0

Merevedési zavar, korai magömlés- Férfias csütörtök

Merevedési zavar, korai magömlés- Férfias csütörtök

Akad néhány fejezet a könyvben, amely terjedelmében kicsit eltér a többitől, néha azért, mert nem lehet rövidebben rávilágítani a jelenlegi helyzetre, és részletes kifejtést igényel a téma, máskor azért, mert ugyan közismert és érthető a probléma, de olyan sok embert érint és annyira jelentős, hogy nem szabad rövidebben, az egészségügyi háttér megvilágítása nélkül lezárni a fejezetet.

A férfi szexuális zavarok fejezete egy ilyen, nagy jelentőségű, meg nem kerülhető téma.

Miért?

Mert ma Magyarországon több mint 350.000 férfi szenved merevedési zavarban. Hazánkban ez a probléma hozzávetőlegesen minden 14. férfit érinti. Elõfordulási gyakorisága a kor elõre haladtával nõ, bár annak nem szükségszerû velejárója. A fokozottan érintettek mellett, a férfiak további 18 százaléka is gyakran tapasztal erekciós zavarokat. Gyakorlatilag minden férfinál adódik élete során múló vagy hosszabb ideig fennálló merevedési zavar. Különösen veszélyeztetettek a betegség szempontjából a cukorbetegek, az érbetegek és a hipertóniások.

Mit mutat a Szexteszt?

Azt azonnal, hogy a Szextesztet kitöltő férfi 36%-a tapasztalt már életében merevedési zavart, 17%-uk pedig éppen jelenlegi partnere mellett élt már ilyen jellegű gondot.

Az életkor előrehaladtával nő a merevedési zavar gyakorisága. 22%-ról indul és eléri a 68%-ot. Vagyis, amíg a 16-20 éves fiataloknak csak mindössze 22%-a küzd ezzel a gonddal, a 26-30 évesek között már 34%-ban fordul elő, a 41-45 évesek majdnem fele (46%-a) érintett a problémában, 60 év fölött pedig 67-68%-ra kúszik fel ez az arány.

Miért olyan ijesztő ez a szám?

Például azért, mert azok a férfiak, akik jelenlegi párjuk mellett is ilyen gonddal küzdenek, azok 34%-a meg is csalta már (jelenlegi) párját, míg a problémamentes kapcsolatokban élők csak 22%- a vallotta csalfának magát. Belátjuk, a férfi kísérletező, empirikus alkat, és szívesebben keresi meg a (külső, a rajta kívül eső) hibást, ahogy azt a Szexteszt adatai is igazolják.

Mi jellemző az ilyen gonddal küzdő férfiakra?

Például gyakrabban élnek nemi életet, úgy hogy gyakrabban térnek ki partnerük közeledése elöl… (37% a kitérő). Ugyanakkor partnereik is gyakrabban térnek ki, itt 68%-os kitérést leltünk, a problémamentes párok 50%-a helyett. Csak harmóniában szeretnek szexszelni, ritkábban önkielégítenek, és jellemzően szégyellnének segítséget kérni. További jellemző még, hogy vélekedésük szerint lehet jó a párkapcsolat rossz szex mellett is évekig. Fontos azonban megjegyezni, hogy akiknek merevedési zavaruk van, azok jellemzően idősebbek és ezek az adatok az életkor miatt is lehetnek ilyen kifejezettek, de egyébként is látszik az összefüggés. És sohasem tudjuk, hogy valójában mi hat mire, a merevedési zavar miatt gondolkodnak máshogy az emberek, vagy az életkoruk miatt, önmagában.

A Szextesztet kitöltő férfiak 28%-a válaszolta azt, hogy tartós szexuális probléma esetén sem kérne segítséget, a merevedési zavarokkal küzdők 35%-a nem fordulna orvoshoz vagy pszichológushoz. Vagyis közel minden harmadik férfi NEM kérne, nem kér segítséget. Ezek a számok elgondolkodtatóak, és ha a „kezeletlen!” zavarok, párkapcsolatra gyakorolt hatását tekintjük különösen ijesztő a férfiak saját szexuális zavaraikkal kapcsolatos attitűdje.

A férfiak a szexualitásukat, a nemi szerveik működését alapértelmezettnek tekintik, és amikor valami nem jól sül el, amikor baj van, és ez párszor meg is ismétlődik, akkor hajlamosabbak meglepődésük, rémületük és reflexes rögzülések miatt benne ragadni ebben az „ördögi körben”.

A csökkent vágyuk esetében nagyon gyorsan visszavonulnak, anélkül, hogy a valós okot elmondanák párjuknak. Persze a partner hamar észreveszi, hogy a férfi hárítja a közeledést, de pontosan a helytelen (a semmilyen!) kommunikáció miatt gyakran félresiklik a párkapcsolat.

