0

A nyitott kapcsolatról

A nyitott kapcsolatról – Biszex kacsintás?

Manapság szinte tabunak számít belekötni bármibe, ami a szexuális szabadság megnyilvánulása lehet. Boldog és stabil nyitott kapcsolatba élő párokkal azonban ritkán találkozunk. Ennyire kevesen vannak? És ha igen, akkor ez a társadalom csúf szabályai miatt van így, vagy lehet ennek más oka is? Ma már szinte semmit nem ítél el a társadalom a szexben, ami nem okoz kárt, és a házasság intézménye is inog. Vajon miért nem jelentek meg a nyitott kapcsolatok ennél nagyobb számban?

Ám lássuk a szex-teszt eredményeit!

Fontos tudni, hogy ebben e fejezetben azoknak a nőknek és férfiaknak a válaszait értékeltük ki, akik vettek már részt hármas vagy csoport-szexben, vagyis megélt tapasztalataik fényében hiteles válaszokat adtak. (Reméljük, ők tudják, miről beszélnek….)

A válaszadó nők 11%-a vett már részt hármas szexben, ám e 11% közül mindössze 33% tudná elképzelni a nyitott kapcsolatot, 67%-uk elutasítja azt. Akik pozitívan vélekednek erről, azok zöme biszexuálisnak vallja magát. Kapcsolataikra jellemző, hogy vagy egyáltalán nem élnek jelenleg kapcsolatban, vagy hosszú, tíz-húszéves kapcsolataikat koptatják, azt unalmasnak ítélik, és ha kapcsolat, akkor jellemzőbben inkább házasságban élnek, mint élettársi kapcsolatban. Vélekedésük szerint partnerük gátolja őket a személyes kibontakozás terén, vagyis a párkapcsolatot egyértelműen ketrecnek érzik.

Akik kedvelik, vagy kedvelnék a nyitott kapcsolatot, azok gyakrabban térnek ki partnerük szexuális közeledése elöl, viszont kedvelik az egyéjszakás kalandokat (művelik is), mégis, ha csak enyhén is, de kevesebbet szexszelnek, mint azok, akik elutasítják a nyitott kapcsolat gondolatát. Cserébe többször végeznek önkielégítést, amely során jellemzően nem állandó partnerükről fantáziálnak, és nem is számolnak be partnerüknek szexuális fantáziáikról, vagyis nem mindegyikről. Mindemellett jó párkapcsolatnak minősítik azt is, amelyben hosszú ideig, akár évekig nem működik a szex a felek között.

Az összes válaszadó férfi 18%-a vett már részt hármas vagy többes akcióban, és ennek a csoportnak a 42%-a el tudná képzelni, 58%-a nem tudná elképzelni hogy nyitott kapcsolatban éljen. Vagyis, annak ellenére, hogy alkalmuk volt belekóstolni a zárt rendszeren kívüli játékba, nagyobb részük nem tartja azt magára vonatkoztatva életszerűnek. Ennek ellenére a hűtlenség jellemzőbb rájuk, de azt nem nyíltan, hanem titokban művelik, és több olyan férfi is akad közöttük, aki naponta, vagy naponta többször is végez önkielégítést.

Fontos adat lehet az is, hogy míg a nyílt kapcsolatot elfogadó nők iskolai végzettsége nem mérvadó, a nyitott kapcsolatot preferáló férfiak között több a főiskolai vagy egyetemi végzettségű.

A szexteszt eredményei alapján egyértelművé vált az is, hogy a nyitott kapcsolatokra nyitottabbak azok, akiknek biszexuális hajlama van.

Miért?

– Minden tizedik nő illetve férfi, aki el tudná képzelni a nyitott kapcsolatot, biszex vagy leszbikus/homoszexuális.

– A nyitott kapcsolat híveinek harmada létesített már szex-kapcsolatot azonos neművel (nők esetében), a férfiaknál ez az arány 15%.

– A nyitott kapcsolatot preferáló nők 22%-a vett már részt hármas szexben is. 56%-uk fantáziált már szexről azonos neművel, férfiaknál a szex-fantázia aránya 20%, szex kapcsolatot 13% létesített.

