Merevedési zavar

Ismeretek , gyakorlati tanácsok  olyan esetekkkel kacsolatban, amelyeket nem mindig tudunk megoldani tapasztalatok hiányában.
Sokszor elveszítjük a partnerünket a gyakorlatlanságunk miatt.

Talán segít az a néhány ismeretterjesztő anyag , amelyeket közreadunk (lent olvasható a témajegyzék).

Az okok megkeresése a legfontosabb, és az őszinteség és bátorság hogy tanácsot merjünk kérni. Mivel sok oka lehet a jelenségnek segítséget kell kérni, titkolózni és várakozni nem érdemes.

Hogyan következik be a merevedés

A merevedés - a kemény hímvessző - egyszerűen a testi komfort és a felizgulás (nemi izgalom) jele. Nem kell sok felizgulás a merevedés előidézéséhez, különösen fiatalabb férfiaknak.
A férfiaknak alvás közben általában vannak merevedéseik. Ezek olyan álmokhoz társulnak, amelyek három vagy négy alkalommal fordulnak elő minden éjszaka - akár emlékszik rá valaki, akár nem. Ez a nőkkel is megtörténik. Ha egy nő álmodik, nemi szerve (a csikló) megduzzad, hasonlóan ahhoz, ami a hímvesszővel történik a merevedés folyamán.

Ha álmai bármiképpen is szorongást keltenek vagy félelmetesek, nem jön létre merevedés.
Amikor merevedéssel ébred, még benne van egy álomciklusban. Merevedésének semmi köze ahhoz, hogy telt a húgyhólyagja. De nem is mindig a felizgultság jele.
Fiatal férfiak nagyon gyorsan érhetnek el merevedést - erotikus történetek, képek vagy fantázia által - vagy csak a szexre gondolva. Ahogy azonban a férfi jóval idősebb lesz, több időre, ingerlésre vagy manuális segítségre lehet szüksége hozzá.

Hogyan működik?
A merevedés elérésében szerepet játszanak mind testi, mind gondolati összetevők. Ezek részei az Ön partnerkapcsolatának, és ugyancsak befolyásolhatják nemi egészségét.

Mi kell a férfinak a merevedéshez?
Egészséges véredények a szervezetben, hogy a vér a megfelelő módon áramoljon.
Ne legyen idegkárosodás pl. a csípő és a has tájékán, vagy magukban a nemi szervekben.
Megfelelő mennyiségű speciális hormon, amelyeket a vér továbbít, és amelyek befolyásolják a nemi szerveket.
Elégedett és vidám életfelfogás, minél kevesebb stressz.
A nemi izgalom a merevedés legfontosabb kiváltója. Ez lépésről lépésre haladó folyamat, amelyet azok a vegyületek hoznak mozgásba, amelyek mindig jelen vannak a szervezetben arra várva, hogy akcióba léphessenek.

A folyamat a következő:


Csaknem minden férfi aggódik hímvesszőjének mérete miatt.
Nem egy kultúrában úgy tartják, hogy a potenciát, a férfiasságot és az általános erőt a hímvessző mérete határozza meg.
Ez téves elképzelés, mivel a hímvessző a külső hőmérséklettől, az ember belső érzéseitől és a pillanatnyi körülményektől függően állandóan változtatja méretét. Az Ön hímvesszője is összezsugorodik a félelemtől és a hidegtől, miközben nagyobbnak tűnik meleg, kellemes légkörben. Mégis gyakori, hogy férfiak nyugalmi helyzetben próbálják a magukét a másokéval összehasonlítani. A másokkal való összehasonlításra talán nem is lehet rosszabb helyet találni, mint egy vizeldét vagy egy közös zuhanyozót.
Csaknem lehetetlen megítélni a hímvessző merev méretét akkor, amikor az nyugalmi állapotban van és petyhüdt. Annak ellenére, hogy minden hímvessző fizikailag eltérő, merev és kemény állapotban többé-kevésbé ugyanakkora nagyságúak.