Ráadásul sokszor a csökkent vágy mögött valódi szexuális gond rejtőzik, például merevedési zavar, amelyet inkább elrejtenek, és addig rejtegetik és kerülik a kudarcot, amíg a végén valóban elmegy a kedvük a szextől.

A ritka, az egyre kevesebb szexuális akciók száma még ritkább lesz, és a kevés szex még kevesebb vágyat eredményez. Persze csökkenhet a vágy, merevedési zavar nélkül is, hiszen a partner elutasító magatartása, a visszautasítás önmagában is okozhat nehézségeket. Persze a stressz is meglepő változásokat okozhat, ahogy bizonyos gyógyszerek és a hormonszint változások is befolyásolják. A jó hír, hogy a merevedési zavar, a korai magömlés és az ejakuláció problémái legtöbbször nagyon könnyen kezelhetőek és a terápiás sikeresség nagyon jó. Ez a szexterápia „könnyű műfaja”, mert a tünet általában könnyen és viszonylag gyorsan kezelhető és előfordul, hogy nincs is nagyon bonyolult lélektani háttere. Akadnak ugyan kivételek, de sok ilyen tünet hamar megérthető és kezelhető is. Többnyire ezek a felszínesebb tünetek a szexuálterápiás praxisban, ha lehet ilyet mondani. Akinek persze mindig is merevedési zavara vagy korai magömlése volt, az kicsivel nehezebb ügy, ott a szexualitás jelentése, gyökerei, első élmények jelentik a kulcsokat. És persze az urológiai kivizsgálás sem árt,

De mi is az a merevedési zavar?

(Régebbi nevén impotencia, de ma már ezt az elnevezést nem használjuk)

Erekciós zavar esetén a  pénisz nem képes olyan szintű merev állapotra, amely lehetővé teszi a behatolást. A merevedési zavar nem kizárólag azt jelenti, hogy nincs (hogy egyáltalán nincs) merevedés. Akkor beszélünk ilyen problémáról, ha a szexuális aktushoz szükséges merevedés vagy nem jön létre, vagy nem kellő fokú, vagy nem tart kellő ideig, és ez az állapot legalább 3 hónapja fennáll, vagy visszatérően jelentkezik. Ritka, hogy egy férfinél élete során soha ne jelentkezzenek erekciós zavarok. A férfiakban a szexuális vágy gyakran csökken merevedési zavar esetén, de azért előfordul, hogy a libidó továbbra is fennmarad. A szexuális vágy változásától függetlenül, merevedési zavarral küzdő férfiaknak nehézségeik vannak a nemi közösülésben való részvétellel, mivel vagy a hímvesszőjük nem elég merev, vagy nem elég hosszú vagy nem emelkedik fel eléggé a behatoláshoz, vagy éppen a merevedése nem tart sokáig.

Lehetséges okok:


Az erekciós zavar mögött lelki és szervi okok is meghúzódhatnak. Ha az erekciós zavar egyik napról a másikra alakul ki, az okok általában pszichés eredetűek. Ha viszont fokozatosan jelentkezik, valószínűleg szervi okokat célszerű keresni.

A szervi háttér leggyakrabban ér-eredetű zavart jelent. Ebben az esetben valamilyen betegség folytán sérül az érfalak rugalmassága, és a vérellátás zavara okoz merevedési problémát. Ilyen kiváltó ok lehet például a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, vagyis minden olyan betegség, ami károsítja az érfalakat. A csökkent rugalmasság miatt ilyenkor az erek nem tudnak annyira kitágulni, hogy létrejöjjön a megfelelő vérbőség. Óriási kockázatforrás a cukorbetegség, ami egyrészt roncsolja az ereket, másrészt neuropátiát, vagyis idegi károsodást is okoz. Mondhatjuk, hogy összességében a cukorbetegség a merevedési zavarok hátterében álló egyik legfőbb ok. Beszélhetünk még anatómiai deformitásokról, szerzett sérülésekről, esetleg idült gyulladásokról is. Utóbbiak alatt általában a prosztata és az ondóhólyag idült gyulladásait kell érteni, ezek szintén károsíthatják a merevedési képességet.

Számos gyógyszer hathat a hímvessző merevedésére, mindez elsősorban idős emberek esetében fordul elő.

Merevedési zavart gyakran okozó gyógyszerek a vérnyomáscsökkentők, az antidepresszánsok, néhány nyugtató, a cimetidin, a digoxin, a lítium és az antipszihotikumok. Bizonyos szakmák gyakorlóinál ugyancsak jellemzőbbek a merevedési zavarok. Teherautósofőrök, sokat motorozók könnyen megnyomhatják heréiket, és ez erekciós problémákhoz vezethet. Ugyancsak az okok között szerepel a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás.

