Orgazmus-hiány (nőknél)

M*: Merci-merci-oh!! ("vényköteles gyógyszer nevének használata a fogyasztó felé a jelenleg hatályos törvényekbe ütközik" hívta fel figyelmem a Gyógyszercég)
Nekem miért nincs orgazmusom, mit tegyek, hogy legyen?
Nagyon sok nőt foglalkoztat mostanában ez a kérdés. Legalábbis többen teszik fel, mint évekkel ezelőtt. Már azt is érdemes lenne megvizsgálni, hogy vajon több nőnek nincs orgazmusa, vagy többen merik ezt bevallani, sőt megoldást is keresnek!?
Először is, jó tudni, hogy a női orgazmus tanult, míg a férfi orgazmusa ösztönösen alakul. Erre magyarázat lehet a fajfenntartás ösztönzése, az orgazmus, mint jutalom a fajfenntartásért. De ha ezt a magyarázatot elfogadjuk, akkor miért nem jutalmazza a természet a szülést hasonló jó érzésekkel?  kérdezhetné valaki. A szülési fájdalomnak is megvan a magyarázata: mert a fájdalommal kapott dologért, amiért meg kellett harcolnunk, azt jobban megbecsüljük, tehát az utódgondozást ezzel biztosítja a természet. Minő igazságtalanság! A férfit jutalommal, a nőt büntetéssel "veszi" rá az anyatermészet a fajfenntartásra.
De azért a nők is szeretnék élvezni a szexet, ha nincs is erre "beépített" programjuk! Sokan nem tudják, mert a szexuális felvilágosítás erre már nem szokott kiterjedni, hogy a nőknek maguknak is sokat kell tenniük azért, hogy elérjék az orgazmust! Már kislány korukban érdemes szexuális fantáziájuk fejlesztésére romantikus történeteket olvasgatniuk, felfedezniük saját maguk erogén zónáit. Aztán a petting során partnerükkel ezeket az erogén zónákat és orgazmus-készségüket tovább fejleszteni, érzékenyíteni. Amikor pedig a házaséletre kerül a sor, bizony nem elég hagyni, hogy a férjük majd kielégíti őket, nekik is úgy kell helyezkedni, fantáziájukat működtetni, tudni elengedni magukat stb, hogy ők is eljussanak a csúcsra.
Nagyon nehéz általában válaszolni az orgazmus-hiánnyal kapcsolatos kérdésekre. Azért szoktam szexuálterapeutát ajánlani, mert minden eset más.

Csak a saját praxisomból néhány felderített ok:
1) Nem is tudta, mit hiányol. A képes újságokban olvasott egy éjszakai 28 orgazmusról, azt akarta megtapasztalni kíváncsiságból. (Mellesleg ez hihetetlen, mert a szervezet biológiailag kimerül)
2) Neveltetési probléma volt "Aki élvezi a szexet, az örömlány" hibás nézet uralkodott a családban
3) Tiltotta a nemi szerve érintését kézzel a neveltetése (Csiklóingerlés nélkül nehezen képzelhető el orgazmus)
4) Nem tudott ellazulni, semmilyen szituációban
5) Idegesítette a férje keze, tapintása, illata, mozdulatai (ezek közül már csak egy is ok lehet)
6) Általában haragudott a férjére, mert az nem segített semmiben
7) Tulajdonképpen a lányokat szerette, csak nem merte bevallani
8) Korai magömlése volt a férjének, vele nem is törődött
9) Kislány korában szexuális trauma érte (Meg akarták erőszakolni, felnőtt férfi elcsábította, unokatestvére "úgy" játszott vele stb)
10) Megcsalta a férje, azóta nem tudott másra gondolni, csak hogy hogyan bosszulhatja meg
11) Önbizalomhiánya volt, el sem tudta képzelni, hogy vele jó lehet egy férfinek, "meg is oldotta"
12) Félt a kontroll elvesztésétől, mert azt hallotta, hogy az orgazmus egy kis halál
13) Amióta fogamzásgátlót szed, azóta nincs orgazmusa (M*)