Nők

– A biszexuális nők 40%-a el tudná képzelni a nyitott kapcsolatot, a leszbikusok csak 22 % gondolkodik így, a heteroszexuálisoknál ez az arány azonban csak 16%.

– Aki már létesített szex- kapcsolatot azonos neművel, azok 26%-a tudná elképzelni a nyitott kapcsolatot, szemben az átlagos 15%-al.

– Aki már csinálta hármasban, és bejött neki, azoknál 33% a nyitott kapcsolat népszerűsége. Aki csak izgatónak tartja a gondolatát, de még nem próbálta, azoknál 29% tudná elképzelni a nyílt kapcsot.

Férfiak:

  • Biszex férfiak 56%-a tudná elképzelni a nyitott kapcsolatot, a homoszexuálisok 39%-a vélekedik így, a heteroszexuális férfiak 28 érzi úgy, hogy ez működőképes lenne.

– Azoknak a férfiaknak, akik már fantáziáltak szexről azonos neművel, a férfiak: 43% a számára népszerű a nyitott kapcsolat.

– Aki már létesített szex-kapcsolatot azonos neművel, ott 45% vélekedik pozitívan erről.

– Azok a férfiak, akik: már szexszeltek hármasban és bejött nekik, azok 42%-uk gondolja jó ötletnek a nyitott kapcsolatot.

Melyek nagyon jellemzőek még?

– Nagyságrendekkel több szexpartnerük volt, jellemzően 13 partner felett.

– Jellemzőbb, hogy naponta élnek nemi életet, de a heti többszöri szeretkezéssel a társaik már felhozzák őket.

– Naponta vágynak szexre

– A jelenlegi partner megcsalására kiugróan sokkal több példa van náluk. Nőknél, férfiaknál egyaránt

– Sokkal kevésbé is hagynák el párjukat megcsalás esetén.

Ám az átlag itt kicsit csalóka: mindenki, aki csalta már meg jelenlegi párját, elnézőbb a megcsalással. De a nyitott kapcsolatot elképzelők férfiak 26%, azért elhagyná párját, ha az megcsalná. Számukra azonban a nyitott kapcsolat valószínűleg nem egyenlő a megcsalással.

De valóban ez az igazság? Valóban ennyire kívánatos a határok nélküli kapcsolat? Valóban ez a trend, az uralkodó széljárás a párkapcsolatok területén?

Jó kapcsolat nem létezik megfelelő érzelemszabályozás nélkül, ám az érzelemszabályozás kielégítően csak két ember között tud működni. Amennyiben a felek közé belopakodik, vagy stabilan beékelődik egy harmadik (negyedik) fél, akkor már nem beszélhetünk párkapcsolatról, az már csoport, amelyben egészen más dinamika működik, mint a „pár”-kapcsolatban. Érzelmeink adagolását, csorgatását tekinthetjük úgy is, mint amikor valaki friss vizet önt egy kancsóba. Töltés. Nyitott kapcsolat esetén, a kancsó sérült, lyukas és a beletöltött érzelmek valahol elfolynak. Soha nem lesz tele, soha nem tud majd szomjat oltani.

Hihetnénk azt is, hogy a nyitott kapcsolat tulajdonképpen csak azért nem terjed széles (szélesebb) körben, mert a társadalom nem nyitott, nem elfogadó a szokatlan sokszöggel kapcsolatban, de ez nem fedi a valóságot. Valójában mi, emberek vagyunk a legfőbb akadálya a trendnek: egész egyszerűen másként működünk. Szeretjük megfürdetni az arcunkat a másik arcában. Erre azonban csak a zárt, a kétszemélyes kapcsolat nyújt lehetőséget.

Fontos lehet azonban tudni, hogy egészen pontosan mit is jelent a nyitott kapcsolat, hogy hol húzódik a szemmel nem látható, kényes határ, amely szétosztja a felek között az érzelmi teret.