Lelki tényezők között szerepel például depresszió, bűntudat, az intimitástól való félelem, nem egyértelmű érzések a szexuális irányultsággal kapcsolatban. A lelki tényezők szerepe gyakoribb fiatal férfiak körében. Bármilyen új stresszes élethelyzet, például a szexuális partner változása vagy kapcsolati, munkahelyi problémák szintén hozzájárulnak mindehhez.

Az erekciós zavar legközvetlenebb oka a teljesítményszorongás. A férfi fél, hogy nem fog megfelelni az ágyban, és ha már egyszer kudarcot vallott, legközelebb még inkább erőt vesz rajta a szorongás, ami a kudarc előrevetítéséből fakad.

Súlyos esetekben az ödipális konfliktus megoldatlansága is lehet a kiváltó ok. A férfi ilyenkor ugyanis partnerét tudat alatt anyjával azonosítja, fél az incesztustól, vagy annak büntetéseként nem merevedik.

Alkalmanként hormonális zavarok, például a tesztoszteron rendellenesen csökkent szintje is okozhatnak merevedési zavart. Hormonális eredetű problémák fiatalabb korban ritkábban fordulnak elő, általában a merevedési zavarok 2-3 százalékánál beszélhetünk ilyenekről.

Zavar esetén mi a feladat?

A válasz egyszerű és határozott: szakemberhez kell fordulni. A szükséges technikák otthoni gyakorlása néha többet árt, mint használ, valamint a tünet mögött rejtőző okot sem ártana feltárni, kicsit a helyére simogatni, különben lehet, másik tünet nőhet ki belőle.

Akad azonban egy legalább ennyire ijesztő zavar, amelynek szintén látványos, el nem maszatolható tünetei vannak. Amennyiben rémülettel tölti el a férfiakat a merevedési zavar, akkor ez a másik gond, ha lehet még inkább padlóra küldi a férfiúi önbecsülést.

Korai magömlés

A kérdés persze az lehetne rögtön, hogy mihez képest korai, ugyebár az a bizonyos magömlés?. Ha van igazság abban a viccben, hogy a nimfomán nőket a kis teljesítményű férfiak bélyegezték meg, akkor abban is lehet valami, hogy a korai magömlést a „lassan élvező” nők találták ki. De azért nem egészen. Sajnos létezik annyira korai magömlés is, hogy már a kéjbarlang bejáratánál elalél a férfi nemi szerve a látványtól, a pillanatnyi érintéstől. Esetleg, hogy csak egy-két mozdulat lehet sikeres, utána egyből a díjkiosztó jön. A magömlés azonban kontrollálható, olyan, mint a fülcimpa mozgatása, előbb-utóbb rá lehet találni. A női orgazmus-kézség is tanulható, csak míg a férfiak egy kellemes álom kíséretében azonnal megtapasztalják a gyönyört, addig a nők azt tanulják meg, hogy a gyönyör nem jön csak úgy magától: azért meg kell dolgozni. Sok férfi az első szexuális zavarnál szembesül azzal, hogy nem kapjuk készen a szex ajándékát, és megijednek, hogy valami végérvényesen romlott el, pedig dehogy!

Mit mutat a Szexteszt?

Nem kevesebbet, mint hogy amíg az összes férfi kitöltő 58%-ának voltkorai magömlése, a jelenlegi partnere mellett a kitöltő férfiak 36%-a tapasztalt már korai magömlést.

Ráadásul egy meglehetően gyakori gondról van szó, ha azt nézzük, hogy a korai magömlés a huszonéveseknék 52% -ról indul és a 46-50 éveseknék már 70%-nál tetőzik. A köztes életkorokban pedig szépen kúszik felfelé a szám..

21-25 52%

26-30 58%

31-35 62%

36-40 65%

41-45 66%

46-50 70%

A korai magömlés többnyire azonban nem egy súlyos tünet, bár vannak alattomos megnyilvánulási formái, ráadásul nagyon gyakori: hazánkban 58 százalékos gyakoriságot mutat, ezzel jelentősen megnehezítve a nők orgazmusának átélési lehetőségét. A korai ejakuláció főként tizenéves, illetve fiatal felnőtt férfiakat érint.

Mi történik pontosan?