Amikor a hímvessző merev, átlagos hossza mintegy 12-17 cm.
Egy kicsinek látszó hímvessző jelentősen megduzzadhat ahhoz, hogy merev legyen. Egy látszólag nagy hímvessző kevesebbet duzzad. Végül is a teljes merevedéskor mindkét típus többé-kevésbé ugyanolyan méretű lesz.
A méret megtévesztő lehet a különböző felépítésű férfiak esetében. Egy kis termetű, vékony felépítésű férfinak lehet nagynak látszó hímvesszője. Egy nagydarab, testes férfi hímvesszője meg kisebbnek tűnhet.

Az eredmény a kilövellés, orvosi néven az ejakuláció.
Az ondónak ez a hirtelen kispriccelése néhány másodpercig tart. Ezt különféleképpen lehet érzékelni attól függően, mennyire intenzív volt az izgalom.

Azoknál, akik gyakran közösülnek és az mindig kilövelléssel végződik, érzéseinek erőssége és a magváladék mennyisége egy ideig csökkenhet. Amikor a szervezet néhány óráig vagy napig pihen, az ondó mennyiségének vissza kell térnie a megszokotthoz. Általában naponta egy bizonyos mennyiségű ondó képződik a testben. Az ondó egyforma ütemben termelődik a szervezetben mindaddig, amíg a férfi jó egészségi állapotban van. A férfi élete során végzett közösülések száma nem befolyásolja a szervezet által termelt ondó mennyiségét.
Néha a nemi érzés intenzitása olyan nagy lehet, hogy az izomrángás átterjedhet a végbélre, rövid éles fájdalmat okozva ott - ez normális.
Néhány férfinak nehézségei vannak a kilövelléssel. Lehet, hogy az ondó a hólyagba jut és nem kifelé a hímvessző csúcsán. Ennek helyrehozása céljából szükségessé válhat orvoshoz fordulni.
Sok férfinál túl hamar következik be a kilövellés. Még azelőtt végeznek, mielőtt partnerük átadhatná magát a szexuális élmény sodrának és ritmusának, ami őt is eljuttatná az orgazmushoz. A kilövellés visszatartását meg lehet tanulni, és ez hozzájárulhat a kölcsönösen kielégítő kapcsolathoz a partnerrel.
Minden férfinél normálisnak tekinthetők a "nedves álmok", vagy kilövellés alvás közben egy erotikus álom folyamán. Ilyenkor a szervezet alvás közben, önmagától bocsátja ki a normálisan termelődött ondót.

A hímvessző felépítése

A hímvessző a húgycsőből és három, merevedésre képes hengeres testből áll. Ezek közül a szivacsos test a húgycsövet öleli körül, a két nagyobb méretű barlangos test pedig felül - a szeméremcsonthoz tapadva - egymás mellett helyezkedik el. A hímvesszőt a makkig bőr borítja, mely önmagába visszahajló réteget képez a makk felett. Ezt a felső részt fitymának hívjuk. A fityma a makk alsó részéhez vékony bőrnyelvecskével (ún. fitymafék, kantár) tapad.

A szivacsos test két vége kitüntetett szerepet játszik a szexuális életben: elől a makkon számtalan idegvégződés található, ezért rendkívül érzékeny és képes az erotikus ingerek továbbítására, míg a hátulsó rész kitágul a sperma kilövellésekor, ami intenzív örömérzetet biztosít a férfi számára.

A barlangos testeket apró rekeszek ezrei alkotják, amelyek képesek vérrel feltöltődni, ezáltal megnagyobbodnak és megkeményednek. Létrejön az erekció, melynek lényege, hogy a hímvessző képes legyen a nő hüvelyébe juttatni a hímivarsejteket.
Az ejakuláció során a spermiumok a húgycsövön haladnak át. A húgycső a vizeletkiválasztó-rendszerhez tartozik és a hímvessző teljes hosszán végighúzódik.

A merevedés kialakulása

Amikor olyasmit látunk, hallunk vagy érzünk, ami "szexuálisan izgató", az agyban egy speciális hormon szabadul fel, melynek hatására a hímvessző érfalában lévő izmok elernyednek. Amikor ez bekövetkezik, a pénisz hosszában végigfutó két csőszerű üreg (barlangos test, latinul corpus cavernosum) megtelik vérrel. Ennek következtében a hímvessző kitágul és megmerevedik. Miközben a barlangos testek kitágulnak, nyomást gyakorolnak azokra a vénákra, amelyek a vér hímvesszőből történő kiürítéséért felelősek, ezáltal a vér beszorul a barlangos testekbe és a pénisz merev marad.

