0

Amikor elmenni, de maradni is nehéz: a se vele, se nélküle kapcsolatokról.

Amikor elmenni, de maradni is nehéz: a se vele, se nélküle kapcsolatokról.

Biztos mindenki tapasztalt már magán, vagy a környezetében ilyen helyzetet. Kiszállni nagyon nehéz, a kapcsolat tele van játszmákkal, az érzelmek majd’ kettészakítják az egyik, de többnyire mindkét felet. Ezek a kapcsolatok határokat sem ismernek, időnként félelmetes akadályokon át, minden szabályt felrúgva közelednek egymáshoz, máskor pedig a párkapcsolat kereteit feszegetik és abból lógnak ki ott, ahol lehet. A héja-nász típusú kapcsolatok játszma-elemzését megkönnyíti nekünk a téri-érzelmi kapcsolati tér megfigyelése.

Két ember között húzódó teret sokféle szempontból érdemes megvizsgálni. Ám az egyik legérdekesebb, tagadhatatlanul a közeledések és távolodások vizsgálata. Ezek a mozgások azonban nem feltétlenül a valódi, fizikai távolodások vagy közeledések, tehát többnyire nem a térben jelennek meg, hanem sokszor az érzelmekben vagy a beszédben. Ide tartozhat például a másik fél vagy a kapcsolat leértékelése, esetleg méltatása, de ide tartozik a megosztozás minden megnyilvánulása és említése, az együttérzés, a másik érzelmeinek ismerete, a kitárulkozás. Jellemzőjük, hogy többnyire, és amikor épp erre van szükségük, remekül ismerik is a másik mély, belső érzelmeit, ez a képesség nem is árt, hiszen nagyon nagy hullámokat lovagolnak meg, minden előre jelezhető szabályosság nélkül.

Megfigyelhető, hogy aki ilyen kapcsolatban él, annak kommunikációjában is megjelenik, ráadásul akár egy-egy mondaton belül a közeledés és a távolodás

Egyszerre közeledik és távolodik:

„Úgy elemészt a szenvedély” „Szinte fáj, úgy szeretem” „Odajön nemet mondani!”

További jellemzőjük az ambivalencia, a kettősség, és hogy a közeledések és a távolodások nem eléggé egyértelműek, illetve a kapcsolatban a jelzések ettől nem mutatnak egy, meghatározó irányba:

Például csak azért ír sms-t, hogy elmondja, most aztán szakítani fog, vagy hogy leértékelje a párját és ez kettőség rendszeres a kapcsolatban. Esetleg ír egy levelet, amiben a kapcsolat megszakítását kéri, de közben a levélben az egekig magasztalja a kapcsolatot, és szép szavakkal méltatja szerelmét. Normális esetben a szakításoknak természetesen sajátossága a gyász és ezzel az ambivalencia is együtt jár, de vannak, akik ezt nagyon hosszú ideig képesek úgy „játszani”, valódi szakítás nélkül, hogy igazi nyugalmi időszak valaha is lett volna a kapcsolatban.

Hogyan juss dűlőre a se veled, se nélküled kapcsolatban?

  • Kerüld az ambivalenciát!

Utasítsd el a kettőséget, és te magad se ess abba a hibába, hogy esetleg többértelmű üzeneteket „küldj”. Fordíts időt arra, hogy észre vedd a kettősséget és kérj mindig pontosítást a társadtól, milyen irányba halad, mit szeretne valójában?

  • Közeledésre közeledés, távolodásra távolodás a helyes válasz!
  • Az ilyen kapcsolatot kialakító személyek jellemzője, hogy közeledésre távolodással, távolodásra pedig közeledéssel reagálnak. Szállj ki a gumikötél húzásból! Ha közeledik, közeledj mindig következetesen, ha pedig távolodik, nos, távolodj, és tedd egyértelműen.

Vannak természetesen létrejövő távolságok, időről időre a kapcsolattal együtt jár, hogy a felek felveszik magukba azt, amit egymástól ellestek és kiviszik a nagyvilágba az új személyiségüket. És vannak olyan távolságok, melyek jelzésértékűek. A kettőt nem könnyű elválasztani, a kulcs az, hogy a távolodás értelmét találják meg a felek.

Egyszerűen nem vettem észre, hogy baj van, hogy már nem szeret a pasim”…- állítják sokan, pedig nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy olvasni tudjunk az árulkodó jelekből. Hiszen annak, hogy a kapcsolatnak lőttek, vagy legalábbis a szakadék szélén tántorog, érzékelhető, üvöltő jelei vannak, ahogy a következő cikkből ez kiderül:

10 üvöltő jel, hogy a pasid távolodik

Persze ha a jelek közül csak egy-kettő áll fenn, egyáltalán nem biztos, hogy nagy a baj, bár azok megléte is felhívhatja a figyelmed arra, hogy ideje nagyobb energiákat megmozgatva, új lendületet vinni a kapcsolatba, esetleg arra is, hogy változtatni kell a kommunikáción, mielőtt eldurvul a helyzet, ám nem feltétlenül jelenti a párkapcsolat végét. Ugyanakkor, ha az alábbi listából legalább hat jel egyidejűleg érzékelhető, a legjobb, ha azonnal átgondolod, hogy ez a távolodás most a kapcsolatotokhoz szükséges energiákat mozgósít, vagy figyelmet igényel. Fontos, hogy időben észre vedd egy, a tudatalatti szinteken zajló játszma szereplője vagy (és a legtöbbször te is belemész a játékba…, ez ettől veszélyes és okozhat mély sebeket), ám ha hajlandó vagy lelépni a kijelölt pályáról és más színterekre váltasz, a helyzetet is változásra bírhatod.