Korai magömlésről akkor beszélünk, ha a férfi szándéka ellenére nem tudja megfelelően kontrollálni magömlésének idejét, és a hüvelybe hatolás előtt, illetve azt követően rövid időn belül, a partner kielégülése előtt következik be a magömlés. Kórosnak tekinthető az, ha az ondó kilövellése rövid időn belül ( 1-2 perc) jön létre. Semmi esetre sem kóros, ha a magömlés a bevezetést követően 3 percen túl következik be. A korai magömlés fogalma viszonylagos. Viszonylagos, mert egy percek alatt bekövetkező magömlés sem okoz semmi fennakadást a kapcsolatban, amennyiben a partnernek (is) ez idő alatt volt orgazmusa, ám egy hosszú idő után bekövetkező ejakuláció is lehet az adott partnerhez képest korai, ha annak orgazmusa később következik be.

A korai ejakuláció komoly problémát jelenthet a párkapcsolatban. Ha az ejakuláció a partner orgazmusa előtt következik be, a női partner kielégítetlen marad és sértődötté válhat, ami a partnerek közötti feszültség forrása lehet.


Melyek lehetnek az okok?           


A korai magömlés leggyakoribb oka egyértelműen pszichés. Viszonylag gyakran fordul elő serdülőknél, esetleg fiatal felnőtteknél tapasztalatlanságukból adódóan, amit tovább fokozhat a helytelen nevelés, a nemi élet helytelenségét, bűnösségét hangoztató szülői hozzáállás. Hozzájárulhat a felfedezéstől, a partner teherbe ejtésétől, a nemi úton terjedő betegségektől való félelem.

A teljesítményszorongást (főként új partnerrel való első néhány együttlét alkalmával) szintén kiváltó tényezőként említhetjük. A pesszimizmus, és az együttlétekkel kapcsolatos negatív gondolkodás tovább ronthatja a tüneteket.

A korai magömlés hátterében állhat a stressz is, amely ideiglenesen vagy tartósan megnehezíti az orgazmus kontrollját, melynek következtében az orgazmus a férfi akarata ellenére bekövetkezik.

A korai magömlésnek oka lehet a férfiszerep téves értelmezése is, amely során a férfi félreértelmezi a párkapcsolatban és a szexuális életben rá háruló feladatokat, szerepeket.

A korai ejakuláció hátterében ritkán húzódik meg testi ok, amikor mégis, a nemi szervek gyulladásai (például prosztatagyulladás) esetleg idegrendszeri rendellenességek jöhetnek szóba.

Tanulóidő

Ha nincs nagyobb baj, ha nem túl régen jelentkezett a tünet, akkor tudomásul kell venni, hogy kis gyakorlást igényel az ejakuláció kontrollálásának megtanulása. A nő élvezetét szolgáló hosszabb előjáték, esetleg a második nekifutás valamint a hideg vizes fürdő és az érzéstelenítős síkosító is segíthet a partnereket összhangba hozni. Ha azonban nagyon korai, két percen belüli az ejakuláció, valamint ez rendszeres, akkor mindenképpen orvoshoz vagy szexuálpszichológushoz kell fordulni.


Hogyan lehet segíteni?

Ha ismert, vagy bebizonyosodik a kiváltó ok (például gyulladás), annak kezelése a korai magömlést is megszünteti. Nehezebb a helyzet az eredendően fennálló korai magömléssel, mert ebben az esetben a páciens magatartása és idegrendszere erre a mintázatra állt rá, ám ilyenkor is adódnak lehetőségek.

A kezelés egyik lehetséges módja az ingerület csökkentése. Ez történhet óvszerrel is, valamint történhet érzéstelenítőt tartalmazó krémek illetve spray-k használatával.

A kezelés első állomása az orvosi vagy szexológiai rendelő, ahol az orvos, vagy terapeuta elmagyarázza a párnak a korai ejakuláció mechanizmusát, és egyszerű tanácsokkal szolgál, segít a lehetséges nevelésből, szorongásból adódó okok feltárásában.

Eredményes lehet a pszichoterápia és a szextárapia is.

A korai magömlés kezelésére nem érdemes pszichiátriai gyógyszereket alkalmazni. Bár valóban van ezeknek a gyógyszereknek olyan mellékhatása, amely az orgazmushoz vezető időt növeli, és így valóban hat a korai magömlésre is, ám fontos látni azt, hogy ezek olyan pszichiátriai gyógyszerek, amelyeknek egyéb hatásuk is van, és az orgazmushoz vezető ok csupán mellékhatás.

A férfi orgazmus zavar, a gátolt férfi orgazmus leírás:


A férfi a nemi együttlét alatt a normális szexuális izgalom és ingerlés mellett sem tud, vagy kellő időben nem tud eljutni a kielégülésig, orgazmusa és magömlése gátolt, késleltetett. A nőket ez rossz érzéssel tölti el, mert úgy érzik, nem tudnak örömet okozni párjuknak. A gátolt magömlés nem jelenti azt, hogy a férfi képtelen éjszakai magömlésre, illetve önkielégítés során az ejakulációra.