Az izgalmi állapot kísérőjelenségei a heves szívdobogás és a szapora légzés. Az érzet idővel annyira intenzívvé válik, hogy hullámokban izom-összehúzódások történnek és bekövetkezik a magömlés. Ezt követően a hímvessző izmai összehúzódnak, így a vér akadálytalanul kiáramolhat és a hímvessző nyugalmi állapotba kerül. Az aktust követően bizonyos időnek el kell telnie ahhoz, hogy a hímvessző ismét visszanyerje merevedési képességét.

Az erekció létrejöttének feltétele az egészségesen funkcionáló nemi szerveken kívül a biztonságot nyújtó érzelmi és kapcsolati háttér. Egészséges férfiaknál a merevedés szexuális ingerek hatására minden esetben bekövetkezik. Az ingerek az öt érzékszervre külön-külön, vagy egymással kombinálva hathatnak: egy illat, egy érintés, egy vágykeltő látvány már beindítja a merevedéshez vezető, szervezetben lejátszódó eseménysorozatot. Az életkor előrehaladtával azonban a férfiaknak közvetlenebb ingerlésre is szükségük lehet. A partnereknek tehát ismerniük kell egymás igényeit, ami az évek múlásával változhat.

1 Pénisz (Hímvessző)
2 Barlangos test (egy pár)
3 Szivacsos test
4 Fityma
5 Makk
6 Húgycsőnyílás
7 Herezacskó
8 Herék
9 Mellékherék
10 Ondóvezeték
11 Ondóhólyag (egy pár)
12 Húgyhólyag
13. Dülmirigy (prosztata)
14. Húgycső
15. Cowper-mirigy (egy pár)

A férfi szexuális reagálása (forrás:mek.oszk)

A modern szexológiai kutatás szerint a szexuális reagálás mindkét nemnél ugyanazt az alapmintát követi. Az is köztudott, hogy a férfiak és nők ugyanazokra a szexuális ingerekre reagálnak, s hogy a tapintás, a látás, a hallás, a szagok és ízek minden szexuális reagálásban nagy szerepet játszanak. Mindkét nemnek vannak különlegesen érzékeny testfelületei, s ugyanolyan erogén zónákat alakítanak ki.

Hasonlóságok és különbségek

Bár a női és férfi szexuális reagálás alapjában hasonló, vannak bizonyos különbségek. Néhány ezek közül biológiailag megalapozott, mások pedig szociális hatások és személyes élmények révén keletkeznek. Mindenesetre nem mindig könnyű különbséget tenni a biológiai örökség és a pszichoszociális kondicionálás között.

A szexuális reagálás mindkét nemnél ugyanazt az alapmintát követi: A = Felizgulás, B = Platófázis, C = orgazmus, D = elernyedés Mindenesetre a női reagálásnak vannak bizonyos variánsai, pl. a többszörös orgazmusok

A reakcióciklus: megfigyelt lefolyás, normák nélkül

A szexuális reagálás itt következő összefoglalásának nem célja, hogy a szexuális teljesítmény normáját, vagy ideálját állítsa elénk. Összefoglalónk egyetlen célja, hogy férfiaknak és nőknek néhány általános információt adjon arról, hogy milyen fiziológiai folyamatok kísérik szexuális aktivitásukat. Ennek során mindig számolhatunk egyéni variációkkal.

1. Izgalmi fázis

Általános megfigyelések

A szexuális izgalom egész váratlanul és igen gyorsan bekövetkezhet, különösen fiúknál és fiatal férfiaknál. De lassabban, hosszabb idő alatt is kialakulhat. Valójában egyes férfiak újra és újra, szándékosan elterelik a figyelmüket, hogy szexuális izgalmuk lassú növekedését élvezhessék. Másrészt ez (különösen a kezdeti stádiumban) könnyen meg is zavarható, például hirtelen félelmek, vagy külső események révén. A fokozódó izgalom mellett azonban az ilyen zavaró tényezők elvesztik hatásukat. Az önkontroll korlátozódik, s a szokásos gátlások eltűnnek.