A nyitott kapcsolat esetén az egyik legkényesebb kérdés valóban az, hogy miben is legyen nyitott. Első hallásra adódik a kérdés, hogy ha a szexualitást kinyitjuk, biztos, hogy nem nyílik ki vele más is? De talán nem ez a legjobb megközelítés, nem ez a legégetőbb szempont az ilyen kapcsolatok esetében. Mert van számos olyan szex, amiben tényleg igaz lehet az, hogy bizonyos egyéb csatornák nagy része zárva marad az egész kapcsolat során. Ám előfordulhat, hogy váratlanul, és nem a szex miatt, csak a szex talaján, de két ember között ígéretek vágya merül föl, hogy veled én többet, mélyebbet akarok, sodorj el, had’ hozzam hozzád a kincseimet. És akkor már nagyon fontos lesz az, hogy mit ígértünk annak, akinek előtte ígértük azt, hogy a mi kapcsolatunk nem sérül ez által és töltünk időt együtt is. Mennyire lesz fájdalmas átélni majd azt, hogy kettőnk közé most nem kerülnek be a kincsek, az idő véges és a lüktető szív már egyszer felszabadult a nyomás alól, hogy kiöntse a gondolatait. Csak egy fél másikunk marad. Inkább ez a helyzet az, aminek a megoldása érdekes lehet ebben a speciális kapcsolati formában. Kinyílik az, hogy én maradok a társa a kedvenc hobbinkban? Hogy amikor szomorú, az én vigasztalásomra számít? Lesz mit mondania még nekem? Marad annyi mondandó? És kíváncsiság? Ugye nem lesz az, hogy már majd csak a „jó” dolgokat kérjük és kapjuk egymástól? Mert csupa jó dolgokkal nem fejlődik a kapcsolat. Vagy a rossz itt az, hogy átélem, fejlődnöm kell, hogy lépést tartsak a társammal? Vállalhat ott is gyereket? Vagy ezt már ne nyissuk ki? Van egy szabály, ami beválik ilyenkor? Vagy mindenkinek magamagán kell kitapasztalni azt, hogy hol vannak a határai annak, amit ő még kapcsolatnak és nem csak egy kellemes szeretői viszonynak él meg?

De a fő kérdés az, hogy vajon, ha a szívünkbe nézünk, mit mond, létezhet-e az három ember között, ami kettő között létezik?

Kiknek lehet kényelmes ez a kapcsolódási forma?

Láttuk, hogy a korai szexuális zaklatást átélői számára gyakori gondolatnak tűnik. Talán nekik ez a közös érzelemszabályozás biztonságosabb a szex nélkül. Elengedik a párjukat ahhoz a másikhoz, hiszen addig sincs veszély, sőt, az a másik az, akit „szexuálisan bántalmaznak”, és nem ő. A harmadik fél biztosítja számára párjától azt a szex – mentes távolságot, amelyre neki szüksége van. Más esetben azoknak tűnhet ez jó megoldásnak, akik számára még a gondolat is félelmetes, hogy a másik elhagyhatja őt, nekik talán arra van szükségük, hogy legyen lehetőségük máris egy más kapcsolódásba visszavonulni, legyen biztonsági tartalék.

Nem az a baj, ha a partnert érik nem tőlünk származó impulzusok, de miért kell ezeknek is azt a kivételes erősséget és intimitást nyújtani, amire a „fő”, az elsődleges kapcsolat is képes? És vajon mennyire lehet ez stabil, éveken át tartó, és minden fél számára valóban ideális?

Látjuk, hogy a nyitott kapcsolatokról szívesen hiszi azt a hétköznapi ember, hogy annál kielégítőbb, izgalmasabb és a felek számára üdítőbb kapcsolatrendszer talán nem is létezik. Hiszen – és ez természetesen elsősorban a szexről szól- szabadon felvállalható a harmadik, sokadik féllel is a kapcsolat, a nyitott kapcsolatban élő felek között a féltékenység ismeretlen jelenség, és nagy érzelmi bokatörések, drámai nagyjelenetek nélkül hódolhat mindenki a fel-fellobbanó szenvedélynek. Esetleg még sem? Talán a harmadik fél… a szerető sem érzi annyira jól magát a helyzetben, és előbb utóbb kiteríti lapjait?Főleg ha kiderül, hogy szó sincs nyitott kapcsolatról, és a feleség valójában nem tud semmit a dologról?

 

admin

Leave a Reply