Jóval ritkább zavar, ám nem kevésbé rémületes a férfiak számára a következő orgazmus zavar:

A gátolt férfi orgazmus:


A férfi orgazmus zavar ritkán fordul elő, legalábbis olyan gyakorisággal, hogy már szexuális problémaként kelljen kezelni. A férfi lakosság körülbelül 2%-nál van jelen. Férfiaknál a kor előrehaladtával az orgazmus eléréséhez szükséges idő általában megnő, ez így természetes, gond akkor van, ha ez az idő valóban annyira elnyúlik, amely mellett az aktus már nem tartható fenn, vagy teljesen elmarad az ejakuláció.

A férfi orgazmus zavar, a gátolt férfi orgazmus lehetséges okai:


A férfi orgazmus zavart lelki és biológiai tényezők is okozhatják. A lelki tényezők között az egyik nagyon fontos elem a család. Egyes családoknál a mai napig előfordulhat a szexualitás olyan mértékű tagadása vagy túlzott merev vallási nevelés, amely a betegség kialakulásához vezethet. A szorongás, különösen a teljesítményszorongás is vezethet gátolt magömléshez. Amikor férfiben túl erős a megfelelés iránti vágy valamint bizonyítani szeretne partnerének, szintén előidézheti a gátolt ejakulációt. Ám legalább ennyire erős a hatása a félelmeknek és a bűntudatnak is.

Biológiai tényezők között szerepelnek a hormonok. Megfigyelhető az alacsony tesztoszteron hormonszint összefüggése a megkésett ejakulációval.

Továbbá az alkohol és bizonyos szorongásoldó, és antidepresszáns gyógyszerek is gátolhatják a magömlést. Szervi eltérés következtében is kialakulhat orgazmus zavar. Ilyenek például a kismedencei tumorok, a fejsérülés és a gerincvelői sérülés.

A korai magömlés és merevedési zavar – ahogy a nő látja, és ahogy a férfi

Bármelyik probléma is érintse a férfiakat, a szextől bizony elmegy a kedvük, és úgy tűnik, mintha velünk, nőkkel lenne bajuk, pedig mielőtt önmagunkat vádolnánk, vagy eszeveszett tempóban magunkban keresnénk a hibát, érdemes tudni valamit a férfiakról: nagyon hiúak a szexuális teljesítményükre. Ám ezt nekünk, nőknek nem is olyan könnyű tudatosítani, hiszen közülünk sokan nem készen kapták az orgazmust, hanem hosszú idő kísérletezései és sok-sok gyakorlás állt már a hátuk mögött, mire elérték. Nos, a férfiak pubertás kora egy kellemes álom kíséretében ajándékba kapott ejakulációval kezdődött és nem a gyönyör elérése volt a gond, hanem éppen az, hogy hogyan rejtsék el az úton-útfélen jelentkező tünetetekkel: azzal a bizonyos dudorral a nadrág elején. Be kell látnunk, hogy ez, a határok nélkül áramló szexuális energia, a potencia határozott megnyilvánulásai el is hitetik a férfiakkal, hogy ők ezen a területen (is) nagyon erősek, aztán az első negatív tünet padlóra küldi ezt a vigyorgós magabiztosságot. Abban a pillanatban, mint elveszítik a kontrollt, megijednek, és ezzel a z ijedelemmel talán nem is lenne gond, de eltitkolják a jelentkező tünetet és a félelmeiket is, többnyire még maguk előtt is, így a probléma nem az ami (amely a legtöbb esetben gyorsan kezelhető lenne), hanem mindez a szexuális vágy csökkenésben, a partner hibáztatásában, a szex szituk elkerülésében nyilvánul meg. És csak komoly végszükségben jut eszükbe, hogy ezt például lehetne kezelni, de addigra már számos kapcsolati problémával ijesztették halálra a másik felet.

Pedig, és ezt így ebben a könyvben sem árt határozottan tudatosítani a felekben a szexuális problémák jelentős része rövid idő alatt, nagyon jól kezelhető, és nagy kár, idő és energiaveszteség, ha a problémával küzdő férfi nem néz szembe a problémával, és esetleg rámegy a kapcsolata, illetve nagyon komoly önértékelési zavarokat is begyűjt egy olyan gond mellé, amely adott esetben lehet három hónap alatt rendbejött volna.