A pénisz

A növekvő szexuális izgalom hatására a pénisz láthatóan megváltozik.

Tumeszcencia

A pénisz három szivacsos teste (két corpora cavernosa és egy corpus spongiosum) vérrel telítődik, vagyis tumeszcenssé válik. Ettől a pénisz merevvé válik, amit erekciónak (latin erigere = felállítani) is neveznek. Az erekció a legfeltűnőbb megnyilvánulása a szexuális izgalomnak.

Elégtelen, vagy hiányzó tumeszcencia

Előfordulhat, hogy a férfiak, bár felizgultak és közösülni akarnak, még sincs erekciójuk. Ilyen esetben nem jut át az erekció alábbi fázisain sem. Az erekció hiányának sokféle oka lehet, ám legtöbbször az adott szituáció sajátos körülményeire vezethető vissza. A szexuális partnernek ilyenkor meg kell őriznie nyugalmát, s egyszerűen áttérni a szeretkezés olyan formáira, amelyek nem igénylik a pénisz bevezetését valamely testnyílásba. A nyugtalanságra nincs ok. Mindenesetre, ha ez a probléma gyakran, vagy rendszeresen fellép, akkor szükség lehet egy szexuálterapeuta segítségére.

A herezacskó

A herezacskó simaizmai összehúzódnak, a bőr megvastagszik és a herék közelebb húzódnak az alhashoz.

Izomfeszültség, pulzus és vérnyomás

A fokozódó szexuális izgalom növekvő izomfeszültségekhez vezet, s ugyanakkor emelkedik a pulzusszám és a vérnyomás

Sex flush

Egyes férfiaknál szintén jelentkezik az un. "sex flush", vagyis a bőr kipirulása, amely rendszerint az alhason kezdődik, s aztán egészen a nyakig és az arcig, s néha a vállakig, karokig és combokig terjed. Ez a bőrpirosodás többnyire csak az izgalmi fázis vége felé kezdődik, vagy csak a rákövetkező platófázisban. Gyakran azonban ez a "sex flush" egyáltalán nem lép fel.

A mellbimbók erekciója

Ez nem minden férfinél jelentkezik. Egyeseknél direkt kézzel ingerlés hozza létre. Ha egyáltalán fellép, akkor többnyire az izgalmi fázis vége felé, vagy csak a platófázisban. Mindenesetre ilyenkor egészen az orgazmus utánig megmarad.2. Platófázis

Általános megfigyelések A platófázis tulajdonképpen csak az izgalmi fázis meghosszabbodása. A plató szó csak azt jelenti, hogy létrejött az izgalom bizonyos (magasabb) szintje, amelyen a test egy ideig időzik, mielőtt az orgazmus bekövetkezik. Ha a szexuális izgalom eléri ezt a stádiumot, az egyén figyelme már nem könnyen terelhető el, s egyre kevésbé veszi tudomásul a környezetét.

 

Pénisz és herék

A platófázis során a péniszen nem történik nagyobb változás. A herék megduzzadnak, s még közelebb húzódnak az altesthez.

A Cowper-mirigyek

A Cowper-mirigyek néhány csepp áttetsző folyadékot választanak ki, amely megjelenik a pénisz nyílásában. Ezek a cseppek esetleg már néhány spermiumot is tartalmazhatnak. Erre ügyelni kell, ha a terhességet el akarjuk kerülni.

Sex flush

A "sex flush" bőrpirulása általában csak ilyenkor jelentkezik, vagy most fokozódik és kiterjed, ha már korábban látható volt. Mindenesetre ez a jelenség nem mutatkozik minden férfinél, s egyeseknél csak alkalmilag lép fel.

Izomfeszültség, pulzus és vérnyomás

Fokozódó szexuális ingerlés hatására az egész testben önkénytelen és szándékos izomfeszültségek lépnek fel. Egyidejűleg nő a pulzusszám és a vérnyomás, a légzés pedig gyorsabbá és felszínesebbé válik.