Azok a nők, akik úgy érzik, csak néhány perc hiányzik ahhoz, hogy orgazmust éljenek át, voltaképpen valamilyen gátlással küszködnek, ami nem engedi őket ellazulni az utolsó pillanatokban. - Lehet ez a gyermekkorból magukkal hozott tilalom, például a szülők intelme, hogy a szex malacság, bűnös dolog. Mert ugye, melyikünk anyukája bocsátott azzal az életbe minket, hogy menj lányom, és élvezd a szexet? De utunkba állhat valamilyen előző kapcsolatunkban elszenvedett rossz élményünk is. Ilyenkor valójában önmagunknak tiltjuk meg, hogy örömet érezhessünk, mert annak a korábbi szülői utasításnak engedve, vagy a régebben megélt rossz tapasztalat miatt úgy érezzük, bűnhődnünk kell, illetve nem örülhetünk. Szinte mindig lelki eredetű oka van annak, ha egy nő frigid, vagy ha szexuálisan izgatható bár, ám mégsem képes eljutni az orgazmusig . A pácienseim szinte kivétel nélkül úgy élik meg ezt a problémát, mintha csak pár perc hiányzott volna a beteljesüléshez. Pedig nem az idő a bűnös, hanem az a lelki mechanizmus, ami a legvégső ellazulást megakadályozza. Ez úgy lehetséges, hogy az orgazmus központja az agy jobb féltekéjében van, a gondolkodásé pedig a bal agyféltekében. Ha sikerül elfoglalnunk a bal agyféltekénket, azaz ha nem hagyunk időt neki arra, hogy különböző tilalmak, problémák és feladatok foglalkoztassák, teret engedünk a testi örömökért felelős jobb agyféltekénknek. A fejünkbe tóduló gondolatokat elhallgattatni nem lehet, de szabályozni őket igen. Meg kell próbálni a partnerünkre, a szeretetre, illetve magára a szexre koncentrálni. Vannak nők, akik ilyenkor azon morfondíroznak, hogy milyen drága jó ember is a férjük, hiszen elmosogatott, vagy milyen jó a humora, még mindig milyen csinos, izmos, és hány nőnek tetszik. Vannak olyanok is, akik a régi szép időket elevenítik fel: az első romantikus találkozást, a szívdobogtató kezdeti perceket.
Kortünet, hogy az emancipált, dolgozó nő szexuális gondokkal küzd. A század elején még nem volt más dolga az asszonyoknak, minthogy egy olyan biztonságos háttérországot teremtsenek a férjüknek, ahonnan jó elindulni, és ahová jó hazatérni. A férj kereste a pénzt, a feleség pedig várta őt a terített asztallal, meg a vetett ággyal epedve. Manapság sok nő több férfit is lefölöz a munkahelyi, életvezetési teljesítményével. Nehéz az ágyban egyszerre megváltoztatni a szerepeket, és gyenge, odaadó asszonyának lenni az urunknak. Pedig a szerelmi beteljesüléshez feltétlen bizalom kell, hiszen lelki értelemben is meztelenre kell tudni vetkőzni a másik előtt. Az örömteljes szexhez elengedhetetlen, hogy a nő képes legyen legalább a szeretkezés bizonyos pillanataiban átengedni a gyeplőt a férfinak, mert csak így tudja átadni magát az élvezeteknek.
Az ágyban bármi megengedhető, ami mindkét partnernek jó, és ami örömöt okoz. Még a fantáziálás is. Manapság minden a teljesítmény körül forog, minden számszerűsítve van. Nemrég egy újságban azt olvastam hatalmas betűkkel szalagcímként, hogy "Huszonnyolc orgazmusom volt..." Arra gondoltam, ha az illetőnek csak egyetlen orgazmusa lett volna, de az igazi és mindent elsöprő, nem jutott volna eszébe számolgatni a többit. Ráadásul lépten nyomon luftballon méretű keblekkel megáldott szupernőkbe és hatalmas pénisszel kérkedő szuperférfiakba ütközünk tévében, moziban, szexfilmeken. A mai társadalom tagjai arra vannak szocializálva, hogy folyvást versenyezzenek, hiszen aki nem jól teljesít, kiesik, végleg lemarad. Természetes, hogy szorongunk a kedvesünk karjai között is. Okkal, és ok nélkül. Olyan huszonéves, bájos, szép lányok is szoronganak, akiket vetélytársnak éreznek a többiek. Pedig a szexuális örömök nem a méretekben és a mennyiségekben rejlenek. A harmónia, a szeretet, az egymásra hangolódás, az önzetlenség a titka annak, hogy valódi, nem az orgazmusokat hajszoló, ám mégis beteljesülő együttléteknek lehessünk részesei.