A szexualitás egy intim kommunikációs csatorna – így nincsenek rá univerzális receptek. A konkrét leírások mégis hasznosak lehetnek, mert tippeket adnak és mert erről a témáról sokszor túl általánosan esik szó. A hiteles, gátlásoktól mentesen megfogalmazott írások másik nagy előnye, hogy elősegítik a téma kommunikációját azzal, hogy bővítik a kifejezések eszköztárát. A szexről sokszor vagy túl tudományosan és szárazon, vagy túl puritán stílusban szokás beszélni. A változatos kifejezések és a hiteles, konkrét írások tehát még akkor is hasznosak, ha tudjuk, a szex egyáltalán csak nem technika kérdése.Lássunk belőle néhány példát:

Férfias csütörtök

Néha a legnagyobb lelkesedés mellett is megesik, hogy a férfiasság egyszerűen csődöt mond. Olyanokkal is, akiknek addig soha semmi gondjuk nem volt még az erotikával, mi több olyanokkal is, akik eszeveszetten büszkék potenciájukra…

Olyan történeteket gyűjtöttünk össze, ahol a pasik, máig keresik az okát a pillanatnyi áramszünetnek.

Szakemberek szerint persze több, jól megragadható oka lehet az ilyen balesetnek, például az alkohol és az is, ha valaki görcsösen mozdul rá a helyzetre, ha valaki túlságosan, vagy túl sokáig vágyakozik valakire, és aztán, amikor beteljesülhetnének végre a vágyak, a teste akkor hagyja cserben…..

A „nászéjszakai impotenciának” nevezett jelenség nem ismeretlen a szexológusok előtt, és sokkal gyakoribb jelenség, mint ahány eset „napvilágra” kerül,, hiszen éppen azért, mert múló, vagy csak egyszer-egyszer előforduló kudarcról van csak szó, a legtöbb esetben nem hagy mély nyomot se a férfiban, se partnerében. Ennek ellenére a kínos szituáció emléke szinte biztos, hogy sokáig kísértheti a férfibüszkeséget.

András, 34 éves, asztalos

„Enikő volt álmaim nője. Gyönyörű alakjával, igéző szemeivel, és kedvességével első pillanatban lenyűgözött. Amikor megismertem, egy se vele-se nélküle kapcsolatban élt egy olyan pasival, aki –szerintem- csak kihasználta Enikőt, aki nem becsülte meg, és aki túl sok boldogságot nem nyújtott számára. Majd fél évig tepertem, mire elhitte, hogy én komolyan gondolom vele a kapcsolatot, és olyan nyolc hónap huzamos várakozás és folytonos vágy után került sor az első szexre. Ahol csúfos kudarcot vallottam. Se előtte, se utána nem volt ilyen gondom, de akkor úgy éreztem, azonnal elnyel a föld. A csókolózásnál még nem volt gond, szépen fickósodott a dolog, de mire behatolhattam volna, egyszerűen elmúlt a lendület. Nagyon szégyelltem, nem is szólva arról, hogy előtte hosszasan leveleztem Enikővel, ahol részletesen leírtam, milyen módon és milyen hosszan fogom kényeztetni… szóval a szenvedély csak úgy sütött a levelekből, miközben a valóságban egyszerűen csütörtököt mondtam…..”

Máskor túl nagy a kihívás:

Zoltán, 26 éves, tanuló

„ Mint minden srác, én is sokat fantáziáltam arról, hogy milyen lehet, amikor egyszerre két vagy még több nő vágyait kell teljesítenem, illetve ha több csaj keresné az én kedvemet. Na szóval sokat játszottam a gondolattal, még egyféle „menetrendet” is kidolgoztam, hova nyúlok, hol érint meg az egyik, miközben a másik melleivel játszok.. ilyesmi… és persze hagytam helyet a sponteanitásnak, ám a lényeg az volt, hogy valami fantasztikusan klassz szitunak képzeltem a hámas szexszet.

Aztán egy egyetemi bulin úgy alakult a dolog, hogy két lánnyal is összejöttem, és látszott őket nem bántja a dolog, hogy mindkettőjükkel kavarok…. Nálam kötöttünk ki, és még mindig pocsékul érzem magam, ha felidézem a velük töltött néhány órát, mert olyan cikis helyzetben még életemben nem voltam. Finoman fogalmazzak? Na, egyáltalán nem állt fel, semmilyen merevedést nem tudtam produkálni, ott hevert mellettem két csaj, akik közül az egyik azért átlagon felül volt szexi.. és semmit, de semmit nem éreztem. Ráadásul, egy szakra járok az egyikkel, és hiába mondta el azóta már tízszer, hogy semmi baj, meg diszkrétek maradnak… ha meglátom őt, vagy őket, a mai napig azt képzelem, hogy összesúgnak, kinevetnek a hátam mögött…”

Olykor valóban az alkohol a gond, és a kudarc azokat sem kerüli el, akik rutinos nagyivók….