A mellbimbók erekciója

Ha a mellbimbók eddig még nem merevedtek, úgy ez most megtörténhet. Ez esetben egészen az orgazmus utánig ilyenek maradnak. Mindenesetre a mellbimbók erekciója nem mutatkozik minden férfinél.3. Orgazmusfázis

Általános megfigyelések Az orgazmus (görög orgasmos = duzzadás) az idegi és izomfeszültségek hirtelen feloldódása a szexuális izgalom csúcsán. Ez az élmény a legélvezetesebbek közé tartozik, amit az ember előidézhet. Alapjában mindkét nem számára ugyanolyan. Az orgazmus csak néhány másodpercig tart, s kicsit hasonlít egy görcsös rohamhoz. Egy sor rohamszerű, fokozatosan gyengülő vonaglásból áll. Erőteljes, ismételt tüsszentésekhez is hasonlítható. Benne az egész test részt vesz, s utána teljesen ellazul.

 

Ejakuláció

A férfitestben az orgazmus az ondóvezetéknek és a vele szomszédos szerveknek (ondóhólyag, prosztata, húgycső, a pénisztő izmai és maga a pénisz)) akaratlan, ritmikus kontrakcióival kezdődik. Az első három-négy erőteljes kontrakció egy másodpercnél kevesebb időközönként ismétlődik. Ezt követően a kontrakciók gyengülnek és időközeik hosszabbodnak. A nemileg érett férfitestben az orgazmust az ondó kilövellése kíséri. Vagyis az említett kontrakciók következtében a felgyűlt ondó a húgycsövön keresztül több adagban kilökődik. Ez az ejakuláció elég messzire spriccelhet, de az is előfordulhat, hogy elég lassan folyik ki a péniszből. Egy adott ejakuláció ereje semmit sem árul el a férfi erejéről, szexuális teljesítményéről.

Mennyi ondó lövell ki?

Az ejakuláció során kilövellt ondó mennyisége kb. egy teli kávéskanálnyi. Egymás utáni ejakulációknál az ondó mennyisége egyre kevesebb.

Ejakuláció nélküli orgazmus

Az orgazmus lényege a felgyűlt idegi és izomfeszültség gyors feloldása. Az ejakuláció csak ennek lehetséges kísérő jelensége. Az orgazmus és az ejakuláció tehát két különböző folyamat, amit meg kell különböztetnünk. Bár a férfiaknál nincs orgazmus nélküli ejakuláció, ám nagyon is lehetséges ejakuláció nélküli orgazmus.

Pubertás előtt

A legnyilvánvalóbb példa a serdületlen fiatalok orgazmusa. Minthogy belső nemiszerveik még nem elég fejlettek ahhoz, hogy ondót termeljenek, semmi sincs, amit ejakulálhatnának. S e fiúknak mégis lehet orgazmusuk.

Egyes felnőtteknél

Van néhány férfi, akinél az ejakuláció csak másodpercekkel az orgazmus után következik be, s így mindkét folyamatot különállóként élik át.

Néhány más férfi azt állítja magáról, hogy a folyamatos mélylégzés különleges technikájával egymás után több orgazmust élnek át, ejakuláció nélkül.

Készlet-kimerülés

Egyes férfiak, akik rövid időn belül több orgazmust érnek el, ezzel úgy kimerítik ondókészletüket, hogy az utolsó orgazmusuknál már nem történik ejakuláció.

Coitus reservatus (karezza)

Egyes férfiak olyan közösülési technikát gyakorolnak, amely coitus reservatus, vagy karezza néven ismert. E technika lényege, hogy a hüvelybe vezetett péniszt nem mozgatják. Ez legfőképpen a lelki egyesülést célozza, s az érintett párok azt állítják magukról, hogy ily módon, az ismételt orgazmusokkal a kielégülés magasabb formáját érhetik el.

Olyan férfiak is vannak, akik szerint ugyanezt egy sajátos légzéstechnikával képesek elérni. A légzés a szexuális reagálás folyamán rendszerint gyorsabbá és felszínesebbé válik, ám ezek a férfiak állítólag tudatos irányítással megtartják a lassú mélylégzést, s ennek révén a szexuális kielégülés új minőségét érik el.

