengjük, vagy ha átrohanunk rajta. Ebből is látszik, hogy a szex a jelenben levés művészete.

Egészségpszichológiai megközelítés.

Nem csak betegekből áll azonban a világ, vannak „kisebb” bajocskák, elakadások, amik nem olyan vészesek, hogy betegségnek mondjuk őket, de azért jelzik, hogy másik irányba kellene mennünk az életben.

A szexhez lehet furcsán állni, hiszen minden személyiség kialakítja annak helyét, értelmét, viszonyát egyéb dolgokhoz, jelentését, stb.

Ezt lehet úgy is csinálni, hogy azért lehetne jobban is, de el is lehet tévedni benne, lehet hibás utakon indulni, és persze vissza is lehet fordulni.

Alapvetően két hibalehetőség van a szex minőségében az egészséges határokon belül, a rossz jelentés (üzenet) és a rossz cél (funkció, nyereség).

Ezekre a legtipikusabb példák a következő szex-típusok lehetnek:

– Kizsigerelt szex, (túl sok funkciót aggatnak a szexre a felek, túl sokat várnak tőle, túlsúlyos és túlhangsúlyos, sok teher van a szex vállán…)

– Kicsontozott szex, (előröl is, hátulról is, még egy póz, de jelentése: mind egyforma)

– Visszafiatalító szex, (a sok szex azt jelzi, hogy még nem vagyok öreg)

– Leosztott szex, (az egyik fél dolga a szexet akarni, szinte mindig róla szól, túlkezdeményez)

– Házasságpótló szex, (hosszú ideje élettársaknál)

– Kapcsolatunk rendben van- szex, (ha sok a szex, nincs köztünk gond)

– Szép vagyok szex, (ha sok ellenkező nemű partnert tudok rávenni a szexre, akkor én szép,

jó, okos, kivételes, stb. vagyok)

admin

Leave a Reply