Viktor, 41 éves

„Soha nem volt gondom a szexszel, és kamaszkorom első néhány esetlen próbálkozása után mindig úgy ment minden, mint a karikacsapás….

Egy alkalommal azonban egy nyári esküvőn voltunk az akkori párommal. Hatalmas volt a hőség, és mire beállt az este, rengeteg hideg sörön voltam már túl. Jelzem, nekem a piával se voltak gondjaim, és akármennyit is ittam, a férfiasság azért az, működött.

Csak akkor nem… egy lassú szám közben éreztem, hogy a párom beindult, csábított minden mozdulata, és mi tagadás, én is felizgultam… Kisettenkedtünk a kocsihoz, hogy lerendezzük a dolgot, ám mire lekerült rólunk a ruha, elmúlt minden vágy belőlem. Ott ültünk alsónemű nélkül a légkondis kocsiban, és csak röhögni tudtam a helyzeten, hiszen szex helyett legszívesebben aludtam volna…. Baromi kínos volt, nem is maradtunk együtt azzal a csajjal.”

Csillagszóró?

A váratlan gyorstüzelés is okozhat kínos pillanatokat, főleg akkor, ha előtte a partner ennél minőségibb, hosszasabb kényeztetést kapott kedvesétől. A csak ritkán jelentkező, és éppen ezért sokkot okozó túl korai orgazmus hátterében hasonló okok állhatnak: alkohol, nem megfelelő környezet, görcsös, eltúlzott vágyakozás.

Roland, 32 éves autószerelő

„Sacival már három éve éltünk együtt, amikor először alakult úgy, hogy munkája miatt három hetet külföldön kellett töltenie. Persze naponta beszéltünk telefonon, láttuk egymást kamerán… és bármennyire is nehéz volt a várakozás, ahogy múltak a napok egyre jobban éreztem, hogy csak ez a lány kell nekem…. Nagyon hiányzott. A kedvessége, a melegsége, a mosolya és persze a teste… ahogy telt az idő egyre jobban vágytam rá. A video-szexet nem nekem találták ki, így három szex-mentes hét után, alig vártam, hogy belépjen az ajtón. Olyan vággyal támadtam rá, mint még soha…. És legnagyobb megdöbbenésemre, alig egy perc után robbant a gyönyör bennem…. Ciki volt, de Saci jót mulatott a dolgon, és azért azt is éreztem, hogy tetszett neki ez az eszeveszett vágyakozás….”

Gergő, 28 éves, biztonsági őr

„Igazából én akartam nagyon a szexet, ott és azonnal Elizával, és a kórházban, ahol akkor dolgoztam, helyszín is akadt a gyors légyotthoz. Egy félreeső kis szobában találkoztunk, Elizának volt kulcsa hozzá. És én azt hittem, bármilyen helyzetben fickós maradok és majd neki is klassz lesz a dolog. Hát nem így volt…. Csókolóztunk, simogattuk egymást, és egyszer csak azt éreztem, hogy ennyi, még csak be se jutottam, a tenyerében, alig egy perc alatt elsült a fegyver….. hogy miért? Máig nem tudom… talán a helyszín, talán túl nagy volt az izgalom….. és persze azért kudarcként éltem meg, és az is volt.”

Mi lehet az ok?

A férfiak „sikertelenségének” hátterében általában lelki okok állnak, pl.: új partner, félelem a kudarctól, teljesítés érzésének kényszere, stb.

Az ilyen problémák gyakran maguktól megszűnnek, amint megismerik egymást a párok, összeszoknak, és elmúlnak a kezdeti félelmek. Az évekig tartó szexuális problémák hátterében párkapcsolati problémák állhatnak, ilyenkor érdemes lehet szakember segítségét igénybe venni. A legfontosabb az, hogy a párok tudjanak beszélni a problémákról, m ár ez is sokat segíthet, akár a probléma megszüntetésében, akár első lépésként.

És egy cikk arról, hogy hogyan lehet egymásra hangolódva, azonos időben eljutni a vágyott gyönyörig:

Az esti gyors – Ha megint elment az orrod előtt…

Tudjuk, hogy a srácok sec perc alatt eljutnak a „helló”-tól a zéróig, de a lányoknak ennél azért többre van szükségük. Ha azonban képes vagy lassítva lejátszani, amint Colin Firth vizes ingben kilép a tóból a Büszkeség és balítélet klasszikus jelenetében, a pasidat is képes leszel visszafogni picit, miközben magadnak gyorsabb tempót diktálsz. Bebizonyítjuk: nem csak a lányregényeknek lehet happy end a végük!

Gyorsulj fel!