Retrográd ejakuláció

Különleges eset az un. retrográd (visszafelé történő) ejakuláció. Egyes férfiaknál bizonyos belső izmok úgy működnek, hogy a felgyűlt ondót nem kifelé lövellik a péniszen keresztül, hanem befelé, a húgyhólyagba. Onnan pedig az ondó a vizelettel ürül ki. Tehát a külső látszat szerint ezek a férfiak egyáltalán nem ejakulálnak. A retrográd ejakuláció esetleg egy prosztataműtét következménye is lehet. Végül vannak olyan férfiak is, akik azt állítják, hogy belső izmaik kontrolljának megtanulása következtében tetszés szerint elkerülhetik az ejakulációt. Ezt a képességüket aztán a fogamzásgátlás érdekében is alkalmazzák.


Balra: Egy szabályos ejakulációnál az A izom záródik, a B izom szétnyílik, hogy lehetővé tegye az ondó kilökődését a húgycsöven keresztül.

Jobbra: A retrográd ejakulációnál az A izom szétnyílik, a B izom záródik, ezáltal az ondó nem képes a húgycsövön át kilökődni. Ehelyett a húgyhólyagba lökődik.

Többszörös orgazmus?

Csak kevés férfi képes többszörös orgazmust átélni, s többnyire ők is csak fiatal korban. Nőknél viszont a többszörös orgazmusok kevésbé szokatlanok.

Néhány férfi azt állítja, hogy különleges légzéstechnikával többszörös orgazmusokat képes elérni.

Végbélzáró izom

Az orgazmus során a végbél záróizma ugyanúgy többszörösen összehúzódik, mint a nemiszerveké.

Izomfeszültség, pulzus és vérnyomás

Megállapítható, hogy az orgazmusban az egész test részt vesz. Mindenütt nagy izomfeszültség figyelhető meg, a légzés nagyon gyors, a pulzusszám és a vérnyomás magasabb, mint a platófázisban4. Elernyedési fázis

Általános megfigyelések

Az orgazmus után a nemiszerveknek (éppúgy, mint az egész testnek) bizonyos időre van szüksége ahhoz, hogy nyugalmi állapotába visszatérjen. Ennek az un. elernyedési fázisnak az időtartama egyenesen arányos az izgalmi fáziséval.

A pénisz

Az elernyedési fázis legnyilvánvalóbb jele a merevedés megszűnése két szakaszban:

1.A legnagyobb csökkenés közvetlenül az orgazmus után következik be.

2. A pénisz egy ideig megtartja az erekció maradékát, különösen akkor, ha az izgalmi és platófázisok hosszabbak voltak.

Másrészt azonban a nemszexuális aktivitások és figyelemelterelések az erekció maradékát is igen gyorsan eltűntethetik.

Izomfeszültség, pulzus és vérnyomás

A test izomfeszültségei csökkennek. A légzés, a pulzus és a vérnyomás normalizálódnak.

Sex flush és a mellbimbók erekciója

A sex flush bőrpirosodása gyorsan eltűnik. Más a helyzet a mellbimbók erekciójával. Ha egyáltalán bekövetkezett, akkor egy ideig még látható marad. Egyes férfiakon közvetlenül az orgazmus után izzadság tör ki, egy olyan reakció, amely rendszerint csak a kezeket és a lábfejet érinti.

Refrakterperiódus

Közvetlenül az orgazmus után a férfitestben egy un. refrakterperiódus következik. Ebben a szakaszban, amely messze belenyúlik az elernyedési fázisba, a test nem tud újabb szexuális ingerekre reagálni, vagyis sem újabb erekciót, sem új orgazmust nem képes elérni. Egyes férfiaknál a refrakterperiódus igen rövid lehet, különösen, ha még fiatalok. Ám idősebbé válva egyre hosszabb lesz. A női testben is lehet egy ilyen refrakterperiódus, de az mindenképpen igen rövid. Sok nő képes a gyorsan bekövetkező, többszörös orgazmusokra.

