0

Szexuális fétiseink- latexbe bújtatott vágyak?

Szexuális fétiseink- latexbe bújtatott vágyak?

Csizmasarok, bilincs, feszes, csillogó lakktrikó. Égőpiros. Fekete. Fájdalomba ágyazott gyönyör.

Hívószavak, amelyeket az emberek jelentős része a fétisizmushoz köt. Pedig a fétisek a szexben ennél sokkal szélesebb területet fednek le, és ezerszer árnyaltabbak, mint azt gondolnánk.

Mi is az a fétisizmus?

Vonzalom, amely valamilyen tárgyra, esetleg testrészre, szituációra irányul és a személy számára meghatározó erotikus örömök forrása. Jellemzője, hogy a szexuális izgalom nem a másiknak, a partnernek szól, hanem annak, vagy annak is, amit ő abban a szexuális akcióban képvisel.

Hogyan alakul ki?

Népszerű elképzelés és magyarázat, hogy az orgazmus rögzíthet bizonyos helyzeteket, tárgyakat, megoldásokat. Ha nagyon egyszerűen szeretnénk szemléltetni a kialakulás folyamatát, akkor azt is írhatnánk, hogy egy olyan férfi, aki kamaszkorában rendszeresen maszturbált egy olyan mosdóban, amelynek a falán egy piros csizmát viselő szexi nő fotója volt felszögezve, és a fiatal fiú minden orgazmusa közben (akár véletlenül), de a piros csizmára fókuszált, akkor van rá esély, hogy a férfi szexuális izgalmat fog érezni, ha piros lábbelit lát. Ám az is lehet, hogy nem, hiszen a szexuális fixáció nem ennyire egyértelmű, és a közhiedelemmel ellentétben ritkán irányul csupán tárgyra.

Szado-mazo eszközök?

Fontos tudni, hogy a kifejezetten a szexuális örömszerzésre szánt tárgyak, a nők esetében például a vibrátor, nem minősül fétistárgynak, annak ellenére, hogy a tárgy kézbevétele, már a bekapcsolása előtt is érezhet az illető már szexuális izgalmat, amely azonban nem a tárgynak szól, hanem annak a tapasztalatnak, a garantált orgazmusnak, amelyet a vibrátor az elmúlt időszakban már előidézett.

Ugyanakkor mégiscsak szerepe van a tárgyaknak, de nem egészen úgy, ahogy azt hisszük.

Egy olyan helyzetben például, amikor valakinek egy fekete csizmasarokra lobban fel a vágya, esetleg egy bilincsre, vagy egy selyemkendőre, akkor a tárgyak nagyon fontos üzenetet hordoznak.

A kendővel fedett szem esetén például nagy valószínűség szerint a másik kiszolgáltatottsága, és a feltétlen bizalom a szex forrása, és nem önmagában a tárgy. A másiknak okozott fájdalom is ennek megfelelően a hatalom megéléséről szól, és ehhez kapcsolódik a szexuális izgalom, nem a fájdalomhoz. Az azonban egészen biztos, hogy a szado-mazo játékok, szerepek és az azokban szereplő tárgyak beleférhetnek a fétisizmus tárgykörébe.

Nem betegség!

Ennél azonban szokatlanabb vagy meghökkentőbb tárgyak és helyzetek is tartozhatnak ide, akár teljesen hétköznapi tárgyak is, amelyek egy másik emberben viszolygást, ellenérzést válthatnak ki, esetleg komikusnak tartja azt.

Ám mielőtt ítélkeznénk, fontos tudnunk, hogy a fétisizmus elsősorban a szexuális szabadság megéléséről szól, és addig, amíg a fétisének hódoló személy viselkedése „ártatlan”, vagyis nem okoz kárt önmagának vagy bárki másnak, akkor az elfogadható. Az egészségügy egyébként szintén e mentén határolja el a fétisizmussal kapcsolatos egészséges szexuális viselkedést a klinikai magatartástól: okoz e kárt, vagy sem. Valamint kizárólagos-e az ily módon szerzett kielégülés, vagy léteznek alternatívák.

Ennek fényében szinte minden tárgy, vagy jelenség, akár hang (is) lehet szexuális örömforrás.

Akad olyan ember, aki a vihar hangjára, egészen pontosan a mennydörgés hangjára jön izgalomba, míg a másik orvosi eszközök láttán veszti el a józanságát, megint mást mondjuk egy selyemlepedő érintése hoz lázba, vagy a masni formája, egy csipke látványa, a másik arcának sminkelése, az ahogy az ecsettel az arc bőréhez ér. Ismét másnak egy színes, felfújt léggömb kaparászása hordoz csak számára értelmezhető és értékelhető, speciális szexuális üzenetet.

András, 34 éves, gépészmérnök

„Sokáig azt hittem, hiszen ezt éltem meg, hogy a partnerem kezeinek összekötözése, az ő így megélt védtelensége az, amely lefedi az én fétisizmusomat. Néhány hónapja azonban eltört a kedvesem lába, és fekvőgipszet kapott. Nos akkor ébredtem rá, hogy a fétiseink is változhatnak: a gipsz és a tehetetlensége egészen különleges izgalmat jelent azóta számomra.”

Viola, 36 éves

„Imádom a szexet, de van egy furcsa szokásom, csak akkor tudok elélvezni, ha tudom, hogy magasan a föld felett vagyok, és minél magasabban, annál nagyobb az izgalom és annál intenzívebb az orgazmusom. Néha elég az is, ha a tizediken szexelek, máskor komoly összegek mennek el arra, hogy valamilyen extrém-magas helyen jöjjön össze az aktus.”

Balázs, 26 éves

„ Engem egy teljesen hétköznapi „tárgy” a női láb hoz lázba. Ami számomra is furcsa azonban, hogy teljesen mindegy az, hogy öreg vagy fiatal, hogy szép vagy nem szép lábról van e szó. Néha azon kapom magam, hogy nem is emlékszem az aktuális partner arcára, hiszen nem is látom. Nekem a láb a lényeg.”

Rejthet veszélyeket?

Amennyiben másnak nem árt, úgy „csak” a fetisiszta lehetne az áldozat. Fontos azt is tudni, hogy a perverzió és a fétis nem azonos, a fetisiszták többnyire nem ártanak maguknak sem és másnak sem. A perverzió merev és kizárólagos a kielégülés tárgyát tekintve, a fétist inkább jellemzi a játék és a tárgy jelenlétében megélt sajátos, de nem kizárólagos izgalom.

admin

Leave a Reply