Listáztuk a 10 legszembeötlőbb jelét annak, hogy a pasid éppen távolodik tőled:

  1. Soha, de soha nem ér haza vacsorára, állandóan túlórára hivatkozik, és úgy általában egyre kevesebb időt tölt veled. Ez persze csak akkor nem tartozik a jelek közé, ha már a megismerkedés pillanatától kezdve tudod róla, hogy munkamániás, és a közös esti vacsorák elmulasztása párodnál egy életforma következménye, nem annak az üzenete, hogy nem vágyik a társaságodra. Egyéb esetben, ha ez egy új szokás (és még csak nem is egy általad is ismert és támogatott projekt része) ideje átgondolnod, miért hasznos számára a távolság.
  1. Kizárólag olyan programokat szervez vagy vállal be, amelyre téged még véletlenül sem vihet magával. Megsokasodnak a kanmurik, a céges bulik és az extrém sport-programok. Olyan barátok bukkannak fel, akikről életedben nem hallottál, esetleg egy hónapon belül a harmadik zártkörű érettségi találkozójára készül, vagy két hétre eltűnik a maláj dzsungelben (oda csak belevaló haverok jöhetnek édes)…
  1. Kitér a szex elöl, fáradtságra hivatkozva hamarabb ágyba bújik és nem lelkesíti már az sem, ha szexi fehérneműben csábítgatod…Ez nem nagyon igényel kommentárt… ha nincs tűz, ha nincs már benne vágy feléd, ha újra meg újra megalázó helyzetbe kerülsz azzal, hogy visszautasít és soha nem kezdeményez, akkor érdemes átgondolni, hogy más területeken hogyan zenél a kapcsolat.
  1. Látszólag ok nélkül hiper- érzékennyé válik és minden jelentéktelen mondatodra megsértődik. Nem vevő többé a humorodra sem. Ha nem nevet többé a poénjaidon, pedig eddig azonnal kontrázott, ha azt érzed, nem tudsz már elég halkan, lábujjhegyen lépkedni körülötte, hogy ne bántsd meg, akkor bizony valamilyen érzelem kitörése van készülőben.
  1. Minden tettedbe, szavadba beleköt. Kritizál, elégedetlen veled, teljesíthetetlen elvárásokat fogalmaz meg, például azt szeretné, hogy azonnal fogyjál le 15 kilót, ne egyél annyi csokoládét, tanulj meg két hét alatt eszperantóul…. Mert ha nem… és itt lebegteti a fenyegetést… véget vet a kapcsolatnak… ám ezt nem mondja ki, de figyeli vergődésedet. A leértékelés és a kapcsolat végtelenségébe vetett hit kéz a kézben járnak egymással.
  1. Nem figyel rád: nem veszi észre, ha új ruhád vagy frizurád van, soha nem dicsér meg semmiért, és tulajdonképpen levegőnek néz, érzed, mindegy neki, hogy éppen tőle távol vagy közel létezel. Vannak jó távolodások. És vannak másmilyenek is. Nem könnyű a kérdés.
  1. Nem bújik hozzád „csak úgy”, elmaradnak a puszik és a váratlan „támadások”. Képes napokig úgy tenni-venni melletted, hogy nem ér hozzád. Ez a jel, lehetne egy kicsit kopottabb, fáradtabb, hosszabb kapcsolat üzenete is (és akkor is érdemes felfigyelni erre, változni és változtatni), ám ha sok más jel mellett bukkan fel, tedd fel magadnak a kérdést, hogy mióta van ez a tér köztetek.
  1. Türelmetlenné válik, állandóan sürget, esetleg mások előtt beszól neked. Ha ez eddig nem volt jellemző rá, és tulajdonképpen a személyiségétől is távol áll, és ez a terület nem volt aknamező számodra eddig, akkor érdemes utánajárni, mi okozza a látszólag ok nélküli türelmetlenséget, a feléd irányuló lappangó dühöt és az állandó feszültséget.
  1. Ha a közös jövőről ábrándozol hangosan, csak a vállát vonogatja, esetleg beleköt az általad rajzolt jövőképbe: nem mondja ki, hogy veled nem… de érzékelteti, ez neki így nem jön be…Ha ezt tapasztalod, itt az ideje rákérdezni határozottan, mi nem tetszik valójában: a kertes ház ötlete, vagy a kertes ház ötlete veled?

10. Hónapok óta nem mondja ki magától azt a szót: szeretlek…. Még akkor sem, ha te

rákérdezel, kitér a válasz elöl, vagy elhumorizálja azt, esetleg hányavetin

visszakérdez: „Miért, nem érzed???” Nos, ez esetben nagy valószínűséggel nem,

valóban nem érzed a szeretetét.…

admin

Leave a Reply