Mit mond erről egy férfi? "Beismerem, amikor futó kalandba bonyolódtam, és tudtam, hogy aznap éjjel látom utoljára a partneremet, engem sem izgatott különösebben, hogy jó volt-e neki az ágyban, vagy nem. Ám egy komoly kapcsolatban elengedhetetlen, hogy a szerelmem is épp úgy élvezze a velem töltött perceket, ahogyan én. A nők hajlamosak eltitkolni, ha nem jó nekik, vagy eljátsszák az orgazmust. Nagyon rosszul teszik. Nem szégyen belesúgni a másik fülébe, hogy mit és hogyan szeretnének, és nem szégyen kérni azt sem, hogy kezdjük az egészet elölről. Ám azt ne várja senki egy férfitól, hogy a szeretkezés után mélyre ható beszélgetést kezdeményezzen a szexről, mert mi nem vagyunk alkalmasak a lelkizésre. Azt hiszem félnék is ilyesmiről társalogni, mert még kiderülne, hogy az elődöm jobb volt az ágyban mint én, és az esetleg még a vágyamat is visszavetné. De ha szerelmeskedés közben a partnerem átveszi az irányítást, ő diktálja a ritmust, vagy egyszerűen odateszi a kezem, ahová szeretné, és így képes eljutni a csúcsig, az nem csak hogy megoldja mindkettőnk problémáját, de egyenesen izgalmas is. Meggyőződésem, hogy a kapcsolat rovására megy, ha a nő prüdériából, vagy félénkségből lemond az orgazmusról. Hiszen a férfi nem őt, hanem önmagát fogja okolni az elmaradt örömökért és ez hosszú távon a szeretkezések végleges elmaradásához, a kapcsolat megbomlásához vezethet."
Nem minden nő frigid, aki nem élvezi a szexuális együttlétet. A frigid nő az erotikus helyzetekre sem érzelmileg, sem szexuálisan nem képes reagálni. Ha a vágy, a nemi izgalom jelentkezik, ám az orgazmus elmarad, anorgazmiáról beszélünk. A frigiditásnak csak az esetek nagyon kis százalékában vannak testi okai: fejletlen nemi szervek, hormonális zavar, a hüvely nyálkahártyájának gyulladásos folyamatai. A szexuális zavarok többségét lelki tényezők okozzák. Ilyen esetekben érdemes szakemberhez (pszichológushoz, szexológushoz, párterapeutához) fordulni, mert legtöbbször mind a frigiditás, mind az orgazmus-zavarok megszüntethetők.
Az orgazmus kialakulását a központi idegrendszer szabályozza kölcsönhatásban a testi szexuális ingerlésekkel és az ezekhez kapcsolódó lelki folyamatokkal. Az orgazmus nem korlátozódik a nemi szervekre, az egész testre és az egész pszichikumra kiterjed. A nők egy része nem tudja biztosan, hogy kellemes szexuális élményei mellett van-e orgazmusa, vagy nincs. Általánosságban elmondható, hogy az orgazmus annyira intenzív érzés, hogy ha kétségek merülnek fel vele kapcsolatban, akkor nincsen. Alátámaszthatja ezt a közösülés után érzett alhasi fájdalom, az általános ingerlékenység, a kielégületlenség érzése.
A hüvely beidegzettsége szegényes. A hüvely felső kétharmad részén ritkák azok az idegvégződések, melyek izgalmat keltenek, vagy szerepet játszanak az orgazmus elérésében. Kivétel lehet a hüvelybe torkolló méhnyak, melynek érintése egyes nőkben igen kellemes érzést kelt (de van akinél fájdalmas).
A hüvely bejárati része azonban szexuálisan érzékeny a nők nagy részénél.. Ebből pl. az is következik, hogy a hímvessző hosszúságának alig van jelentősége közösülésnél. Itt helyezkedik el a hüvely elülső-felső falán, a bejárattól kb. 3-7 cm-re az úgynevezett G folt, vagy G pont (G spot, angolul). Egy babszem nagyságú terület a hüvelyben, a hüvely nyálkahártyájába beágyazódva, melynek súrlódása, nyomása is fokozhatja a szexuális izgalmat. A kutatások szerint, azoknak a nőknél, akiknek elsődlegesen hüvelyi ingerléssel kiváltható orgazmusa van, ehhez a G foltnak kitüntetett szerepe lehet. Azonban az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a nők jelentős részénél nem sikerült bizonyítani a G folt létezését.