Idősebb férfiak szexuális reagálása

Társadalmunkban még mindig sokan azt hiszik, hogy a szexuális aktivitás a fiatalok előjoga. Egyesek az időseket egyáltalán nem tartják szexuális lényeknek. Szerencsére sem az idősebb nőknek, sem az idősebb férfiaknak nem kell az életkoruk miatt lemondani a kielégítő nemi életről.

Egy gyengébb, de még mindig kielégítő reagálás

Idősebb férfiaknál a szexuális reagálás lényegében ugyanaz marad. Természetesen az idősebb emberek általában elvesztik régebbi erejüket és sok testi reagálásuk meglassúbbodik. Így például egy idősebb ember már nem tud olyan gyorsan szaladni, mint egy fiatalabb, ám ez nem jelenti, hogy egyáltalán nem tud futni. Valójában, ha rendszeresen sportolt, akkor talán gyorsabban fut, mint az a fiatal, aki sohasem sportolt. Így van ez a szexuális reagálással is. Azok a férfiak, akik egész életükben szexuálisan aktívak voltak, remélhetik, hogy késő öregkorukig aktívak maradnak. Bizonyos jelentéktelen változásokkal itt könnyű számolni.

Az izgalmi fázis

Idősebb férfiaknál hosszabb ideig tart az erekció kialakulása. Azonkívül ez az erekció gyakran már nem olyan erős, mint korábban. Ez azonban semmiképpen sem csökkenti a szeretkezés élvezetét.

A platófázis

A platófázis során az idősebb férfinek kétségtelen előnye van a fiatalabbal szemben. Merevedését ugyanis hosszabban tudja tartani, minthogy az ejakuláció szükséglete gyengébb. Egyrészt ugyan az orgazmust nem éri el olyan könnyen és olyan gyakran, mint korábban, de másrészt jobban tudja kontrollálni az orgazmus időpontját. Ezzel pedig sokkal biztosabban tudja partnerét kielégíteni.

Orgazmus és elernyedési fázis

Ahogyan a fiziológiai reakciók más fázisokban is gyengébbek lesznek, ugyanúgy az orgazmus után is kevésbé hevesek. Az ejakulációk gyengébbek, az erekció megszűnése pedig elég gyors.

A refrakterperiódus

Ez a periódus jelentősen meghosszabbodik. Vagyis az idős férfinek sokkal több időre van szüksége ahhoz, hogy újra képes legyen szexuális ingerekre reagálni.

Forrás: http://www.pointernet.pds.hu/tini/szex/merevedesi_zavar/mukodes.html

Hasznos olvasmányok, cikkek, szemelvények
Magyar Szexuálterápiás és Párterápiás Egyesület
MENÜ
_______________________________________________
Főoldal
_______________________________________________
Olvasmányok - Párterápia
_______________________________________________
Olvasmányok - Szexualitás
_______________________________________________
Szexuálterápia, Szexuális zavarok
_______________________________________________
SZEXUÁLIS FUNKCIÓZAVAROK
_______________________________________________
Férfi orgazmus zavar
(gátolt férfi orgazmus, gátolt magömlés, retardált ejakuláció, elégtelen magömlés, megkésett ejakuláció)
_______________________________________________
Korai ejakuláció
(korai magömlés, korai orgazmus, ejaculatio praecox)
_______________________________________________
Potenciazavar
(erekciós zavar, erektilis diszfunkció (téves nevén: impotencia)
_______________________________________________
Női orgazmus zavarai
(orgazmus hiánya vagy késése, orgazmusképtelenség, gátolt női orgazmus, anorgazmia)
_______________________________________________
Szexuális averzió, szexuális fóbia (nem csupán szexuális "gátoltság", "gátlásosság")
_______________________________________________
Csökkent nemi vágy
(hypoaktív szexuális vágy zavar, ISD, libidócsökkenés, alacsony szexuális vágy)
_______________________________________________
Vaginizmus, hüvelygörcs
_______________________________________________
Fájdalomérzés szex alatt, előtt, közben (Dyspareunia, fájdalmas közösülés)
_______________________________________________
Nehéz elélvezés: A szexuális ingerlésre adott csökkent válasz

Olvasmányok, Érdekességek