Emlékszel, mikor a Varázsige: I love you című filmben Julia Roberts könnyedén elélvezett attól, ha egy férfi a tarkójára lehelt? Hiszed vagy sem, a nyakad tele van idegvégződésekkel. Engedd oldalra a hajad, és ha nem érti a célzást, bátran biztasd őt: „Csókold a nyakamat, édes…”. Ez után nincs más dolgod, mint kitartóan nyögdécselni, hogy értse: megtalálta a sárga utat Smaragd Város felé.

Lassítsd le!

Ne engedd, hogy túl mélyre menjen… és most még csak a csókolózásra gondolunk! Egy friss kutatás szerint a női nyál olyan hormonokat tartalmaz, amelytől nem csak a srácok agya durranhat el könnyedén. Hogy ne kelljen a szexet éjszakai ágyneműmosásra cserélned, csókold őt az ajkaiddal – nem, nem azokkal – gyengéden, és ha bevadulna, egész nyugodtan szólj rá: „Most én diktálom a tempót! Dőlj hátra, és élvezd.”…csak nehogy a „d”-t „z”-re cseréld…

Előjáték-szenvedély

Gyorsulj fel

Ha érzed, hogy nehezebben tartja vissza magát, mint Lady Gaga a paróka üzletben, nyomj egy kis síkosítót az ujjaira, és vezesd őt a titkos barlangodba – ahol te jól ismered az elásott kincs felé vezető utat. Mozgasd az ujjait körkörösen, mintha maszturbálnál, és meglásd, egyszerre látjátok majd meg a fényt az alagút végén.

Lassítsd le!

Ha rámarkolsz a lényegre, tarts az ujjaid a tövénél, itt ugyanis sokkal kevésbé érzékeny. Ha mozgatod a tenyered, akkor se csúsztasd fel egészen a csúcsig – így ugyanis őt magát is azonnal a csúcsra juttatnád. Erőteljes fogás helyett tarts lazán az ujjaidat, és csak akkor szorítsd meg, ha te is készen állsz kitűzni a zászlót.

Ami a szíveden, az a szádon…

Gyorsulj fel!

Vezesd a mutató és középső ujját a hüvelyedbe, miközben a kézfeje lefelé néz, és kérd meg, hogy fektesse az állát a tenyerébe. Így izgathatja a G-pontodat a fürge ujjakkal, miközben a nyelvével ingerelheti a csiklódat.

Lassítsd le!

Ha orális szexre kerül a sor, gondolj a biliárdra: ne a dákóra figyelj, inkább koncentrálj a golyókra. Ha mégis a nyelvérzékedet fejlesztenéd, inkább csókolgasd és nyalogasd, mind szívd, így nem csak késlelteted az örömet, de mikor végre hagyod, hogy beteljesedjen, biztosan ötöst ad majd a nyelvvizsgádra.

Akció-reakció

Gyorsulj fel!

A cowgirlöknek a csődörök és a bikák is szót fogadnak: lovagold meg, így te irányítod a tempót, a mélységet és az intenzitást is. Ám ahelyett, hogy fel-le vonaglanál, csúszkálj előre és hátra, így a csiklódat közvetlenül ingerelheted a nyergén… yee-ha!

Lassítsd le!

A pasik olyanok, mint a sorozatgyilkosok a buta tini filmekben: minél mélyebbre döfnek, annál jobban élvezik. Épp ezért öleld a lábaiddal a fenekét, és szorítsd erősen, hogy ne tudjon túlságosan kicsúszni belőled, vagy túl mélyre hatolni. Ha misszionárius pózban szeretkeztek, markolj rá a fenekére, és irányítsd a karjaiddal… így a Sikoly elmarad, de örökké emlékezni fog rá, mit tettél idén télen.

Itt a vége – menj el véle

Gyorsulj fel!

Mikor érzed, hogy a vége felé közelít a filmetek, de te még nem tudod, mi legyen a végszavad, gondolj a kedvenc mozid szexi jelentére – amitől úgy beindulták, hogy már a kóládban lévő szívószálra is ráharaptál. Biztosan neked is van olyan fantáziád, amely olyan forró, hogy a popcorn is kipattogna tőle. Használd bátran – nem kell tudnia, hogy az utolsó másodperceket nem vele, hanem Brad Pittel töltötted.

Lassítsd le!

Ha kapkodni kezdi a levegőt, és egész testében remegni kezd, gyorsan válts pozíciót, és csókold az ajkait – ezzel ismét időt nyerhetsz. Ha pedig már szinte visszafordíthatatlan a dolog, markolj rá a pénisze tövére, és szorítsd erősen, így szó szerint visszatartod a vulkánkitörést, és neked is lesz időd felforrósodni.

admin

Leave a Reply