A nőknek több időre van szükségük, amíg rá tudnak hangolódni a partnerükre. A magyar nyelv nagyon szépen kifejezi ezt, amíg "megnyílnak". Ez a megnyílás nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is be kell, hogy következzen. Ez a kifejezés az őszinteséget is jelzi, és csak ahhoz tudok őszinte lenni, akihez bizalmam van. Ahhoz jobban van bizalmam, akit jól ismerek, akivel sokat vagyok együtt
A nők között sokkal nagyobb eltérések vannak a szexuális reagálás létrejöttében és az orgazmus feltételeiben, mint a férfiak kielégülési jellemzői között. A férfiak izgalomba kerüléséhez általában fontosabbak a látási (vizuális) ingerek, míg nőknél a bőrkontaktus, simogatás, azaz a "taktilis" ingerek A nők többsége nagyon élvezi a szerelmes suttogásokat, annak ellenére, hogy sokuk szeret inkább csendben maradni szeretkezés közben. Pacienseim elmondásából tudom, hogy mennyire megdöbbennek a pornó-filmek hangos jeleneteitől, mert maguktól idegennek érzik a sikoltozásokat, hangos lihegéseket. Sokszor kellett már elmagyaráznom – és nemcsak nőknek, – hogy a pornó-filmeknek látványosnak, filmszerűnek kell lenniük, és egy csendes egymásba-olvadást, egy érzéki ölelést nem lehetne eladni, mert nem mutatható be az érzés a film eszközeivel. A valóságban kevés férfi rendelkezik olyan méretekkel, mint amit a filmeken láthatunk, és az aktus folyamata sem egyezik meg a filmeken bemutatottal.
A nők közül sokan állandó szorongásban élnek, mert mindig meg akarnak felelni valakinek, valamilyen elvárásnak, olvasott, látott mércének. Ezért aztán csak nagyon nehezen tudják elengedni magukat, ami viszont elengedhetetlen az orgazmus átéléséhez.
Hogy mit tegyen? A legjobb, ha nem hagyja magát megtéveszteni, és nem hisz mások meséinek, hanem minden elvárás nélkül csak hagyja, hogy megtörténjen, aminek történnie kell.

Forrás: http://www.drpandymaria.hu/orgazmus.html
Hasznos olvasmányok, cikkek, szemelvények
Magyar Szexuálterápiás és Párterápiás Egyesület
MENÜ
_______________________________________________
Főoldal
_______________________________________________
Olvasmányok - Párterápia
_______________________________________________
Olvasmányok - Szexualitás
_______________________________________________
Szexuálterápia, Szexuális zavarok
_______________________________________________
SZEXUÁLIS FUNKCIÓZAVAROK
_______________________________________________
Férfi orgazmus zavar
(gátolt férfi orgazmus, gátolt magömlés, retardált ejakuláció, elégtelen magömlés, megkésett ejakuláció)
_______________________________________________
Korai ejakuláció
(korai magömlés, korai orgazmus, ejaculatio praecox)
_______________________________________________
Potenciazavar
(erekciós zavar, erektilis diszfunkció (téves nevén: impotencia)
_______________________________________________
Női orgazmus zavarai
(orgazmus hiánya vagy késése, orgazmusképtelenség, gátolt női orgazmus, anorgazmia)
_______________________________________________
Szexuális averzió, szexuális fóbia (nem csupán szexuális "gátoltság", "gátlásosság")
_______________________________________________
Csökkent nemi vágy
(hypoaktív szexuális vágy zavar, ISD, libidócsökkenés, alacsony szexuális vágy)
_______________________________________________
Vaginizmus, hüvelygörcs
_______________________________________________
Fájdalomérzés szex alatt, előtt, közben (Dyspareunia, fájdalmas közösülés)
_______________________________________________
Nehéz elélvezés: A szexuális ingerlésre adott csökkent válasz

Olvasmányok, Érdekességek